24 Απριλίου 2009

ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ!!!


Η ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ ...

ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ...ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΜΠΛΑΝΚΟ ΤΟ ΠΟΣΟΝ...

ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΕΙ ΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ...

Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου

Στην καθαρίστρια επιρρίπτει το Υπ. Ναυτιλίας τις ευθύνες για το οικονομικό σκάνδαλο που προέκυψε στο Λιμενικό Ταμείο της Σάμου.
«Έκανε η κοπέλα τον ισολογισμό και της είπανε ότι πρέπει τα έσοδα να είναι όσα και τα
έξοδα. Και εκείνη έσβησε με μπλάνκο το ποσό των 13.000 ευρώ από ένα γραμμάτιο και έγραψε επάνω 46.000 ευρώ. Και όταν την ρωτήσανε «γιατί κοπέλα μου το έκανες αυτό;» εκείνη απάντησε: «Για να ισοσκελίσω τον ισολογισμό»

Με αυτή την αστεία δικαιολογία ο κ. Γιώργος Βλάχος γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, «ξεκαθάρισε» το ποιος ευθύνεται για το σκάνδαλο που βαραίνει το Λιμενικό Ταμείο της Σάμου. Δεν παρέλειψε μάλιστα να προσθέσει ότι τριμελές κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας που πραγματοποίησε έλεγχο, συνέταξε πόρισμα μέσα από το οποίο δεν προκύπτει ευθύνη, ιδιοτέλεια ή σκοπιμότητα από πλευράς του πρώην προέδρου του Λιμενικού Ταμείου.

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας, σε ερώτηση του ΣΚΑΙ, απλά περιορίστηκε να απαντήσει ότι το πόρισμα έχει ήδη διαβιβαστεί στον εισαγγελέα.


Το τρίτο σκάνδαλο Παυλίδη;

Για την ιστορία: Ο κ. Νικόλαος Κατρακάζος, πρώην Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. και νυν Νομαρχιακός Σύμβουλος Σάμου, ήταν και μέτοχος σε τρεις ναυτιλιακές εταιρίες μαζί με άλλα τέσσερα άτομα.
Ένα από τα πλοία αυτά το «ΣΑΜΟΣ ΣΑΝ» της εταιρίας «Σαμιακές Πλόες» μεταβιβάστηκε εξ’ ολοκλήρου στον έναν εκ των πέντε συνεταίρων, με συνέργεια των τριών χωρίς να ενημερώσουν τους άλλους δύο.

Το πλοίο εκτελούσε άγονη γραμμή από την 02/02/2007 με σύμβαση την οποία είχε υπογράψει το Υπουργείο Αιγαίου αφ' ενός με τον κ. Παυλίδη και αφετέρου με τους πέντε διαχειριστές της εταιρείας.

Οι δύο από τους πέντε συνεταίρους, προσέφυγαν στην εισαγγελία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, όπου και το 2007 κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για υπεξαίρεση και για απάτη σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Την αναφορά κατέθεσε ένας εκ των συνεταίρων εν αγνοία του οποίου έγινε η πώληση.

Τον Σεπτέμβρη του 2007, ένα μήνα δηλαδή μετά την καταγγελλόμενη ως παράνομη πώληση και ενώ το Υπουργείο Αιγαίου είχε ενημερωθεί εγγράφως για τις καταγγελίες και φέρεται να γνώριζε ότι εκκρεμούν μηνύσεις και αγωγές στην Σάμο, προχώρησε και έδωσε την άγονη γραμμή με υπογραφή του τότε Υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη.
Ενώ λοιπόν τα γνώριζαν ,τα ήξεραν όλα αυτά ,και ήταν ενημερωμένοι οι κκ. Γεωργής, Βουτζούλιας,και Κουτρουλός , υπάλληλοι του Υπουργείου Αιγαίου , δέχτηκαν υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.105 από τους τρεις μετόχους ,ότι δηλ. είναι οι μοναδικοί διαχειριστές της εταιρείας ενώ θα έπρεπε να διασταυρώσουν τα δεδομένα και να ενημερωθούν από τα μητρώα των ναυτικών εταιρειών όπως ορίζει ο Νόμος .

