30 Μαρτίου 2009

Απάντηση σε δημοσίευμα από το γραφείο τύπου της Νομαρχίας Χίου

Σε δημοσίευμα των κ.κ. Μυλωνάδη και Χαβιάρα της 27ης Μαρτίου, για το θέμα της αντιμετώπισης του υδρευτικού προβλήματος, διαπιστώνουμε μια διάθεση ισοπέδωσης και μηδενισμού των σημαντικών βημάτων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου νομαρχιακού σχεδιασμού για τους υδάτινους πόρους.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε τα εξής:

· Η πόλη της Χίου, κατά τους χειμερινούς μήνες, υδρεύεται από τους υδάτινους πόρους της Β.Α. Χίου, πράγμα που έγινε δυνατό χάρη στην αντικατάσταση του δικτύου σωλήνων του Ναγού στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Ν.Α. Χίου.

· Το σύνολο των μεσαίων και μικρών υδρευτικών έργων που υλοποίησε η Ν.Α. Χίου από το 2003 μέχρι σήμερα, (Φυρόλακκας, Κουρούνια, Πιτυός, Αρβανίτισσα) είναι λειτουργικό και ήδη διαθέτει επαρκή ποσότητα νερού για χρήση.

· Το Φράγμα Κατράρη –το σημαντικότερο υδρευτικό – αρδευτικό έργο για τη Νότια Χίο- έχει ολοκληρωθεί και ήδη γεμίζει με νερό, όπως είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε σε άλλη ανακοίνωσή μας.

· Το Φράγμα Σαραπειού ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ν.Α. Χίου. Εναπόκειται στους υπεύθυνους φορείς της Πολιτείας να χρηματοδοτήσουν την ολοκλήρωσή του, κάτι που επανειλημμένα έχουμε ζητήσει. Ερωτήματα βέβαια προκαλεί το γεγονός της μη ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου από την πλευρά της Περιφέρειας.

· Το μόνο έργο το οποίο έχει καταστεί προβληματικό, ως προς την ολοκλήρωσή του είναι το Φράγμα Κόρης Γεφύρι, κάτι που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην αντικατάσταση της Ν.Α. Χίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως διευθύνουσας υπηρεσίας του έργου. Έχουμε εγκαίρως επισημάνει και τα προβλήματα του έργου και διεκδικούμε την άμεση ολοκλήρωσή του, και θα καλούσαμε τους αρθρογράφους να πράξουν το ίδιο.

Όπως φαίνεται από την παραπάνω συνοπτική αναφορά πολλά και σημαντικά βήματα έχουν γίνει. Είναι βέβαιο ότι μένουν ακόμα αρκετά να γίνουν και συνεχίζουμε την προσπάθεια χωρίς καθυστερήσεις.

Είναι όμως επίσης βέβαιο ότι μια λογική μεμψίμοιρης και μηδενιστικής προσέγγισης του προβλήματος, όπως αυτή που διαφαίνεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα σαφώς δε βοηθάει στην αντιμετώπιση του υδρευτικού, πράγμα που είναι κοινός μας στόχος.