10 Μαρτίου 2009

Νέες παράνομες μεθοδεύσεις των τραπεζών


Εφευρίσκουν τρόπους να αυξάνουν τις δόσεις των δανείων παρά τις μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Δεκάδες καταγγελίες έχει λάβει η ΕΚΠΟΙΖΩ από καταναλωτές δανειολήπτες στεγαστικών και καταναλωτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις οποίες παρότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν μειωθεί, οι δόσεις είναι αυξημένες!

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι καταναλωτές, μετά τις τελευταίες μειώσεις του επιτοκίου αναφοράς από την ΕΚΤ, τα επιτόκια των δανείων με τα οποία συμβάλλονται είτε δε μειώνονται καθόλου, είτε μειώνονται έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, παρ’ όλα αυτά οι μηνιαίες δόσεις παρουσιάζουν αύξηση.

Στην πρώτη περίπτωση, ενώ το επιτόκιο της ΕΚΤ έχει αρχίσει να μειώνεται δραματικά από τον Nοέμβριο του 2008, οι μειώσεις δεν έχουν ακόμα αφομοιωθεί από τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών. Δεκάδες καταγγελίες αναφέρουν ότι όταν το επιτόκιο ΕΚΤ αυξανόταν, τα αντίστοιχα ελληνικά ακολουθούσαν αυξητική πορεία μέσα σε λίγες εβδομάδες ή και μέρες, τώρα όμως που το επιτόκιο ΕΚΤ έχει μειωθεί και συνεχίζει να μειώνεται, τα επιτόκια παραμένουν σταθερά για τρεις ή και για τέσσερις μήνες.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη όμως προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και στις περιπτώσεις σύμπλευσης των ελληνικών επιτοκίων με το αντίστοιχο της ΕΚΤ, σε αρκετές περιπτώσεις καταναλωτών οι δόσεις παραμένουν ίδιες ή και αυξάνονται!

Μέχρι στιγμής, όπως προκύπτει από προφορικές απαντήσεις των τραπεζών αλλά και από την έγγραφη απάντηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κοινοποιημένη στην ΕΚΠΟΙΖΩ, το παράδοξο αυτό φαινόμενο εξηγείται επειδή οι τράπεζες προβαίνουν σε αύξηση του μηνιαίου χρεολύσιου, αυξάνουν με άλλα λόγια το ποσό του μηνιαίου κεφαλαίου που αποσβήνεται από το συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο. Κι ενώ κάτι τέτοιο θα οδηγούσε λογικά σε πρόωρη αποπληρωμή του συνολικού κεφαλαίου του δανείου, κανείς δε διασφαλίζει ότι η αποπληρωμή του δανείου θα

οδηγηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και η πρακτική αυτή σημειώνεται εκτός συμβατικού πλαισίου και χωρίς να συνοδεύεται από ενδεικτικούς πίνακες απόσβεσης. Άλλωστε, ακόμα και αν μακροπρόθεσμα οδηγούσε σε πρόωρη εξόφληση του υπολοίπου, αποτελεί μονομερή τροποποίηση του συμβατικού όρου που αφορά τη συνολική διάρκεια του δανείου, καθώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δανειολήπτη, κάτι τέτοιο είναι παράνομο, ανατρέπει τον προγραμματισμό του και είναι πολύ πιθανό να αποβεί τελικά εις βάρος του.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί:

- Τις τράπεζες να ανταποκριθούν άμεσα στις μειώσεις του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μην προβαίνουν σε παράνομες τροποποιήσεις των δανειακών συμβάσεων και να συμμορφωθούν με το νόμο και τους συμβατικούς όρους.

- Τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και την Τράπεζα της Ελλάδος να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση των ελληνικών τραπεζών και να επιβάλουν κυρώσεις στις τράπεζες που ακολουθούν τις παραπάνω παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές.

- Τους καταναλωτές να αντιδρούν και να διαμαρτύρονται εγγράφως, χρησιμοποιώντας σχετικό υπόδειγμα από την ιστοσελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλεφωνικό κέντρο 210 330.44.44, e-mail: info@ekpizo..gr, Ιστοσελίδα: www.ekpizo..gr