19 Μαρτίου 2009

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Σήμερα έχω την ευκαιρία να σας ακούσω από κοντά και τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης της χώρας και αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς ασκείτε τη διοίκηση, τον έλεγχο και την εποπτεία σε όλες τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου μας.

Ως εκ τούτου, αποτελείτε για εμάς άμεσους συνεργάτες στην άσκηση του έργου μας, στην αναγκαία καθημερινή επαφή του Υπουργείου με όλες του τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες, αλλά και χρήσιμους συνομιλητές στην περαιτέρω διαμόρφωση της εκπαιδευτικής μας πολιτικής.

Θεωρώ ότι η σημερινή μας συνάντηση είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Αυτό γιατί μου δίνετε η δυνατότητα να ενημερωθώ και από κοντά, όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα, αφενός για τα ιδιαίτερα ζητήματα των περιοχών ευθύνης σας, όσο και για ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι όλοι γνωρίζουμε, και επιβεβαιώνεται και σήμερα, την ανάγκη βελτιωτικών κινήσεων, αλλαγών και εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτικών μας δομών, σε όλα τα επίπεδα.

Δουλειά δική μας είναι να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας σχετικά με τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία που είναι σε εξέλιξη, να ακούσουμε προσεκτικά, να συνθέσουμε απόψεις με τρόπο διαλεκτικό -για να θυμηθούμε και τον Hegel- και να ιεραρχήσουμε ζητήματα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Κατόπιν –και στο σωστό χρόνο – οφείλουμε να δρομολογήσουμε την εφαρμογή τους με στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής και σε διάστημα ικανό να απορροφηθούν ομαλά από τους φυσικούς τους δέκτες: τους μαθητές, τους γονείς και εν γένει την κοινωνία από την οποία κι εμείς προερχόμαστε και στην οποία όλοι στο τέλος λογοδοτούμε».

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, εξερχόμενος από την συνάντηση, και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συνάντηση που έχετε με τους Περιφερειακούς Διευθυντές είναι εθιμοτυπική ή έχει άλλο στόχο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με τους Περιφερειακούς Διευθυντές η συνάντηση δεν μπορεί να είναι εθιμοτυπική, αλλά ουσιαστική, γιατί είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας. Και γιατί, συλλογικά και ομαδικά, θέλουμε να δουλέψουμε, όσο το δυνατόν, πιο συντονισμένα και αποτελεσματικά και για την εκπαίδευση, η οποία αποκεντρώνεται σε περιφερειακό επίπεδο, και για να αφουγκραστούμε τα προβλήματα και να δούμε, εκεί που υπάρχει δυνατότητα, ποιά λύση θα δώσουμε. Και, βεβαίως, γιατί πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε επίπεδο Πανελλαδικών εξετάσεων. Εκεί περιμένουμε πάρα πολλά από τους Περιφερειακούς Διευθυντές και, κυρίως, να μας βοηθήσουν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προετοιμάζεστε για τις εξετάσεις και έχουμε μπροστά μας τον αριθμό εισακτέων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό, όπως ξέρετε, το αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Όπως είχα πει από την πρώτη στιγμή, πολλά πράγματα τα αφήνω στους θεσμοθετημένους φορείς και στις αρμόδιες υπηρεσίες, έχω μάθει να τους ακούω και αυτό είναι καλό. Όταν θα είναι έτοιμες οι υπηρεσίες, θα μας πουν τον τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά σήμερα προετοιμάζετε την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και θα συζητήσετε για αυτό. Θα γίνουν νωρίτερα, απ’ ότι ξέρουμε, λόγω των ευρωεκλογών;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μας πουν πότε πρέπει να γίνουν. Και εγώ περιμένω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως γίνεται σε μία συγκυρία που υπάρχουν οι εξαγγελίες των οικονομικών μέτρων για τις οποίες πολλοί διαμαρτύρονται ότι είναι δυσβάσταχτες, και πάλι, για πολύ κόσμο και, κυρίως, για τη μεσαία οικονομική τάξη που είναι, εν πάση περιπτώσει, και η ραχοκοκαλιά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν μιλάμε για έκτακτα οικονομικά μέτρα, αντιλαμβάνεστε ότι και μόνο ο όρος «έκτακτα» προσδιορίζει το μέγεθος της κρίσης την οποία αντιμετωπίζουμε. Προφανώς, υπάρχει μια πρωτοφανής οικονομική κρίση, η κρίση αυτή επιδεινώνει τα πάγια προβλήματα, τα χρονίζοντα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία, άρα εκ των πραγμάτων, πρέπει να υπάρξουν και κάποια μέτρα για να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία και να προστατεύσουμε, κυρίως, το μέλλον μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Νοέμβριο όμως ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι δε θα ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα το 2009. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε από τότε ότι η κρίση είναι τόσο σκληρή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κανείς δε μπορεί να προβλέψει, το είχαμε πει από τότε, ούτε την ένταση, ούτε την έκταση, ούτε τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Πολύ περισσότερο κανείς δε μπορεί να γνωρίζει το βάθος και το αν αυτή τη στιγμή είμαστε στη μέση, στο τέλος ή στην αρχή της κρίσης. Άλλωστε, βλέπετε ότι και προβλέψεις που γίνονται, όχι από μας, αλλά από Ευρωπαίους ηγέτες και από πολύ σημαντικούς οικονομολόγους, διαψεύδονται η μία μετά την άλλη. Μην ξεχνάτε, ότι τον Σεπτέμβριο, όταν εμείς μιλούσαμε για κρίση, ακόμα και στην Ελλάδα πολλές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες εμφανιζόταν υπεύθυνες, έλεγαν ότι τα περί κρίσεων είναι άλλοθι, γιατί δε θέλουμε να πάρουμε μέτρα για την οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά δεν είναι δίκαια αυτά τα μέτρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι έκτακτα. Όσο έκτακτη είναι και η κρίση.