Οι ημερομηνίες "καίνε" τον Παυλίδη...
.
Τα 15 σημεία - κλειδιά που οδηγούν την αντιπολίτευση σε ψήφο υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού. Οι επιταγές, τα ποσά, το διαμέρισμα και το "μαύρο" χρήμα
.
Από τον Άκη Σκαρφή
.
Σε ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες, που έχουν σχέση με τις ημερομηνίες, στηρίζεται το θέμα των "επαρκών ενδείξεων" που τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ επικαλείται για την εμπλοκή και την ενδεχόμενη ηθική αυτουργία του Αρ. Παυλίδη του χρηματισμού που ερευνά η Προανακριτική Επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε αυτούς τους συνδυασμούς των ημερομηνιών, των ποσών, των ερωτηματικών και των γεγονότων "πατάει" το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προτείνει με το πόρισμά του - το σχέδιο του οποίου είναι ήδη έτοιμο- την παραπομπή του πρώην υπουργού ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.
Αναλυτικά τα δεδομένα είναι τα εξής:
1. Κατ' αρχάς, από τις ημερομηνίες διαπιστώνεται ότι η αγορά του διαμερίσματος της κόρης του πρώην υπουργού έγινε το καλοκαίρι του 2005. Την ίδια περίοδο γινόταν η προσωρινή ανάθεση των δρομολογίων της επίμαχης γραμμής Θεσσαλονίκη - Σάμος - Κως - Ρόδος από τον Αρ. Παυλίδη στην εταιρεία του Γ. Αγούδημου εν όψει του διαγωνισμού για την οριστική ανάθεση που θα ακολουθούσε.
2. Στις 15 Ιουλίου 2005 ξεκινά τα δρομολόγια το "Πηνελόπη".
3. Στις 19 Ιουλίου 2005 συντάσσεται το συμβόλαιο για...
την αγορά του διαμερίσματος της Αγγ. Παυλίδη, στο Ν. Ψυχικό, η οποία καταβάλλει 25.426 ευρώ.
4. Την ίδια ημέρα ο συνεργάτης του Παυλίδη Αν. Βαρδουλάκης "σηκώνει" από την Εθνική Τράπεζα της Βουλής 210.000 ευρώ (που εμφανίζονται να προέρχονται από τον Αναστάσιο Παυλίδη, αδελφό του υπουργού) και τα παραδίδει, σε ρευστό, στη σύζυγο του πληρεξουσίου του πωλητή. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν έγινε μια απλή μετακίνηση από λογαριασμό σε λογαριασμό; Για να "κοπεί" η ροή του χρήματος; Και πώς η Τράπεζα το δέχτηκε για τέτοια ποσά;
5. Στις 22 Ιουλίου υπογράφεται πράξη εξόφλησης του διαμερίσματος με την καταβολή άλλων 130.000 ευρώ "για συμπλήρωση του όλου τιμήματος".
6. Ο ενισχυμένος ρόλος του Παν. Ζαχαρίου στο υπουργείο Αιγαίου επιβεβαιώθηκε και από άλλους, πέραν του Φ. Μανούση, μάρτυρες: τον δήμαρχο Τήλου Τ. Αλιφέρη και τον πλοιοκτήτη Γ. Σπανό. Σ' αυτόν τους παρέπεμπε για τα υπηρεσιακά θέματα ο Αρ. Παυλίδης μολονότι ο Π. Ζαχαρίου ήταν διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του. Θεωρείται ενδεικτικό και το ότι το υπουργείο για πολύ καιρό λειτουργούσε δίχως γενικό γραμματέα.
7. Την επίσκεψη Ζαχαρίου στον Μανούση επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του και ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου, επικαλούμενος αυτά που του είχε πει ο ίδιος ο Αρ. Παυλίδης.
8. Πέραν των μετρητών 100.000 ευρώ που λέει ότι έδωσε στις 3 Νοεμβρίου 2006 ο Φ. Μανούσης, οι τρεις πρώτες επιταγές (χωρίς αντίκρυσμα) που "έκοψε" -προς 100.000 ευρώ η καθεμια- έχουν ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 2006. Δηλαδή έξι ημέρες πριν γίνει ο διαγωνισμός για την οριστική ανάθεση της γραμμής, στις 20 Νοεμβρίου. Είναι οι επιταγές που λέει ο Μανούσης ότι θα πλήρωνε εφόσον έπαιρνε τη γραμμή. Ο διαγωνισμός αυτός ήταν ο μοναδικός που έγινε στην Αθήνα σε αντίθεση με όλους τους άλλους που διεξάγονταν στην έδρα του υπουργείου, στην Μυτιλήνη.
9. Λίγες μόλις αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου η Αγγελική Παυλίδη πηγαίνει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και παίρνει το δάνειο των 126.750 ευρώ για την ...εξόφληση του διαμερίσματος. Είναι το ποσό που ...μεταφέρει στις Εθνική Τράπεζα της πλατείας Συντάγματος και στη συνέχεια το ...επιστρέφει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κι όλα αυτά για το διαμέρισμα που είχε αγοραστεί και εξοφληθεί από τον Ιούλιο του 2005!
10. Στις 5 Δεκεμβρίου 2006 άνοιξαν οι προσφορές και στις 7 του μήνα θα συνεδρίαζε η επιτροπή ενστάσεων. Οι τρεις επόμενες επιταγές του Μανούση (δύο προς 100.000 ευρώ και μία προς 25.000 ευρώ) εμφανίζονται να έχουν κοπεί στις 6 Δεκεμβρίου.
11. Ο Φ. Μανούσης κέρδισε την ένσταση αλλά με εντολή του Αρ. Παυλίδη συνέχισε να εκτελεί τα δρομολόγια η εταιρεία του Γ. Αγούδημου, ακόμη και μετά την απόρριψη της προσφυγής της από το Συμβούλιο Επικρατείας στις 26 Μαρτίου, "μέχρι το τέλος των διοικητικών και δικαστικών προσφυγών".
12. Στις 14 Απριλίου 2007 ο Μανούσης στέλνει την ιδιόχειρη επιστολή στον Παυλίδη μαζί με τις φωτογραφίες από τις συναντήσεις με τον Ζαχαρίου και στη συνέχεια συναντάται με τον πρώην βουλευτή Κ. Ζαχαράκη και τον βουλευτή Αν. Καραμάριο οι οποίοι ενημερώνουν σχετικά τον Γ. Αγγέλου.
13. Στις 26 Απριλίου με εντολή Παυλίδη δίνεται η γραμμή Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη στο «Σαμοθράκη» του Φ. Μανούση.
14. Την επομένη, 27 Απριλίου, ο Γ. Αγγέλου τηλεφωνεί στον Αρ. Παυλίδη ο οποίος του λέει ότι ο Π. Ζαχαρίου παραιτήθηκε αλλά του αποκρύπτει ότι από Διευθυντή του Γραφείου του τον μετανομάζει σε Ειδικό Σύμβουλό του.
15. Στις 30 Απριλίου ο Παυλίδης καταθέτει τη μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας εκβιασμό του από τον Μανούση...