Βαθαίνει το ρήγμα στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης καθώς η καθυστερημένη αντίδραση του πρωθυπουργού στα περί κούρασης και αποχώρησής του, αλλά και τα επακόλουθα ευρήματα των δημοσκοπήσεων προκαλούν νέο κύκλο εσωκομματικών εντάσεων με αποκορύφωμα τη δήλωση βουλευτή του κόμματος που έκανε λόγο για «επικοινωνιακό Βατερλό της ΝΔ».
Το Μαξίμου σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να προλάβει τα χειρότερα υποστήριξε χθες πως αφορούσαν... την αντιπολίτευση οι αιχμές του Κ. Καραμανλή για «άγχη και ευσεβείς πόθους όσων βλέπουν την εξουσία σαν αποκλειστικό αυτοσκοπό» και ότι «δεν χωρούν ούτε κομματικές, ούτε προσωπικές σκοπιμότητες», αν και λίγες ώρες νωρίτερα κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν με νόημα πως «οι αναφορές του πρωθυπουργού είχαν πολλαπλούς αποδέκτες».
Ταυτόχρονα ο κ. Αντώναρος προσπάθησε και να διασκεδάσει τις πληροφορίες περί ενόχλησης του πρωθυπουργού εξ αιτίας του γεύματος του Γ. Σουφλιά και της Ντ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντάς το ανύπαρκτο θέμα και υποστηρίζοντας ότι «οι συναντήσεις μεταξύ υπουργών, σε κάθε κυβέρνηση, είναι αυτονόητες».
«Καζάνι...»
Παρά τις προσπάθειες να κλείσει το θέμα, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θυμίζει και πάλι καζάνι έτοιμο να εκραγεί καθώς από η μία πλευρά βάλλει ευθέως κατά του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε στην υπόθεση, ενώ από το καραμανλικό μπλοκ συνεχίζονται οι έμμεσες βολές κατά των επιδόξων διαδόχων του πρωθυπουργού.
Ο βουλευτής Λαρίσης Μ. Χαρακόπουλος μίλησε ευθέως χθες (στη ΝΕΤ 105.8) για «επικοινωνιακό Βατερλό της ΝΔ», τονίζοντας πως «η συζήτηση αυτή δεν ωφέλησε και αυτό φάνηκε και στις δημοσκοπήσεις». Νομίζω, πρόσθεσε ότι «υπήρξε χλιαρή διάθεση και τα σενάρια διαδοχής έπρεπε να κοπούν μαχαίρι από την πρώτη στιγμή. Να μπει ένα τέλος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Υπάρχει ένα ζήτημα επικοινωνιακής διαχείρισης τέτοιων κρίσεων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που συνομιλεί τακτικά με τον πρωθυπουργό, θα έπρεπε να είχε μια αμεσότερη αντίδραση».
Ο κ. Χαρακόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων στελεχών υπάρχουν σκέψεις για την επόμενη μέρα», χαρακτήρισε θεμιτές τις φιλοδοξίες τους, αλλά «θα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο περιβάλλον για να εκδηλωθούν».
Αιχμές
Αιχμές κατά του επικοινωνιακού επιτελείου άφησε και ο Γερ. Γιακουμάτος. «Ρωτήστε το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. Όχι εμένα. Δεν ξέρω εγώ ποιος φταίει. Δεν είμαι δικαστής.
Εγώ κάνω μια παρατήρηση σωστή και εύλογη, ρωτήστε τους», υπογράμμισε σχολιάζοντας την καθυστερημένη αντίδραση του πρωθυπουργού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θ. Καράογλου υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ιστορικά ότι έχει ένα τεράστιο πρόβλημα επικοινωνίας. Ποτέ δεν είχε καλή επικοινωνία με τους πολίτες και με τα ΜΜΕ».
Είναι προφανές ότι «αυτή η υπόθεση δεν μας έκανε καλό», τόνισε ο Σ. Τσιτουρίδης και σημείωσε ότι «υπάρχει στενοχώρια, αμφισβήτηση, κριτική, γκρίνια, θυμός, οργή, ενίοτε απ’ όλα και ως εκ τούτου αυτοί που ψήφισαν τη ΝΔ δεν συσπειρώνονται». Παράλληλα αιχμές κατά των επίδοξων διαδόχων άφησαν τόσο η Μ. Γιαννάκου, όσο και ο Κ. Αγοραστός.
Η πρώην υπουργός τόνισε πως «δεν υπήρξε ποτέ θέμα αποχώρησης του πρωθυπουργού κι έχω την εντύπωση, ότι διάφοροι επισπεύδοντες δημιουργούν αυτό το κλίμα», ενώ ο βουλευτής Λαρίσης επισήμανε ότι «πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι πολιτική δεν είναι το εγώ, είναι το εμείς».
Το έργο
71,7% κρίνει αρνητικά το έργο τόσο της κυβέρνησης και 64,9% της αντιπολίτευσης
Για την κρίση
34% προτιμά μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης έναντι 32,2% που προκρίνει κυβέρνηση ΝΔ.
Πρόωρες
63,8% δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, έναντι 34,8% που απαντά θετικά
Τα μέτρα
52,1% χαρακτηρίζει αναγκαία τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, αλλά το 59,1% τάσσεται κατά της λήψης ακόμη πιο σκληρών μέτρων
Νέες ρωγμές στην καταλληλότητα...
Παγιώνει και διευρύνει το δημοσκοπικό του προβάδισμα το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της GPO για το MEGA, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται αισθητά τα ποσοστά του Κ. Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 4,8 μονάδες συγκεντρώνοντας 33,4% (από 33,6% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας), έναντι 28,6% της ΝΔ (από 29,4%). Σταθερά τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με 7,9% (από 7,7%) και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 7% (από 7,2% ), ο ΛΑΟΣ με 5,5% (από 5,7%) και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,3% (από 3%).
Το ΠΑΣΟΚ προηγείται και στις ευρωεκλογές με 32,4%, έναντι 28% του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην παράσταση νίκης με 60%, έναντι 27% της ΝΔ.
«Ψαλιδισμένο» είναι το προβάδισμα του Κ. Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Προηγείται του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά 3,6 μονάδες συγκεντρώνοντας 39,7% (από 43,7% στην προηγούμενη μέτρηση), έναντι 36,1% του Γ. Παπανδρέου (από 36,3%).Μάλιστα το 58,4% κρίνει αρνητικά τον Κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργό (έναντι 41,2% που τον κρίνουν θετικά) και το 60,6% τον Γ. Παπανδρέου ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (έναντι 39,1% που τον κρίνουν θετικά). Ωστόσο σε περίπτωση ήττας της ΝΔ στις εκλογές το 52,9% των ερωτηθέντων (και το 77,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ) δεν θέλουν να παραιτηθεί ο Κ. Καραμανλής.
Τέλος το 52,6% των πολιτών τοποθετείται αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με το ΛΑΟΣ και το 49,1% των ερωτηθέντων το κρίνει ως «ακραίο κόμμα»
πηγή ημερησία