ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΒΟΥ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒ. ΟΜΑΔΟΣ TΗΣ Ν.Δ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Το «σεμνά και ταπεινά» δεν είναι ένα σύνθημα, κενό περιεχομένου. Είναι πολιτική κουλτούρα…
- Κύριε Τραγάκη, ας ξεκινήσουμε με τα θέματα της οικονομίας. Κρίση οικονομική πλήττει τη χώρα ή ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα;
Αυτή τη στιγμή οι παγκόσμιες οικονομίες, κατ’ επέκταση και η ελληνική, πλήττονται από τη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ή να ωραιοποιήσει. Εμείς, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, μιλάμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομίας έχουν επανειλημμένα τονίσει, σε όλους τους τόνους, ότι αυτή κρίση είναι πρωτοφανής. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις ούτε για την ένταση, ούτε για τη διάρκεια της. Οι συνέπειες της είναι απρόβλεπτες και αναπάντεχες. Κάθε μέρα που περνάει τα δεδομένα αλλάζουν, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που όλες οι χώρες μεταβάλλουν και προσαρμόζουν διαρκώς τα σχέδια, τα προγράμματα και τις αποφάσεις τους. Απαντώντας, λοιπόν, ευθέως στο ερώτημα σας, σας λέω ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέγεθος και το εύρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας Πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζουν με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο την κατάσταση. Δουλεύουμε συστηματικά, μακριά απο δογματισμούς και ιδεοληψίες για να βγάλουμε την χώρα από τη κρίση, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο που αποσκοπεί στην διατήρηση της ανάπτυξης, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς, την δημοσιονομική σταθερότητα και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.
- Ζητάτε την συναίνεση όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει «τον σκόπελο της οικονομικής επιτήρησης από την Ευρώπη ». Πως θα επιτευχθεί αυτή η πολυπόθητη συνεργασία;
Κοιτάξτε, όταν ο Πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει σε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, τους πολιτικούς αρχηγούς είχε σαν στόχο το αυτονόητο. Να διαμορφώσει συνθήκες συναίνεσης. Σε συνθήκες κρίσης, όταν οι χώρα βιώνει έκτακτες καταστάσεις, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μπορούμε - και οφείλουμε να μπορούμε – να έρθουμε σε ένα μίνιμουμ επίπεδο συνεννόησης. Μπορούμε – οφείλουμε να μπορούμε – να συμφωνούμε τουλάχιστον στα βασικά σημεία, στις βασικές παραδοχές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η οικονομία είναι εθνική υπόθεση, δεν αφορά ούτε ένα κόμμα, ούτε μια κυβέρνηση. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία δεν χωρούν κομματικές λογικές. Φαίνεται, όμως, ότι αυτό που είναι δεδομένο σε άλλες χώρες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έρχονται σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις - αυτό άλλωστε που ενστερνίζεται και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού - στην χώρα μας είναι ανέφικτο.
Είναι λυπηρό, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση για ακόμα μια φορά αδυνατεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πάνω από το συμφέρον του τόπου βάζει το μικροκομματικό όφελος, παρασυρόμενη από την ανεξέλεγκτη βουλιμία της για εξουσία. Αποφεύγει να συμβάλλει με τις προτάσεις της και αναλίσκεται σε μηδενιστική κριτική και ακραίες αντιπολιτευτικές κορώνες. Εν πάση περιπτώσει, σε τέτοιες οριακές στιγμές ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Λογοδοτεί απέναντι στον τόπο και τους πολίτες. Εμείς, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο έργο μας. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
- Δημοσκοπήσεις. Τον τελευταίο καιρό τα γκάλοπ δείχνουν ότι «η ψαλίδα ανοίγει υπέρ του ΠΑΣΟΚ». Θα ήθελα τη θέση σας ως προς το πώς και εάν θα υπάρξει ανατροπή αυτού του αποτελέσματος.
Έχω, επανειλημμένα, τονίσει την άποψη μου για τις δημοσκοπήσεις. Πιστεύω στο εργαλείο των δημοσκοπήσεων, ασχολούμαι με αυτές από το 1985. Τις παρακολουθούμε προσεκτικά, διενεργούμε καθημερινές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και αναλύουμε κυρίως τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Το κυρίαρχο στοιχείο, που προκύπτει απο όλες τις μετρήσεις, είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο εκλογικό σώμα. Οι προθέσεις του θυμίζουν κινούμενη άμμο, αλλάζουν σε καθημερινό επίπεδο ανάλογα με την συγκυρία. Τίποτα δεν είναι σταθερό, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν δύο δημοσκοπικά στοιχεία τα οποία έχουν εξαιρετική σημασία.
Πρώτον, υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 16% αδιευκρίνιστης ψήφου – είναι οι άνθρωποι του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» - το 52% της οποίας προέρχεται από την Ν.Δ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια σημαντική δεξαμενή ψήφων, την οποία με στοχευμένες δράσεις μπορούμε να κερδίσουμε.
Δεύτερον, και ίσως το σημαντικότερο. Δημοσκοπικό στοιχείο είναι ότι το 57% της αδιευκρίνιστης ψήφου το οποίο πιστεύει ότι ο Κώστας Καραμανλής όχι μόνο είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, αλλά διαθέτει και καλύτερα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά…
Τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά προκύπτουν από μια ευρεία γκάμα ποιοτικών στοιχείων και αξιολογήσεων και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Θέλω, λοιπόν, να τονίσω σε όσους βιάζονται να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα, ότι οι δημοσκοπικές πρωτιές δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε εκλογικές νίκες.
