7 Απριλίου 2009

Λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στο Νομό Λέσβου

Θέμα: Λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στο

Νομό Λέσβου

Σχετ: α) Αριθμ. 46/09/1-4-2009 έγγραφο της Προέδρου του Νομαρχιακού

Συμβουλίου

β) Η με ημερομ. 1-4-09 ερώτηση της Αυτοδιοικητικής Νομαρχιακής

Παράταξης “Λαϊκή Ενότητα”

Απαντώντας στην από 1-4-09 ερώτησή σας που μας διαβίβασε με το παραπάνω (α) σχετικό έγγραφό της η Πρόεδρος του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου, σας παραθέτουμε τα παρακάτω:

Συμφωνούμε όλοι ότι η εκτέλεση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις, όπως βελτίωση και συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, υδατοδεξαμενών και γενικότερα έργων υποδομής, είναι αναγκαία μέτρα πρόληψης και διευκολύνουν το έργο των Πυροσβεστικών Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ο προγραμματισμός των έργων αυτών στα δάση, γίνεται από τη Δ/νση Δασών Νομού Λέσβου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, που έχει και την ευθύνη της σχεδίασης και εκτέλεσης των έργων και εγκρίνεται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τις προτεραιότητες των προβλεπόμενων έργων σύμφωνα με τις υφιστάμενες αναπτυξιακές ανάγκες (Ν. 2503/97 ΦΕΚ107 Α΄, άρθρο 10, παρ.7). Με την ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και τροποποίηση του εγκεκριμένου προγράμματος.

Η Δασική Υπηρεσία, όπως κατ’ επανάληψη δηλώνει στις συνεδριάσεις του ΣΝΟ, εκτέλεσε από το Γ΄ ΚΠΣ έργα αποκατάστασης και πρόληψης στα δημόσια δάση Κρατήγου και Πασπαλά ύψους 1.000.000 €, ενώ χρηματοδοτείται ετησίως για συντηρήσεις και εκτέλεση εργασιών για τα δημόσια δάση.

Οι δασοκτήμονες ΟΤΑ είχαν και αυτοί τη δυνατότητα να υποβάλλουν φακέλους υποψηφιότητας, για να εντάξουν έργα αντιπυρικής προστασίας σε μέτρο του ΠΕΠ Β. Αιγαίου του Γ΄ ΚΠΣ., δυνατότητα που κάποιοι Δήμοι αξιοποίησαν και άλλοι όχι, ενώ συγχρόνως χρηματοδοτούνται για εργασίες πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, θεωρούμε κι εμείς ότι θα πρέπει να ληφθούν αυξημένα μέτρα επιτήρησης και εκτέλεσης εργασιών, όπως καθαρισμός οδικού δικτύου (επαρχιακού- αγροτικού- δασικού), συντήρηση υδατοδεξαμενών και γενικότερα όλα εκείνα τα μέτρα που απορρέουν από το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ-ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ», τις εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και τις αποφάσεις του ΣΝΟ.

Για το λόγο αυτό συγκαλέσαμε το ΣΝΟ στις 6 Απριλίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, για να διαπιστώσουμε τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα και αυτά που πρέπει να ληφθούν στη συνέχεια και τα οποία θα ενταθούν κατά τη θερινή περίοδο όταν οι καιρικές συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι επικίνδυνες. Σύσκεψη του ΣΝΟ θα πραγματοποιηθεί και μέσα στο μήνα Μάιο για τον ίδιο λόγο.

Πριν τη συνεδρίαση του ΣΝΟ, πραγματοποιήθηκαν δυο συσκέψεις για τη δασοπροστασία, μία με τους Δημάρχους στα γραφεία της ΤΕΔΚ στις 26-3-09 και μία με τους Εθελοντές στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις 19-3-09, με τη συμμετοχή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και της Νομαρχίας, ενώ στον ίδιο χώρο στις 25-2-09 πραγματοποιήθηκε άσκηση επί χάρτου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων Φορέων.

Επίσης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, με έγγραφό μας προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ζητήσαμε την ενίσχυση σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης που θα σταθμεύουν μόνιμα στο Νησί μας

Επειδή στόχος όλων μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς αλλά και όταν αυτές εκδηλωθούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Υπηρεσίες και Φορείς, προσπαθεί για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων δασοπροστασίας.

Ο Νομάρχης

ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