23 Απριλίου 2009

Η αντιπολίτευση προτείνει την παραπομπή του κ. Παυλίδη


Την παραπομπή του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη προτείνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής της προανακριτικής εξέτασης της Βουλής για την υπόθεση των άγονων γραμμών του Αιγαίου.

Αυτό ξεκαθάρισαν χθες οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην επιτροπή υπογραμμίζοντας ότι προέκυψαν στοιχεία που καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Στην αντίπερα όχθη οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας προσανατολίζονται να προτείνουν τη μη παραπομπή του κ. Παυλίδη αλλά ταυτόχρονα διατηρούν αποστάσεις από τον υπουργό Αιγαίου όσον αφορά το πολιτικό και ηθικό σκέλος της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι από την όλη διερεύνηση της επιτροπής δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία για παραπομπή του κ. Παυλίδη στη Δικαιοσύνη αλλά υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τη στάση του στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της ειδικής επιτροπής Μαργαρίτης Τζίμας φέρεται να δήλωσε ότι δεν τιμά τον πολιτικό κόσμο η δήλωση του κ. Παυλίδη από το βήμα της Βουλής πως: «δεν πετάμε το φορτίο στη θάλασσα και μάλιστα χωρίς αποζημίωση». Ο κ. Τζίμας ανέφερε μάλιστα ότι ένας πρώην υπουργός, όπως ο κ. Παυλίδης, δεν μπορεί «να κουνά το δάχτυλό του στη Βουλή».

Στο μεταξύ έφτασαν στην ειδική επιτροπή της Βουλής τα στοιχεία για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών της κόρης του πρώην υπουργού, Αγγελικής, του αδελφού του Αναστάσιου καθώς και του εφοπλιστή Φώτη Μανούση. Ο πρόεδρος της επιτροπής Αναστάσιος Νεράντζης ζήτησε τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος για τον έλεγχο των στοιχείων.

Όπως τον διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, το αποτέλεσμα των ελέγχων θα φτάσει στη Βουλή την Κυριακή το βράδυ, το αργότερο. Πληροφορίες από την κυβερνητική πλευρά αναφέρουν, πάντως, ότι αν προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρώην υπουργό Αιγαίου τότε είναι πιθανό να διαφοροποιηθεί η στάση των βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή όσον αφορά την παραπομπή ή όχι του κ. Παυλίδη.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται, επίσης, το ζήτημα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ Για το θέμα αυτό θα αποφασίσει η επιτροπή τη Δευτέρα το πρωί.

Την ίδια μέρα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή και τα πορίσματα των κομμάτων. Στη συνέχεια η Βουλή θα κληθεί, εντός της εβδομάδος, να πάρει απόφαση σε μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του κ. Παυλίδη.

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί επίσης και η διαβίβαση της δεύτερης δικογραφίας που έφτασε στη Βουλή και αφορά και πάλι τις ενέργειες του κ. Παυλίδη όσον αφορά την ανάθεση της άγονης γραμμής των Δωδεκανήσων. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει νέα πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη δεύτερη δικογραφία.

Προς περαιτέρω διερεύνηση

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πήρε την απόφαση να συνεχισθεί από τη Δικαιοσύνη η περαιτέρω διερεύνηση της «υπόθεσης Παυλίδη», μετά την ενημέρωσή της από τους τρεις βουλευτές του Κινήματος, οι οποίοι μετέχουν στην Ειδική Επιτροπή που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση, ότι «στοιχειοθετείται η κατηγορία για ηθική αυτουργία σε εκβίαση», κατά του πρώην υπουργού Αιγαίου.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «αυτό θα αποτυπωθεί στο πόρισμα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

Ο ίδιος επέμενε ιδιαίτερα ότι το επόμενο βήμα «δεν είναι η καταδίκη, δεν είναι καν η έναρξη λειτουργίας του Ειδικού Δικαστηρίου. Το επόμενο βήμα είναι η ανάκριση από έναν ανακριτική ο οποίος επιλέγεται. Και είναι στοιχειώδες, εφόσον έχουν προκύψει αυτά τα στοιχεία, να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

Ανάλογη είναι και η θέση του ΚΚΕ η οποία κοινολογήθηκε με δήλωση της βουλευτού του, Βέρας Νικολαΐδου -μετέχει στην Επιτροπή- η οποία τόνισε πως «για την παραπομπή, θεωρούμε, ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας και τα μέχρι σήμερα δεδομένα της επιτροπής έχουν προκύψει επαρκείς ενδείξεις για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση και ότι χρειάζεται να διερευνηθούν και άλλες πλευρές της υπόθεσης για πιθανή διάπραξη και άλλων αδικημάτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει το μεσημέρι την απόφασή του, μετά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, αλλά ήδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Φώτης Κουβέλης, έχει ταχθεί υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης της «υπόθεσης Παυλίδη».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του σε ραδιοσταθμούς, τόνισε πως ναι μεν «τα ευρήματα είναι πενιχρά, όμως υπάρχει μείζον ηθικό θέμα».