ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
· Η Κομισιόν παρακολουθεί τις διαβουλεύσεις για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό
· Απάντηση του Επιτρόπου Στ.Δήμα στον Δ.Παπαδημούλη
Η Κομισιόν παρακολουθεί τις διαβουλεύσεις για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, όπως προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου για το περιβάλλον κ. Δήμα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του έθεσε υπόψη της Κομισιόν τις έντονες αντιδράσεις επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που παρουσίασε το ΥΠΕΧΩΔΕ για να ρυθμίσει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό. Το σχέδιο επιχειρεί την αλλαγή του τουριστικού προφίλ της χώρας προωθώντας τον μαζικό τουρισμό με έμφαση στο real estate των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών. Ο Δ.Παπαδημούλης ζητούσε από την Επιτροπή να αξιολογήσει αν η εν λόγω ΚΥΑ είναι σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο και ιδιαίτερα με τις οδηγίες 2001/42 σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και 92/43 για την διατήρησης των φυσικών οικοτόπων.
Ο Επίτροπος για το περιβάλλον στην απάντησή του επισημαίνει ότι: «έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό, όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Οι διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές και το κοινό βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη ληφθεί σχετική απόφαση. Βάσει των ανωτέρω, δεν είναι δυνατόν να στοιχειοθετηθεί στο παρόν στάδιο παράβαση της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.»
Όσον αφορά την συμβατότητα της ΚΥΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ με την κοινοτική νομοθεσία ο κ.Δήμας τονίζει ότι: «το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο έπρεπε να εξειδικευθεί με επακόλουθες πράξεις, κυρίως δε τα κλαδικά Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές, βιομηχανία και τουρισμός). Οι εν λόγω πράξεις, καθώς και άλλες παρόμοιες, όπως είναι τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και τα σχέδια χρήσεων γης, έχουν τον χαρακτήρα σχεδίου κατά την έννοια της οδηγίας 2001/42/ΕΚ και του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και πρέπει επομένως να υπόκεινται σε εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των οδηγιών αυτών.»
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:
«Το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το χωροταξικό του τουρισμού οδηγεί στην τσιμεντοποίηση των παράκτιων περιοχών και νησιών. Επιχειρεί να αλλάξει το τουριστικό προφίλ της χώρας αδιαφορώντας για τις πραγματικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού. Οι αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανωσεων και φορέων είναι απόλυτα δικαιολογημένες και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ιδιαίτερα δε και μετά την καταψήφιση του σχεδίου από το Εθνικό Συμβούλιου Χωροταξίας. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει με δική της πρωτοβουλία την απόσυρση του σχεδίου αντί να περιμένει εκ των υστέρων την «καμπάνα» του Έλληνα Επιτρόπου.»