Σύσκεψη με αντικείμενο τον ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία του πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννης Λέκκας, η Προϊσταμένη του Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κα Βεργοπούλου Μαρία, o Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, κ. Δημήτρης Φυτάς, ο Προϊστάμενος της ΤΥΔΚ, κ. Συρίγος, ο Νομάρχης Σάμου κ. Μανώλης Κάρλας, οι Δήμαρχοι Βαθέος κ. Φίλιππος Πετρούσκας, Πυθαγορείου κ. Γιώργος Γεωργιάδης, Καρλοβάσου κ. Παναγιώτης Λυμπέρης και Μαραθοκάμπου κ. Γιώργος Κουτσοδόντης καθώς και οι Πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης των ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου, κ. Iωάννης Τζανενάς και Δυτικής Σάμου κ. Αχιλλέας Μανδάλου.
Στη διάρκεια της σύσκεψης τόσο ο Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Γιάννης Λέκκας, όσο και η Προϊσταμένη του Ταμείου Συνοχής, κ. Βεργοπούλου, τόνισαν ότι, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν οι φορείς υλοποίησης έργων συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε, θα πρέπει τα έργα να παραδίδονται ολοκληρωμένα και λειτουργικά. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει ο φάκελος του έργου ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2009 να πληροί την παραπάνω προϋπόθεση, κάτι που ωστόσο δεν είναι εφικτό λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν εξαιτίας των κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή και της ανάγκης αντιμετώπισής τους με τρόπο οριστικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Αυτό σημαίνει ότι το έργο δεν θα θεωρηθεί περαιωμένο και λειτουργικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συνέπεια να επιστραφεί στην Ε.Ε. το ποσοστό συγχρηματοδότησης του έργου που ανέρχεται περίπου στα 6.000.000 περίπου Ευρώ. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και στο μικρό διάστημα που απομένει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009, χρόνο κατά τον οποίο λήγουν οι χρόνοι παραλαβής της εγκριτικής απόφασης σύμφωνα με τους κανονισμούς, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Νήσου Σάμου, είναι απαραίτητο να γίνει συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης με συγκεκριμένες ενέργειες.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αποφασίστηκε ομόφωνα:
1) Η μη περαιτέρω επιβάρυνση του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου με εναπόθεση νέων απορριμμάτων .
2) Η άμεση ανάθεση και εκπόνηση μελέτης, τα έξοδα της οποίας θα καλυφθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών και η οποία θα εξετάσει τα γεωτεχνικά προβλήματα και θα καταδείξει τις διορθωτικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στο έργο.
3) Η διαχείριση των απορριμμάτων όλου του νησιού με την προσωρινή υποδοχή τους από τον ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου, σύμφωνα με τα πορίσματα που θα προκύψουν από τη μελέτη αποκατάστασης.
4) Η ολοκληρωμένη και λειτουργική εμπρόθεσμη – μέχρι τις 30/6/2009 - απόδοση των υπολοίπων έργων της εγκριτικής απόφασης σύμφωνα με τους όρους και τις διαδικασίες που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. για το Ταμείο Συνοχής.
5) Η τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν την εξυπηρέτηση των ειδικών όρων της απόφασης ένταξης για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. η υπογραφή συμβάσεων των Δήμων με την εταιρία εναλλακτικής ανακύκλωσης απορριμμάτων (ΕΕΤΑΑ).
6) Διερεύνηση της επιβάρυνσης και κοστολόγηση της διαχείρισης στην ενδιάμεση κατάσταση.
Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε από όλους τους παρόντες ότι η επίλυση του προβλήματος προϋποθέτει ομοφωνία και ομοψυχία, και αποτελεί τη μόνη λύση στην παρούσα κατάσταση. Με την λήψη των παραπάνω πρωτοβουλιών οι παρόντες στη συνεδρίαση έκριναν ότι αφενός ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις έναντι του τόπου για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού και έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και παράλληλα αποδεικνύουμε τη φερεγγυότητά μας ως ισότιμος εταίρος.