18 Μαρτίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ κ. ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

Δημοσιογράφος: Σχετικά με το άσυλο, γιατί πιστεύετε κ. Υπουργέ ότι δεν εφαρμόζεται και τι μέτρα χρειάζονται;

Υπουργός: Θα το επαναλάβω για μία ακόμη φορά. Στόχος δικός μας ήταν και θα παραμείνει να θωρακίσουμε το άσυλο ως άσυλο ιδεών, ελεύθερης διακίνησής τους, στοχασμού, διδασκαλίας και έρευνας. Από εκεί και έπειτα, είναι σαφές ότι ο νόμος ο οποίος θωρακίζει το άσυλο, υπάρχει. Πολλές φορές αυτός ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η ώρα για να αναζητήσουμε ευθύνες ως προς το ποιοι και γιατί δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Σε κάθε περίπτωση, αν στο μέλλον υπάρξουν βελτιωτικές σκέψεις από οποιαδήποτε πολιτική δύναμη στο πλαίσιο του διαλόγου, δηλαδή στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου διαλόγου που έχει ξεκινήσει για την Παιδεία, αυτές οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και, αν πράγματι μπορούν να συνεισφέρουν, θα τις εξετάσουμε και εμείς.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε δηλαδή ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση, όπως είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης, για να εφαρμοστεί ο νόμος για το άσυλο;

Υπουργός: Νόμοι υπάρχουν και, μάλιστα, ο συγκεκριμένος είναι και πρόσφατος. Και ο νόμος αυτός προέκυψε από την συνεργασία όλων των κομμάτων και των θεσμοθετημένων φορέων, προέκυψε μέσα από διάλογο. Υπό αυτήν την έννοια, αφού ο νόμος και πρόσφατος είναι και προέκυψε μέσα από συναίνεση, καλό θα ήταν ο νόμος αυτός να εφαρμόζεται. Αν δεν εφαρμόζεται, δεν είναι η δική μου θέση να αναζητήσω ευθύνες. Η δική μου θέση είναι να πω ότι στόχος της Πολιτείας είναι να θωρακίζει το άσυλο, ως άσυλο ιδεών και στοχασμού, να εφαρμόζει τους νόμους του κράτους και, από εκεί και έπειτα, αν και εφόσον υπάρξουν οι οποιεσδήποτε σκέψεις που μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία ή την αποτελεσματικότητα του νόμου και οι σκέψεις αυτές προέρχονται από τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο θεσμοθετημένο διάλογο, προφανώς θα τις εξετάσουμε.

Δημοσιογράφος: Η μεταφορά κάποιων σχολών του κέντρου προς τα έξω απ’ ότι καταλαβαίνω είναι μία πρόταση που την ακούτε θετικά. Πρακτικά πόσο γρήγορα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;

Υπουργός: Τώρα με ρωτάτε κάτι το οποίο έχει να κάνει με την προσωπική μου συνέπεια. Υπό αυτήν την έννοια, θα σας πω ότι και ως βουλευτής, πολύ πριν γίνω Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υποστήριζα ότι, για λόγους ιστορίας, για λόγους συμβολισμού και για λόγους χρέους στην νέα γενιά θα έπρεπε, για παράδειγμα το Πολυτεχνείο να το έχουμε μετατρέψει σε ένα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για να θυμόμαστε όλοι το τανκς που εκείνο το βράδυ επιχείρησε βιαίως να καταλύσει την πανεπιστημιακή ελευθερία του στοχασμού και του λόγου. Και αυτήν την διδάσκουμε και στην νέα γενιά. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να είχαμε προσφέρει πολύ περισσότερα και στην νέα γενιά και στην ιστορία αλλά, αν θέλετε, και στην πολιτική αγωγή.