Οι ευθύνες του υπουργείου Αιγαίου επι Παυλίδη

Εδώ λοιπόν προκύπτει ευθύνη του Υπ. Αιγαίου και του τότε υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη καθώς έδωσε άγονη γραμμή στο συγκεκριμένο πλοίο ΣΑΜΟΣ ΣΑΝ ενώ η κυριότητα του αμφισβητείται από τους συνιδιοκτήτες και η υπόθεση εκκρεμεί μέχρι και σήμερα στην εισαγγελία Σάμου. Να σημειωθεί ότι η αναφορά εστάλη από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και ενώ έπρεπε μέσα σε τέσσερις μήνες το αργότερο να προωθηθεί, ωστόσο μέχρι σήμερα – δηλαδή δύο χρόνια μετά – εξακολουθεί να τελεί υπό εξέταση. Μήπως για να μην αναγκαστεί να στείλει και αυτόν τον φάκελο στη Βουλή;

Εκτός από αυτή την υπόθεση, ο πρώην πρόεδρος του Λ. Ταμείου Σάμου, βαρύνεται με την
απόκρυψη μερικών χιλιάδων επιβατών που διακινήθηκαν μέσα στο 2006 (Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο) όπου στα στοιχεία που εστάλησαν και στη Βουλή εμφανίζει μηδενική είσπραξη। Τα στοιχεία αυτά αφορούν στους επιβάτες που διακινήθηκαν προς Τουρκία και τα οποία διαψεύδει έγγραφο του Τελωνείου βάση του οποίου εμφανίζονται 160 δρομολόγια που πραγματοποιήθηκαν από Σάμο – Κουσάντασι- Σάμο. Αφορούσαν όλα επιβάτες που διακινήθηκαν με τα πλοία των εταιριών Σαμιακές Πλόες, Πλόες Αιγαίου και Σαμιακές Κρουαζιέρες όπου σε όλες ήταν μέτοχος ο Νικόλας Κατρακάζος.


Μαϊμού μεταβίβαση μετοχών τηλεοπτικού σταθμού


Ο κ. Κατρακάζος όμως υπήρξε – ή μήπως είναι ακόμα; - και μέτοχος και σε τηλεοπτικό σταθμό

ο οποίος πριν 15 ημέρες εισέπραξε πρόστιμο 30.000 ευρώ από το ΕΣΡ γιατί η μεταβίβαση μετοχών του το 2005 προς τρίτο πρόσωπο απεδείχθη ότι ήταν «μαϊμού». Τότε όμως το 2005 με το μεταβιβαστικό μαϊμού, ο κ. Κατρακάζος πήρε πιστοποιητικό διαφάνειας για να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει μέρος στους διαγωνισμούς άγονων γραμμών του Υπ. Αιγαίου. Να σημειωθεί ότι το ΕΣΡ το 2006 διαπίστωσε ότι κακώς είχε δώσει το πιστοποιητικό γιατί η μεταβίβαση των μετοχών ήταν εικονική. Και από το 2006 εκκρεμούσε η επιβολή προστίμου. Ωστόσο ο κ. Παυλίδης αγνόησε το γεγονός και έδωσε στον εκλεκτό της Ν.Δ. την άγονη γραμμή. Εκτός κι αν το ΕΣΡ δεν ενημέρωσε ως όφειλε το υπ. Αιγαίου.

