20 Απριλίου 2009

Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων η μυστική κάλπη για την υπόθεση Παυλίδη

Η κρίσιμη 28η Απριλίου


Eurokinissi
Στάση αναμονής τηρεί ο πρωθυπουργός μέχρι την έκδοση του πορίσματος για την υπόθεση Παυλίδη
Αθήνα




Στον αστερισμό των σκανδάλων εξακολουθεί να κινείται η πολιτική ζωή με το βλέμμα όλων να στρέφεται στην πρώτη μυστική ψηφοφορία για την υπόθεση Παυλίδη, η οποία θα γίνει στις 28 Απριλίου.

Το αποτέλεσμα ενδέχεται να κρίνει αν τον Ιούνιο θα στηθεί μόνο ευρωπαϊκή ή και εθνική κάλπη. Πάντως η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ παγιώνεται σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research την οποία παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής.

Σχετικά με το πόρισμα, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, οι βουλευτές της ΝΔ φαίνεται να κινούνται υπέρ της άποψης ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή του πρώην υπουργού.

Αντίθετα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία είναι επαρκή για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβιασμό εις βάρος του κ. Παυλίδη.

Από την πλευρά του, ο ΛΑΟΣ τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση με τον εκπρόσωπό του στην Προανακριτική να λέει ότι «δεν 'πατάει' η εκβίαση, αλλά τα στοιχεία κατατείνουν σε παράβαση καθήκοντος και δωροδοκία».

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο γραμματέας της ΝΔ, οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, ωστόσο, η γραμμή της κυβέρνησης θα είναι η καταψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη τη στάση των βουλευτών του ΛΑΟΣ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση θα καταψηφιστεί.

Η κυβέρνηση θα αναμείνει στη συνέχεια την παραίτηση του κ. Παυλίδη από το βουλευτικό αξίωμα. Εφόσον αυτό γίνει, το όλο ζήτημα θα κλείσει και η κάλπη του Ιουνίου θα έχει χρώμα ευρωπαϊκό.

Ωστόσο, αν ο πρώην υπουργός εμμείνει στην απόφασή του να παραμείνει στη Βουλή, όπως άλλωστε είπε και στην τοποθέτησή του το βράδυ της συζήτησης επί της πρότασης, τότε δεν αποκλείεται η κάλπη της 7ης Ιουνίου να έχει και εθνικό χρώμα.


«Γαλάζιες» τοποθετήσεις

Πάντως οι βουλευτές της ΝΔ εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με τον κ. Παυλίδη. Ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Κεφαλογιάννης δηλώνει στο Πρώτο Θέμα: «Για τον πολιτικό η αμφιβολία είναι ενοχή. Δεν μπορείς να καταδικάζεις κανέναν, και ειδικά ανθρώπους με προσφορά χωρίς αποδείξεις.

» Το θέμα του κ. Παυλίδη νομίζω ότι μεγενθύνεται από το γεγονός ότι η ΝΔ έχει πλειοψηφία στη Βουλή με 151 βουλευτές. Αν η ΝΔ είχε περισσότερους βουλευτές, τα πράγματα θα ήταν πιο απλά για όλους.»

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός δηλώνει στη Real News: «Θεωρώ λάθος να στέλνεται από ορισμένους στην 'πυρά' ένας επί τρεις και πλέον δεκαετίες βουλευτής και επί δέκα χρόνια υπουργός πριν αποφανθεί η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

» Από εκεί και πέρα τολμώ να πω ότι αν από τη διερεύνηση της υπόθεσης προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον κ. Παυλίδη, τότε είμαι σίγουρος πως ο ίδιος θα τηρήσει στάση ευθύνης απέναντι στο κόμμα και θα το διευκολύνει με τις ενέργειές του.»

Συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα έδωσε και ο υπουργός Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκης. Για το θέμα Παυλίδη αρκείται να δηλώσει ότι η υπόθεση διερευνάται όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

«Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, εκδοθεί το σχετικό πόρισμα, τότε θα το μελετήσουμε, θα το αξιολογήσουμε και μετά θα τοποθετηθούμε.»

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ.Μαρκόπουλος δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο: «Καθένας που αισθάνεται αθώος δικαιούται να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να πει περίπου ό,τι νομίζει. Ο κ. Παυλίδης επέλεξε να μην παραιτηθεί. Ανέλαβε μεγάλη ευθύνη απέναντι στην παράταξη.»

πηγή in.gr