Θυμίζω, απλώς, ότι το 1999 το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη έχασε τις Ευρωεκλογές με διαφορά, υπολειπόταν κατά πολύ της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις και το 2000 κέρδισε τις εθνικές εκλογές.
- Από το πακέτο των 28 δις. προς τις Τράπεζες, το οποίο ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος για τους Ελληνες πολίτες, που σήμερα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα;
Πιστεύω, ότι οι στοχευμένες δράσεις που εξήγγειλε και ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση - για τους μικρομεσαίους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, δηλαδή τις τάξεις που μαστίζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση – είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο κοινωνικής πολιτικής, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία. Παίρνουμε κάθε δυνατό μέτρο για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τράπεζες, ο στόχος της κυβέρνησης είναι ένας και μοναδικός. Τα 5 δισεκατομμύρια της ρευστότητας – τρία εκ των οποίων έχουν ήδη διατεθεί προς τις τράπεζες – να οδηγηθούν στην αγορά. Και οδηγούνται στην αγορά.
Ήδη, 15.212 επιχειρήσεις έχουν δανειοδοτηθεί από το ΤΕΜΠΜΕ. Τα υπόλοιπα 8 δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου και τα 15 δισεκατομμύρια, είναι εγγυοδοσίες. Στο θέμα της εγγυοδοσίας, είναι λογικό οι τράπεζες να δημιουργήσουν δυσκολίες, κάποια στιγμή. Για αυτό η κυβέρνηση είχε προβλέψει, εξαρχής, ότι όποιος κάνει χρήση του πρώτου πακέτου, να κάνει χρήση υποχρεωτικά και των τριών πακέτων. Αυτή είναι η υποχρέωση των τραπεζών. Όπως, και το να μην δώσουν μερίσματα στους μετόχους τους, αλλά ομόλογα. Με το πακέτο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μετρητά, η κυβέρνηση τοποθετεί επίτροπο στις τράπεζες, ο οποίος δεν θα ελέγχει μόνο την διαχείριση αυτών των χρημάτων, αλλά παράλληλα θα ελέγχει όλες τις πράξεις των διοικητικών συμβουλίων και τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών.
- Τον τελευταίο καιρό και ενόψει της εκλογολογίας, η οποία διατηρείται- παρά τη ρητή διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού-, αναφύονται σαν «μανιτάρια» οι διαφωνίες στο εσωτερικό των κομμάτων. Στο Κόμμα της Ν.Δ. υπάρχουν τέτοιες διαφωνίες οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγμα;
Σε καμιά περίπτωση. Ορισμένες διαφωνίες και προστριβές υπάρχουν στο εσωτερικό όλων των κομμάτων. Ξεκινούν από τους πολιτευόμενους στις ίδιες περιφέρειες, συνεχίζοντας και σε άλλα γενικότερα θέματα. Αυτό είναι φυσιολογικό και εν πολλοίς αναμενόμενο, όταν μιλάμε για μεγάλα, δημοκρατικά και πολυσυλλεκτικά κόμματα. Παρόλα αυτά, δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. είναι συμπαγής και ενωμένη σαν γροθιά. Το αποδεικνύει, άλλωστε, στην πράξη. Να θυμίσω ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει, περίπου, 204 ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή που αφορούσαν σε νομοσχέδια και άλλες πολλές περισσότερες που αφορούσαν σε άρθρα. Σε καμία ψηφοφορία, μα σε καμία, δεν υπήρξε διαρροή κυβερνητικού βουλευτή ως προς την ψήφο του. Στηρίζουμε όλοι τις κυβερνητικές επιλογές και εργαζόμαστε συλλογικά αλλά και ατομικά, ο καθένας από την θέση του, για την πρωτιά της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές. Με αιχμή του δόρατος, τον αρχηγό μας και Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
- Τι απαντάτε στο αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές;
Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα βιώνει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε ποτέ, την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, την ώρα που οι πολίτες, με πλειοψηφία 62% απορρίπτουν την εκλογολογία και επιζητούν ευρύτερες συναινέσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζητάει επιμόνως εκλογές. Ζητάει, δηλαδή, να μετατρέψει το δικό της υπαρξιακό άγχος, σε εθνική υπόθεση. Επιτρέψτε μου να πω, ότι το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές δεν είναι απλώς άκαιρο, αλλά συνιστά και άκρατο καιροσκοπισμό. Είναι μια, άκρως, ανεύθυνη συμπεριφορά. Η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά την οικονομία μας και το περιβάλλον σταθερότητας που απαιτείται να την περιβάλλει. Για εμάς δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, δεν ασχολούμαστε με αυτό το ζήτημα. Λειτουργούμε με χρονικό ορίζοντα και προοπτική την εξάντληση της τετραετίας. Απόλυτη προτεραιότητα μας, είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η θωράκιση της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.
- Το «σεμνά και ταπεινά» έχει θέση στη σημερινή ελληνική κοινωνία;
Ιδιαίτερα, στη σημερινή, εξαιρετικά δύσκολη, οικονομική συγκυρία το «σεμνά και ταπεινά» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το «σεμνά και ταπεινά» δεν είναι ένα σύνθημα, κενό περιεχομένου. Είναι πολιτική κουλτούρα, είναι κυρίως στάση ζωής. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει με τον βίο που διάγει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μας κάνει τις δικές του επιλογές για τον τρόπο που επιλέγει να ζει και να πολιτεύεται και αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του.