Εξάλλου στις 6 Απρ 2009 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 69.864 ευρώ στις εταιρίες ΣΑΜΙΑΚΕΣ ΠΛΟΕΣ, ΠΛΟΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ και ΣΑΜΙΑΚΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ μέτοχος των οποίων είναι ο προαναφερόμενος και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Σύμφωνα με το αιτιολογικό οι εταιρίες παρέβησαν το άρθρο Νο 703 του 1977 περί απαγόρευσης της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν στη σχετική αγορά. Το πρόστιμο θα ήταν 700.000 ευρώ εάν παρόν ήταν στη διαδικασία ένας εκ των δύο καταγγελλόντων ο οποίος άγνωστο γιατί δεν παρέστη.
Σημείωση ο κ. Κατρακάζος υπήρξε φοιτητής του γ.γ. του ΥΕΝΑΠ Γιάννη Τζοάνου.

Σε δεύτερη ερώτηση του ΣΚΑΙ για το ύψος των κονδυλίων που διατέθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια για μελέτες έργων στα λιμάνια που δεν έγιναν ποτέ, ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε ότι δεν κατάλαβε την ερώτηση.
Τέλος ο κ. Αναστάσης Παπαληγούρας αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτησή μας εάν είναι αλήθεια ότι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, λειτουργεί παράνομο λιμάνι με λιμενεργάτες του λιμένα Ελευσίνας. Ο κ. υπουργός προτίμησε να φύγει από την αίθουσα. 'Αλλωστε ότι είχε προγραμματίσει να δηλώσει, το είχε δηλώσει. Ότι δηλαδή ξεκίνησαν έργα 2 δις ευρώ σε 27 λιμάνια της χώρας
ΑΠΟ ΠΟΤΕ
ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ
ΣΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ;
Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου

ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ;

ΞΕΡΕΙ Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ "ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ" ;

Κουτορνίθια, κουτόβλαχους έψαχνε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας όταν κάλεσε τους δημοσιογράφους για να μας ανακοινώσει ότι τάχα έργα 2 δις. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη σε 27 λιμάνια της χώρας. Γνωρίζοντας προφανώς ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι ασχολούνται με τη ναυτιλία και τα των λιμένων περισσότερα χρόνια από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, προσπάθησε να περάσει την «καμπάνια» του και να λακίσει από την αίθουσα συνεντεύξεων. Πως τη πάτησε όμως και δέχθηκε τελικά ΜΟΝΟΝ ΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και στη τρίτη ερώτηση του ήρθε λυπητερή με αποτέλεσμα να γίνει "Λούης" χωρίς να δώσει απαντήσεις ενώ στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γενικός Γραμματέας που το μόνο που κατάφερε σε ότι με αφορά προσωπικά ήταν να «πέσει από το μάτι μου» όπως λέμε στην ιδιαίτερή μου πατρίδα για όποιον μας απογοητεύει αναπάντεχα.: Και πώς να μην απογοητευθώ και πώς να μην απορήσω όταν ακούω από έναν σοβαρό άνθρωπο να αποδίδει την ευθύνη του οικονομικού σκανδάλου ενός λιμενικού Ταμείου, στην καθαρίστρια που έκανε και τον ισολογισμό και η οποία για να ισοσκελίσει τον ισολογισμό, διέγραψε με μπλάνκο το ποσό των 13.000 ευρώ από ένα γραμμάτιο και έγραψε 46.000 ευρώ!!!

Για του λόγου το αληθές, σας παραθέτω τα σχετικά αποσπάσματα από την απομαγνητοφώνηση τόσο με τις απαντήσεις του υπουργού Αναστάση Παπαληγούρα όσο και τις δηλώσεις περί «καθαρίστριας που παρεμβαίνει στον ισολογισμό με μπλάνκο» …………………………………………………………………………...
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Τρίτη ερώτηση;

ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω καταρχήν για το Λιμενικό Ταμείο της Σάμου εκκρεμεί ένα πόρισμα από την Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, αν όντως υπάρχει κάτι τέτοιο.
Και επίσης, επειδή αναφερθήκατε σε διάφορα έργα για τα λιμάνια, τι ποσό, ήθελα να ρωτήσω, διατέθηκε για μελέτες για κατασκευή λιμένων, οι οποίες και τελικά εγκαταλείφθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως για παράδειγμα, στο Τυμπάκι.
Και πολύ σύντομα, ένα τελευταίο। Αν είναι αλήθεια.....

ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Όχι, όχι। Μία ερώτηση. Αυτή είναι μία ερώτηση, επαναλαμβάνω.

ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολες οι ερωτήσεις μου, κύριε Υπουργέ, για αυτό;

Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Όχι, όχι। Σας βεβαιώνω ότι είναι εύκολες, κυρία Κοντζόγλου. Είπα ότι θα κάνουμε τρεις ερωτήσεις και τρεις θα κάνουμε.

ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Λοιπόν, εγώ θα σας ρωτήσω. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά λειτουργεί παράνομο λιμάνι; Η πρώην DEPOS και νυν ΑΕΣΜΑ φορτοεκφορτώνει containers. Από πότε και με ποιου την απόφαση αδειοδοτήθηκε να λειτουργήσει σαν λιμάνι. Οι εργαζόμενοι του λιμανιού της Ελευσίνας εργάζονται εκεί, σε αυτό το παράνομο λιμάνι, όπως μας μεταφέρθηκε. Ποιος εισπράττει τα λιμενικά τέλη και ποια είναι η εμπλοκή του Υπουργείου Απασχόλησης. (σ.σ. στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σημειώθηκε και θανατηφόρο εργατικό αλλά κανείς δεν μίλησε. Ούτε καν οι συνδικαλιστές).
Μην την απαντήσετε αν θέλετε. Ευχαριστώ.

ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Όπως είπα θα απαντήσω σε άλλη μία ερώτηση και σε αυτή και μόνο θα απαντήσω। Ότι, δηλαδή, για την υπόθεση της Σάμου πράγματι έχει επιληφθεί ο εισαγγελέας.

Όσον αφορά το θέμα του συνολικού ποσού που προβλέπεται για έργα στα λιμάνια, θα μπορέσει να σας απαντήσει ο κύριος Βλάχος συνολικά.(σ.σ. για κονδύλια που εξανεμίστηκαν σε μελέτες που ποτέ δεν έγιναν έργα ρώτησα, αλλά ο κ. Παπαληγούρας έκανε ότι δεν κατάλαβε).
Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.

Στο σημείο αυτό ο κ। Παπαληγούρας αποχώρησε από την αίθουσα σαν κυνηγημένος.

Τον λόγο πήρε ο κ. Βλάχος και χωρίς να ερωτηθεί αναφέρθηκε στο προηγούμενο θέμα:

Γ. ΒΛΑΧΟΣ, γ.γ. ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: Προηγουμένως η κυρία αναφέρθηκε στο Λιμενικό Ταμείο της Σάμου. Πράγματι έγινε, πήγε ένα κλιμάκιο από τρία άτομα, έκανε μία έκθεση. Την έκθεση αυτή τη στείλαμε στον Εισαγγελέα, οφείλω όμως να ομολογήσω ότι δεν διαπιστώθησαν παραλείψεις και ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου της Σάμου.
Απεναντίας, διεπιστώθη ότι το προσωπικό εκεί ήταν ακατάλληλο για να κάνει την δουλειά του. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Χρησιμοποιούσαν μία κυρία, η οποία κυρία ήταν υπάλληλος καθαριότητας, η οποία έκανε τις λογιστικές καταστάσεις.
Και τις είχαν πει, ότι κοίταξε τι συμβαίνει παιδί μου. Τα έσοδα πρέπει να είναι τα ίδια με τα έξοδα. Έτσι λοιπόν ο υπάλληλος ο δικός μας που πήγε και έκανε την έρευνα, διεπίστωσε ότι η γυναίκα αυτή είχε μπροστά της ένα γραμμάτιο εισπράξεως, εισπράξεως επαναλαμβάνω και εκεί που ήταν το νούμερο 13.000, δηλαδή ότι πρέπει να εισπράξει 13.000, με μπλάνκο το έσβηνε και έγραφε 46.000, δηλαδή ήταν σαν η ίδια με δικά της λεφτά θα έβαζε 30.000 παραπάνω.
Και της είπαν, μα τι είναι αυτό που κάνεις; Μα λέει, διότι πρέπει το ένα σκέλος να είναι το ίδιο με το άλλο।
Λοιπόν, αυτό είναι το ποιόν των υπαλλήλων που υπάρχει εκεί. Δεν μπορούν να πάρουμε το σύστημα αυτό υπαλλήλων. Με το σύστημα το οποίο είναι αντικειμενικό, έχει τα καλά του το ΑΣΕΠ, έχει και τα μειονεκτήματά του.

ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Κύριε Γενικέ, αναφερθήκατε προηγουμένως στο Λιμενικό Ταμείο της Σάμου. Θα έλεγα: διερωτάται κανείς αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι που αποτελούσαν το κλιμάκιο έχουν ήσυχη την συνείδησή τους επιρρίπτοντας την ευθύνη σε μια καθαρίστρια όταν είναι γνωστό ότι χιλιάδες επιβάτες φαίνονται να μην έχουν ταξιδέψει από το Λιμενικό Ταμείο της Σάμου, ενώ αντίθετα πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός που εμφανίζεται στο τελωνείο του νησιού;

Άλλος Δημοσιογράφος: Κουκούλωμα επιχειρείτε;
Γ.Γ. ΒΛΑΧΟΣ: Κοιτάξτε τι συμβαίνει, όχι, κουκούλωμα δεν υπάρχει κανένα। Εγώ αναφέρθηκα σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι η καθαρίστρια έχει ευθύνη. Αν εδώ ο κύριος συνάδελφος κάνει κάτι την ευθύνη την έχω εγώ. Εντάξει; Μα δεν σας είπα ότι φταίει, απλώς σας είπα ποιο είναι το επίπεδο πολλών υπαλλήλων πολλών Λιμενικών Ταμείων. Για να δείξω τις αδυναμίες είτε των κρατικών, είτε των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Εν πάση περιπτώσει, έγινε έκθεση, κυρία μου, με όλες αυτές τις επισημάνσεις διότι πήγαν τρία άτομα υψηλού επιπέδου και αυτή βέβαια εστάλη στον Εισαγγελέα। Με όλα τα στοιχεία αυτά που λέτε. Κοιτάξτε τι συμβαίνει. Το κατηγορητήριο περιείχε πολλά. Εναντίον του Προέδρου ήταν όλα.

Διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος δεν είχε κάνει λαθροχειρία. Αυτό λέει, ότι υπήρχαν άλλα σημεία και για αυτό εστάλη στον Εισαγγελέα είναι γεγονός.
ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Κύριε Γενικέ, γενικώς απαλλάξατε τον κύριο Κατρατάζο από κάθε ευθύνη με την τοποθέτησή σας.

Γ.Γ.ΒΛΑΧΟΣ: Κοιτάξτε, η έκθεση είναι σαφής και πήγε στον Εισαγγελέα। Εγώ απλώς σας είπα ότι υποβλήθηκε η έκθεση. Από την έκθεση δεν φαίνεται κάτι το οποίο να δείχνει ιδιοτέλεια του Προέδρου. Από εκεί και πέρα όμως η έκθεση είναι λεπτομερής και έχει σταλεί στον Εισαγγελέα.

ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: (σ।σ. Πως δεν έχει ιδιοτέλεια όταν ο ίδιος που ήταν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ήταν και πλοιοκτήτης πλοίου με επιδοτούμενη γραμμή και μάλιστα πλοίου που οι συνέταιροί του αμφισβητούσαν την κυριότητα του; Τι ρόλο έπαιξε στο θέμα αυτό ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης;) Με τρεις εταιρίες και ενδεχομένως με ένα καινούριο σκάνδαλο για τη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση