5 Μαρτίου 2009

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου -τ. Υπουργός κ. Αριστοτέλης Α. Παυλίδης, έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιφερειών

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου -τ. Υπουργός κ. Αριστοτέλης Α. Παυλίδης, έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιφερειών, την οποία ενημέρωσε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινος, για τις δράσεις που αναπτύσσονται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και εγκρίνονται - εποπτεύονται από την ΠΝΑ. Ο Α. Παυλίδης κατά την παρέμβασή του, τόνισε ότι οι Περιφέρειες ως διοικητική μονάδα στη χώρα μας, έχουν ζωή που μας επιτρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα για το έργο που επιτέλεσαν, αλλά και για τις απαραίτητες πλέον παρεμβάσεις αναδιαρθρώσεως.

Καθόσον αφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από το 2004 όπου την ευθύνη της λειτουργίας της έχει η Κυβέρνηση της ΝΔ, έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο και αποδεικνύεται από το βαθμό απορροφήσεως των συγχρηματοδοτουμένων προγραμμάτων. Βεβαίως απομένει η εντατικοποίηση δραστηριοτήτων για να αντιμετωπισθεί το ΕΣΠΑ (2007-2013) και η απορρόφηση της επιπρόσθετης ενισχύσεως των 250 εκ. ευρώ που προέρχονται από εθνικούς πόρους. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για το τελευταίο ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και η εφαρμογή ανακοινώθηκε από τον τότε Υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Θεωρώ, όμως πέραν τούτων επιβεβλημένο να συζητηθεί στην Επιτροπή η πορεία του Προγράμματος των Μικρών Νησιών, το οποίο εσχεδιάσθη επί ημερών μου, αφού έγιναν μάλιστα σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις για την ένταξη στην ελληνική νομοθεσία του ενδιάμεσου φορέα, δεδομένου ότι οικονομικοί πόροι είναι εξασφαλισμένοι και καλύπτουν αστικές ανάγκες των νησιών. Γενικό συμπέρασμα: η ενημέρωση από τον κ. Κόκκινο πλήρης, αλλά παράλληλα επιβάλλεται ενίσχυση της Περιφέρειας για να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013.

Παράλληλα ο Α. Παυλίδης παρέστη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου κατά η συζήτηση του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ FAO και Ελλάδος για την ανάπτυξη της έρευνας και εκπαίδευσης για την αλιεία στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε:

«Για τη χώρα μας πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμη αυτή η συνεργασία, δεδομένου ότι η έρευνα διαρκείας μιας πενταετίας θα οδηγήσει στην συμπλήρωση των στοιχείων που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και ασφαλώς θα βελτιώσουν την αξιοποίηση των αλιευτικών δυνατοτήτων της χώρας μας. Μέχρι τότε όμως το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, στα χέρια του οποίου βρίσκεται το ΕΠΑΛ προικοδοτημένο με ισχυρές πιστώσεις, πρέπει να φροντίσει για την άμεση προώθηση των χρηματοδοτήσεων εκσυγχρονισμού του αλιευτικού στόλου και της κατασκευής κυρίως αλιευτικών καταφυγίων. Καθόσον αφορά στο θέμα της εκπαιδεύσεως, να υλοποιηθεί το ταχύτερο η απόφαση βασισμένη και σε πρόταση του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του 2006, περί ιδρύσεως εις την Κάλυμνο Σχολής Αλιείας, βάσει των κοινοτικών προτύπων. Η καταρχήν υποδομή υπάρχει, το έμψυχο υλικό διατίθεται, αλιευτικός στόλος ο μεγαλύτερος ίσως στη νησιωτική και παράκτια Ελλάδα, επομένως η συμπλήρωση και η άμεση εφαρμογή του καταρχήν σχεδιασμού».

Ο Α. Παυλίδης. παρέστη τέλος στη συνεδρίαση ενημερώσεως από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, επί των πρόσφατων εξελίξεων της τουριστικής δραστηριότητας. Ζήτησε δε, την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής προ διμήνου περίπου και την παράλληλη ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να καταστεί δυνατόν υπό τας παρούσας συνθήκας να αντιμετωπίσουν τις δυσχέρειες που διαφαίνονται λόγω της γενικής οικονομικής κρίσεως.