|
|
| Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κα Aντζελα Γκερέκου, σχετικά με την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Νίκου Αγγελόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Εδώ και πολύ καιρό, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το σύνολο σχεδόν των φορέων του τουρισμού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, αναδεικνύει τα προβλήματα και τις ελλείψεις, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, ζητάει άμεσες πρωτοβουλίες. Και όλα αυτά στην προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών για τον ελληνικό τουρισμό, που αναμένονταν να επιφέρει η διεθνής οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τα άλυτα προβλήματα που ταλανίζουν το τουριστικό μας προϊόν.
Αντ`αυτών η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, στην αγωνία τους να διαχειριστούν επικοινωνιακά τις τεράστιες ευθύνες τους, αρνούνται ή αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καθιστώντας τη χώρα αναξιόπιστη και αναποτελεσματική στην Διεθνή τουριστική αγορά, οδηγώντας τον ελληνικό τουρισμό και κατ΄ επέκταση την οικονομία σε απρόβλεπτες εξελίξεις και μεγάλες περιπέτειες.
Σήμερα, ήταν η σειρά του ΣΕΤΕ και του προέδρου κ. Ν. Αγγελόπουλου, να εκφράσει την αγωνία του, κάνοντας αναφορά για μειώσεις αφίξεων της τάξεως του 20%, αναφέροντας ενδεχόμενη απώλεια εσόδων που ίσως ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, μιλώντας δε και για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Παρόλα αυτά, το αρμόδιο υπουργείο στην προσπάθειά του να πείσει πως παράγει έργο, `πετάει την μπάλα` στην εξέδρα, ανακοινώνοντας στις 8 Απριλίου, λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος δηλαδή, ότι καταθέτει Σχέδιο Νόμου με τίτλο `Λειτουργική τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις`, ώστε να `επιβάλει την τάξη` και να τιμωρήσει τους παραβάτες στον τουριστικό κλάδο.
Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνει την ίδια σπασμωδικότητα κινήσεων, με αυτή του περασμένου Δεκεμβρίου και της εξαγγελίας 14 μέτρων για τον τουρισμό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τα οποία όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Αντίθετα, μέχρι και σήμερα αδυνατεί να απαντήσει αποτελεσματικά στο τεράστιο πρόβλημα της ανεπαρκούς και ιδιαίτερα καθυστερημένης διαφημιστικής προβολής της χώρας στο εξωτερικό, έστω και αν εδώ και αρκετούς μήνες εφιστούμε την προσοχή, καταθέτοντας δεκάδες σχετικών ερωτήσεων.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως ορθά σημείωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Αγγελόπουλος, η διαφημιστική προβολή της χώρας βασίζεται στα `απόνερα` της διαφημιστικής καμπάνιας του 2008.
Ακόμη περισσότερο όμως, η ελληνική κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου, αδυνατεί να περιορίσει την τεράστια ζημιά που έχει προκληθεί στο κύρος και την αξιοπιστία της χώρας από τις απλήρωτες καταχωρήσεις στα διεθνή ΜΜΕ από την προηγούμενη τουριστική περίοδο.
Την ίδια ώρα, οι άλλοι ανταγωνιστικοί στη χώρα μας, τουριστικοί προορισμοί, αναλαμβάνουν γενναίες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ στην Ελλάδα, οι φορείς του τουρισμού αγωνίζονται μόνοι τους για να περιορίσουν τις συνέπειες και οι εργαζόμενοι παλεύουν για να διασφαλίσουν την εργασία και το οικογενειακό τους εισόδημα.
Στην αντίπερα όχθη, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, δίνει το σύνθημα `ο σώζων εαυτό σωθείτο` στον Έλληνα επιχειρηματία και εργαζόμενο στον τουριστικό κλάδο, ως απόρροια της πρόδηλης έλλειψης σχεδίου, της ηττοπάθειας και της αμηχανίας που το διακατέχει.
Τελικά, η πολιτική του ηγεσία περιορίζεται σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης και πολιτικής επιβίωσης, καθώς έχει αντιληφθεί και ίσως αποδεχθεί, το χάος που έχει προκαλέσει, μετατρέποντας μια από τις βαριές βιομηχανίες της χώρας σε ασύνταχτο στρατό.
Συγχαρητήρια, κύριε Μαρκόπουλε!" |