Ο Μανώλης Μαυρομμάτης τιμήθηκε σήμερα στο Δίστομο με την ευκαιρία του ετήσιου μνημόσυνου των θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής από τους Δήμους και τις Κοινότητες οι οποίοι στη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής αφανίστηκαν από τις θηριωδίες του Φασισμού. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Ν.Δ. πέτυχε με πρότασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιδοτηθούν με Κοινοτικούς πόρους χωριά και τόποι για την ανέγερση μνημείων ιστορικής μνήμης.
"Ήταν μια ιστορική υποχρέωση για μένα απέναντι στους Έλληνες και τους επιζήσαντες συγγενείς των νεκρών της γερμανικής εισβολής και κατοχής. Η εισήγησή μου περιλαμβάνει Ελληνικούς τόπους μαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Ήπειρο, την Πελοπόννησο, Κρήτη, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και άλλες νησιωτικές περιοχές. Με βασική αρχή να μην ξεχνούμε και να τιμούμε τα θύματα, μέσω της διατήρησης τοποθεσιών και αρχείων που συνδέονται με τις εκτελέσεις αθώων πολιτών που αντιστάθηκαν στους εισβολείς, διαφυλάττουμε τη μνήμη του παρελθόντος, ακόμα και των πιο σκοτεινών πτυχών του. Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει η διατήρηση αυτή τώρα, όσο είναι εν ζωή πολλοί μάρτυρες. Η ανέγερση των μνημείων αυτών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία ενός ευρέος στοχασμού σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και στην προώθηση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας", τόνισε ο Μανώλης Μαυρομμάτης, με αφορμή την επιδότηση από το Ευρωπαϊκό "Πρόγραμμα Πολίτες για την Ευρώπη" των Δήμων Κανδάνου και Διστόμου.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χτιστεί βάσει ορισμένων θεμελιωδών αξιών, όπως για παράδειγμα η ελευθερία, η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προκειμένου να εκτιμήσουμε τη σημασία των αξιών αυτών, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε την παραβίασή τους στην Ευρώπη από τα καθεστώτα του Ναζισμού και του Φασισμού", σημειώνεται στο κείμενο της έκθεσης.
Επιπλέον, οι πολίτες δεσμεύονται στη διατήρηση της ιστορίας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία διαφυλάττει την ειρήνη ανάμεσα στα μέλη της.
Οι στόχοι της δράσης αυτής, σύμφωνα και με τις επιδιώξεις του Προγράμματος, είναι δύο: "να υποστηρίξει τη δράση, τη συζήτηση και τον προβληματισμό που συνδέεται με την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη και τη δημοκρατία, τις κοινές αξίες, την κοινή ιστορία και τον κοινό πολιτισμό" και "να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της, μέσω της προώθησης των αξιών και επιτευγμάτων της Ευρώπης, με παράλληλη διαφύλαξη της μνήμης του παρελθόντος της".
Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης για την ενεργό μνήμη, στηρίζονται προτάσεις:
§ που σχετίζονται με τη διαφύλαξη των κυριότερων τοποθεσιών και μνημείων που συνδέονται με μαζικές εκτελέσεις, των πρώην στρατοπέδων συγκέντρωσης και άλλων τόπων μαζικού μαρτυρίου και εξόντωσης της εποχής του Ναζισμού, καθώς και των αρχείων που τεκμηριώνουν αυτά τα γεγονότα, και διαφύλαξη της μνήμης των θυμάτων καθώς και της μνήμης εκείνων που, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, έσωσαν ανθρώπινες ζωές από το ολοκαύτωμα,
§ που σχετίζονται με το σεβασμό της μνήμης των θυμάτων μαζικών εξοντώσεων, καθώς και διαφύλαξη των μνημείων και των αρχείων που τεκμηριώνουν τα γεγονότα αυτά.
Το έργο υποστηρίζεται με επιχορήγηση και από το Υπουργείο Εσωτερικών, με απόφαση του Υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου και του Υφυπουργού Αθανασίου Νάκου.
Το Πρόγραμμα αυτό που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, με συνολικές επιδοτήσεις 215 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2007-2013, αφορά, μεταξύ άλλων, στην ανέγερση μνημείων στους τόπους μαρτυρίας και στη συγκέντρωση προσωπικών αντικειμένων, φωτογραφικού και άλλου ιστορικής μνήμης υλικού των θυμάτων της Ναζιστικής και Φασιστικής κατοχής σε χωριά ή σε πόλεις που καταστράφηκαν ολοσχερώς την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δολοφονήθηκαν χιλιάδες γυναικόπαιδα.