29 Ιουλίου 2009

Επίδομα... ψήφου! για πόρτες, παράθυρα, ταράτσες



Παρά την έκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο ύψος ρεκόρ των 17,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, η κυβέρνηση ανακοινώνει γενναίες επιδοτήσεις ως 50% για «πράσινες» επισκευές σε περίπου 30.000 παλαιά κτίρια, που αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 νοικοκυριά, θυμίζοντας σε όλους ότι το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι πάντοτε ανοιχτό.

Το νέο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, το οποίο ακολουθεί αυτό της απόσυρσης των κλιματιστικών, αλλά και των ΙΧ.

Για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ένα κτίριο, είτε μονοκατοικία είτε πολυκατοικία, και να επιδοτηθεί πρέπει να έχει οικοδομική άδεια που να έχει εκδοθεί πριν από τον Ιούλιο του 1979 (οπότε άλλαξε ο οικοδομικός κανονισμός) και να έχει τιμή ζώνης ως 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Με το όριο αυτό καλύπτεται μεγάλο τμήμα της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, περιλαμβανομένης όλης της δυτικής Αθήνας, του Πειραιά και πολλών περιοχών άλλων δήμων στη χώρα. Εάν η τιμή ζώνης είναι πάνω από 1.500 ευρώ προβλέπεται φορολογική απαλλαγή σε ανάλογο ύψος.

Οι υποχρεωτικές εργασίες για ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι εργασίες θερμομόνωσης στην ταράτσα του σπιτιού, η αντικατάσταση τζαμιών με διπλά θερμομονωτικά και κουφωμάτων με σύγχρονα θερμομονωτικά και ηχομονωτικά, καθώς και η ........
βαφή με «ψυχρά» (μονωτικά) χρώματα των επιφανειών. Επίσης, υποχρεωτική είναι και η αντικατάσταση του παλαιού καυστήρα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με φωτοβολταϊκό.

Προαιρετικές είναι οι επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Τ ο ανώτατο κόστος των συνολικών μετασκευών δεν μπορεί να υπερβεί τις 120.000 ευρώ, ενώ ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει καταρτίσει κατάλογο, σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς, με το κοστολόγιο των εργασιών, αλλά και των υλικών που απαιτούνται για κάθε εργασία. Μόνο με βάση αυτό το κοστολόγιο θα μπορούν να υποβληθούν προτάσεις επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα. Για ένα μικρό διαμέρισμα υπολογίζεται ότι το μέσο κόστος των συνολικών μετασκευών είναι τα 15.000 ευρώ. Για την εφαρμογή του προγράμματος θα δοθεί ένα διάστημα τριών μηνών ως την 1η Νοεμβρίου, ώστε ως τότε να έχουν προλάβει να ενημερωθούν οι πολίτες, να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ένοικοι των πολυκατοικιών και να έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες υποδομές. Η απόφαση στις πολυκατοικίες θα λαμβάνεται με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας και θα αφορά υποχρεωτικά ολόκληρο το κτίριο και όχι επί μέρους διαμερίσματα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η λειτουργία γραμμής εξυπηρέτησης. Επίσης, στο υπουργείο Ανάπτυξης θα υπάρχει ομάδα υποστήριξης και τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης κατά το υπόδειγμα του προγράμματος «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό».

«Αν τα καταφέρουμε πάντως, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει και νωρίτερα, συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου» είπε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της δράσης.

Μ ε βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν πάνω από 100.000

νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 400.000 πολίτες, ενώ αναμένεται να επισκευαστούν περίπου 30.000

κτίρια. Από τις συνολικές παρεμβάσεις, η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι από 50% ως 70%, ανάλογα με το «πακέτο» επεμβάσεων που θα επιλεγεί.

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος που ονομάζεται «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» είναι 400 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την ίδια συμμετοχή εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για υλοποίηση κοινοτικής οδηγίας που αφορά το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση (ΕΣΔΕΑ). Τον Οκτώβριο του 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το ΕΣΔΕΑ όπου περιγράφεται ο φιλόδοξος και ταυτόχρονα ρεαλιστικός στόχος εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας 20% ως το 2020. Το ΕΣΔΕΑ περιγράφει πλαίσιο πολιτικών και οικονομικά αποδοτικών μέτρων με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος, ενώ παράλληλα αναλύει πως για την προσέγγιση του δυναμικού εξοικονόμησης απαιτείται σημαντική αλλαγή στον τρόπο χρήσης και κατανάλωσης της ενέργειας από τους τελικούς καταναλωτές. Σύμφωνα με το ΕΣΔΕΑ, η Ευρώπη θα χρειαστεί να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε σχέση με την ως σήμερα κατάσταση. Ως πρώτο μέτρο για την επίτευξη του στόχου θεωρείται η ενεργειακή θωράκιση των παλαιών κτιρίων, όπως αυτή που αναγγέλθηκε χθες. Πώς διαμορφώνεται το ύψος της επιδότησης
Τ ο ύψος της επιδότησης για μονοκατοικίες, για μεν επεμβάσεις που δεν περιλαμβάνουν επισκευές στον εσωτερικό σκελετό (θερμομόνωση κελύφους) είναι 30%, ενώ αν γίνει θερμομόνωση κελύφους η επιδότηση είναι 40%.

Στις πολυκατοικίες για επεμβάσεις χωρίς παρέμβαση στο κέλυφος η επιδότηση είναι 35% και για επεμβάσεις πάνω στο κέλυφος 50%.

Στις πρώτες επεμβάσεις με τη μικρότερη επιδότηση απαιτείται μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, ενώ για τις θερμομονώσεις, όπου απαιτείται η χρήση σκαλωσιάς, θα πρέπει να υπάρχει άδεια από την Πολεοδομία για λόγους ασφαλείας. Ακριβώς επειδή η διαδικασία είναι πιο δύσκολη για τις επεμβάσεις στο κέλυφος, η επιδότηση (άρα και το κίνητρο) είναι μεγαλύτερο.

Επίσης θα πρέπει το ακίνητο να έχει κύρια χρήση κατοικίας. Από τη δράση δεν εξαιρούνται τα εξοχικά, εφόσον ωστόσο αποτελούν κύρια κατοικία. Τα ποσοστά της επιδότησης θα κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό των ιδιοκτησιών κατοικιών του κάθε κτιρίου (βάσει δηλαδή του αριθμού παροχών του ηλεκτρικού ρεύματος), με το αν πρόκειται για πολυκατοικία ή μονοκατοικία καθώς επίσης με το αν ο ενδιαφερόμενος επιδοτηθεί για μία από τις εργασίες ή για όλες μαζί. Οσο πιο πλήρης είναι η παρέμβαση που γίνεται τόσο πιο μεγάλο θα είναι και το τελικό ποσοστό επιδότησης. Πάντως αν κανείς θέλει να μονώσει το κέλυφος του κτιρίου, αλλά έχει πρόσφατα αλλάξει κουφώματα, έχει μονώσει την ταράτσα ή έχει αντικαταστήσει τον καυστήρα, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Για τα κτίρια προ του 1980 που έχουν τιμή ζώνης πάνω από 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με άμεση επιδότηση, αλλά με αντάλλαγμα φορολογικές απαλλαγές. Οι λεπτομέρειες των απαλλαγών αυτών θα καθοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών πριν από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος το φθινόπωρο.
ΠΗΓΗ