Κρυφές οδηγίες επικαλούνται οι διευθυντές των τραπεζών για να μην εγκρίνουν τα δάνεια που ζητούν οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Νικητιάδης με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ειδικότερα ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει «Πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των Τραπεζών αρνούνται να προωθήσουν τις αιτήσεις δανειοδότησης των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα από τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις να έχουν μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί μόνο κάποιες λίγες εκατοντάδες. Την αρνητική αντίδραση των τραπεζών είχε εγκαίρως επισημάνει το ΠΑΣΟΚ όπως επίσης το γεγονός ότι οι ίδιες οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα εν πολλοίς ανταγωνιστικό με τα προϊόντα τους, το οποίο δεν αποδίδει σημαντικά κέρδη.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Νικητιάδης αφού υπογραμμίζει την παντελή έλλειψη ελέγχου της κυβέρνησης στις διοικήσεις των τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ μικρών Επιχειρήσεων ως προς την διαδικασία που ακολουθούν για την έγκριση των αιτήσεων των επιχειρήσεων αναφέρει: «Συγκεκριμένα, ενώ προϋπόθεση αποτελεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων κατά την τελευταία τριετία, ακόμα και όταν επιχειρηματίες αποδεικνύουν την τριετή κερδοφορία, τράπεζες απορρίπτουν αιτήματα βάζοντας τους φακέλους στο «ράφι». Ανεπισήμως και εμπιστευτικώς πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ότι το αίτημά τους δεν εξετάζεται επειδή είχαν μεν κερδοφορία κατά την τελευταία τριετία, όμως αυτή δεν είχε «ανοδική τάση»! Ειδικότερα επιχειρηματίας της Κω του οποίου η επιχείρηση υπήρξε κερδοφόρος κατά τα τρία προηγούμενα έτη 2006, 2007 και 2008 και υπέβαλλε αίτηση για δάνειο ύψους 24.000 ευρώ, έλαβε από τον υπεύθυνο της Τράπεζας την «εμπιστευτική» ενημέρωση ότι: η αίτησή του δεν θα εξεταστεί επειδή η τράπεζα έχει βγάλει εσωτερική οδηγία προς τα καταστήματά της να μην εξετάζουν αιτήσεις δανείων με το Πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ αν η επιχείρηση δεν έχει αύξουσα κερδοφορία κατά τη τελευταία τριετία»
Ο κ. Νικητιάδης επισημαίνει ότι με τις ίδιες αιτιολογίες δεν έχουν εγκριθεί δάνεια σε επιχειρηματίες της Καλύμνου και προφανώς και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου και καλεί τους υπουργούς να λάβουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ελέγχου για τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή κ. Νικητιάδη είναι το εξής
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τους Υπουργούς
- Οικονομίας
- Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: Με «κρυφά» κριτήρια οι Τράπεζες αρνούνται τη χορήγηση δανείων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ
Κύριοι Υπουργοί
Με περισσή έμφαση ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως μέτρο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την χρηματοδότηση τους μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠMΕ.
Μάλιστα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και η κυβέρνηση με δελτία τύπου δεν παραλείπουν να γνωστοποιούν κάθε τόσο ένα αριθμό επιχειρήσεων για τις οποίες εγκρίθηκε η δανειοδότησή τους από τράπεζες.
Πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των Τραπεζών αρνούνται να προωθήσουν τις αιτήσεις δανειοδότησης των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα από τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις να έχουν μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί μόνο κάποιες λίγες εκατοντάδες.
Την αρνητική αντίδραση των τραπεζών είχε εγκαίρως επισημάνει το ΠΑΣΟΚ όπως επίσης το γεγονός ότι οι ίδιες οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα εν πολλοίς ανταγωνιστικό με τα προϊόντα τους, το οποίο δεν αποδίδει σημαντικά κέρδη.
Όμως η απουσία ελέγχου των τραπεζών ως προς την διαδικασία που ακολουθούν για την έγκριση των αιτήσεων των επιχειρήσεων επέτρεψε στις τράπεζες να θεσπίζουν «κρυφούς» όρους με εσωτερικές οδηγίες προς τα καταστήματά τους, θέτοντας πρόσθετα κριτήρια πέραν αυτών που επισήμως προβλέπονται.
Συγκεκριμένως, ενώ προϋπόθεση αποτελεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων κατά την τελευταία τριετία, ακόμα και όταν επιχειρηματίες αποδεικνύουν την τριετή κερδοφορία, τράπεζες απορρίπτουν αιτήματα βάζοντας τους φακέλους στο «ράφι». Ανεπισήμως και εμπιστευτικώς πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ότι το αίτημά τους δεν εξετάζεται επειδή είχαν μεν κερδοφορία κατά την τελευταία τριετία, όμως αυτή δεν είχε «ανοδική τάση»!
Ειδικότερα επιχειρηματίας της Κω του οποίου η επιχείρηση υπήρξε κερδοφόρος κατά τα τρία προηγούμενα έτη 2006,2007 και 2008 και υπέβαλλε αίτηση για δάνειο ύψους 24.000 ευρώ, έλαβε από τον υπεύθυνο της Τράπεζας την «εμπιστευτική» ενημέρωση ότι: η αίτησή του δεν θα εξεταστεί επειδή η τράπεζα έχει βγάλει εσωτερική οδηγία προς τα καταστήματά της να μην εξετάζουν αιτήσεις δανείων με το Πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ αν η επιχείρηση δεν έχει αύξουσα κερδοφορία κατά τη τελευταία τριετία.
Κατόπιν τούτου απευθύνθηκε σε άλλη τράπεζα, καταθέτοντας τον σχετικό φάκελο. Όμως και αυτή τη φορά εισέπραξε αρνητική απάντηση με το αιτιολογικό ότι είχε ήδη πλαφόν (άνοιγμα) σε άλλη τράπεζα.
Με τις ίδιες αιτιολογίες δεν έχουν εγκριθεί δάνεια σε επιχειρηματίες της Καλύμνου και προφανώς και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου.
Επειδή διαπιστώνεται ότι το περίφημο πρόγραμμα της κυβέρνησης οδηγείται σε παταγώδη αποτυχία,
Επειδή χιλιάδες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την ρευστότητά τους ή να καλύψουν χρηματοδοτικές υποχρεώσεις απευθύνονται στις τράπεζες οι οποίες δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τις δανειοδοτήσεις,
Επειδή οι επιχειρηματίες αισθάνονται ότι εμπαίζονται από την κυβέρνηση και τις τράπεζες,
Ερωτάστε
- Ποιας χώρας τις τράπεζες είχε στο μυαλό του ο κ. Καραμανλής, όταν έλεγε στην ομιλία του της Κυριακής στην ΟΝΝΕΔ: «Ασκούμε αυστηρούς ελέγχους για την ανταπόκριση των τραπεζών στις υποχρεώσεις τους.»;
- Θα ελέγξετε αμέσως τις τράπεζες αν και κατά πόσο τηρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και δεν θέτουν πρόσθετα κριτήρια κατά το δοκούν με σκοπό να μην χορηγούν δάνεια;
- Ποια μέτρα θα λάβετε για τις τράπεζες οι οποίες παραβιάζουν τις προϋποθέσεις του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ;
- Θα υιοθετήσετε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, τη ρητή σύνδεση του πακέτου στήριξης των τραπεζών με το πρόγραμμα ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ή την πιθανότητα δημιουργίας Ταμείου Στήριξης των ΜμΕ με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης, συχρηματοδοτούμενο από το ελληνικό κράτος, την ΕΕ και τις τράπεζες, με ημερομηνία λήξης το 2012;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Νικητιάδης