11 Μαΐου 2009

Στην επιφάνεια έρχονται τα πετρέλαια του βορείου Αιγαίου

Πάλι εξαγγελίες για τα πετρέλαια;


Η ανάθεση της αρμοδιότητας για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ανοίγει τον δρόμο για μαζικές ή μεμονωμένες έρευνες στο Ιόνιο, αλλά κυρίως στα νότια θαλάσσια σύνορα της χώρας. Οσο για το «καυτό» Αιγαίο, παραμένει το έντονο ενδιαφέρον αλλά και το μόνιμο πρόβλημα υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Δεν είναι μάλιστα πολύς ο καιρός όπου η μητρική Shell έλεγε ανεπίσημα ότι διαθέτει δορυφορικούς χάρτες που καταδεικνύουν πως σε αρκετά μέρη του Βόρειου Αιγαίου υπάρχουν σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου.

Η περιοχή νότια της Κρήτης και σε μεγάλη έκταση ως τις ακτές της Αφρικής είναι το καινούργιο πεδίο έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Οι εταιρείες που έχουν ενδιαφερθεί ενεργά για την Ελλάδα είναι η Shell και η Chevron, ενώ από τις ερευνητικές έχουν ελληνική εμπειρία η βρετανική Τriton, η ουγγρική ΜΟL, η αμερικανική Union Τexas και η βρετανική Εnterprise Οil με τις διάδοχες καταστάσεις τους.

Εντονο ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνει και η μεγάλη γαλλική Schlumberger.

Οι άλλες περιοχές που προσφέρονται για έρευνα και εκμετάλλευση προσδιορίζονται σε τρεις ζώνες: στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο (ανατολικότερα από τα κοιτάσματα του Πρίνου τα οποία χειρίζεται σήμερα η Καβάλα Οϊλ και η ιδιοκτήτριά της Ενεργειακή Αιγαίου), στο Ιόνιο Πέλαγος από τον άξονα ανοιχτά της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου ως τους Παξούς, αλλά και στις ακτές της Ηπείρου, στο ύψος της Πάργας.

Εκεί πάντως όπου εντοπίζεται και ο μεγαλύτερος προβληματισμός από ελληνικής πλευράς είναι οι λεγόμενες «αδιευκρίνιστες ζώνες» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, εκεί δηλαδή όπου η μεν πολυεθνική εταιρεία εκτιμά ότι έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για εξεύρεση αντλήσιμων και εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, αλλά η ελληνική κυβέρνηση εντοπίζει τα μεγαλύτερα ελληνοτουρκικά προβλήματα, με τις έντονες αμφισβητήσεις της γείτονος χώρας για την υφαλοκρηπίδα.

Κατά καιρούς προς την ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει η επισήμανση ότι ξένες κυβερνήσεις (π.χ. η ολλανδική ή η αγγλική) μπορούν να μεσολαβήσουν προς την Αγκυρα για συνεκμετάλλευση των πετρελαίων, ενώ τα στελέχη των πολυεθνικών προσθέτουν:

«Εχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να πιέσουν τους Τούρκους, και μάλιστα με αποτελεσματικότητα» - κάτι το οποίο μένει να αποδειχθεί και γεμίζει με σκεπτικισμό την Αθήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία, στη Δυτική Ελλάδα, ανάμεσα στα Ιόνια νησιά και στις ακτές της Στερεάς ως τις ακτές της Ηπείρου, υπάρχουν αποθέματα που υπολογίζονται σε 2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.