Πακέτο σκληρών μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά περιμένει τις ευρωεκλογές
Θύελλα προκαλεί η φοροεπιδρομή με μέτρα-σοκ και το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, στο οποίο προχώρησε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση, ενώ το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για νέο πακέτο σκληρών μέτρων, το οποίο γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί στο συρτάρι έως τις ευρωεκλογές.
Αυστηρό μήνυμα, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αρκούν, έλαβε εκ νέου χθες η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες. Οι εσωκομματικές έριδες που προκαλεί στη Ν.Δ. το «ναυάγιο» της οικονομίας, έφθασαν μάλιστα έως την έδρα της Κομισιόν, με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου να αφήνει αιχμές εις βάρος του προκατόχου του κ. Γ. Αλογοσκούφη για την αποτυχία του να ελέγξει τη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 20 δισ. ευρώ. «Δεν ξέρω τι έγινε την προηγούμενη πενταετία...», ανέφερε δηκτικά όταν ρωτήθηκε για την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Αίσθηση όμως προκαλεί και το νέο ηχηρό «χτύπημα» του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ. κ. Κων. Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε να γίνει νέα, αξιόπιστη απογραφή για την κατάσταση της οικονομίας. Μιλώντας σε οικονομική ημερίδα του Αμερικανικού Κολεγίου, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε νέα απογραφή για «να μετρήσουμε τι συμ βαίνει και πού ακριβώς βρισκόμαστε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και αμφισβητώντας ουσιαστικά την κυβερνητική αξιοπιστία, πρόσθεσε ότι το έργο αυτό μπορεί να το αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των κομμάτων και, αν χρειαστεί, και με τη βοήθεια διεθνών οργανισμών.
Στη Ν.Δ. το κλίμα παραμένει εξαιρετικά βαρύ από τα έκτακτα μέτρα, ενώ ο Πολιτικός Σχεδιασμός της Ρηγίλλης με διαδοχικά σημειώματα και νον πέιπερ προσπαθεί να κατευνάσει την οργή βουλευτών και στελεχών, με βασικό επιχείρημα ότι η δυσμενής εξέλιξη οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση και πως «η κυβέρνηση δείχνει την υπευθυνότητα και την αποφασιστικότητά της, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος». Οι περισσότεροι βουλευτές ακολούθησαν χθες τη γραμμή του κ. Σουφλιά, ότι τα μέτρα «είναι δυσάρεστα, αλλά αναγκαία και κοινωνικά δίκαια», αλλά άρχισαν ήδη να καταγράφονται δημόσιες διαφοροποιήσεις. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του βουλευτή κ. Ι. Μανώλη, ο οποίος έκανε λόγο για «ομολογία αποτυχίας της φοροεισπρακτικής πολιτικής» και τόνισε ότι παραμένουν αλώβητοι εκείνοι που φοροδιαφεύγουν, καθώς και οι επιφυλάξεις του πρώην υφυπουργού κ. Αθ. Γιαννόπουλου που ανέφερε ότι αποδεικνύονται «τα χάλια της οικονομίας» και ζήτησε «να μην πάνε πάλι τα χρήματα στους αεριτζήδες...».
Πυρ ομαδόν
Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχθηκε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση για τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου. «Είναι πανικόβλητες και αντιφατικές οι κυβερνητικές εξαγγελίες, που ικανοποιούν πρόσκαιρες και παροδικές ανάγκες διάρκειας λίγων ημερών ή εβδομάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι ο κ. Καραμανλής και ολόκληρη η κυβέρνηση είναι κατώτεροι των περιστάσεων.
Στον αντίποδα, η κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) απέρριψαν την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε ειδικό τετραετές πρόγραμμα επαγγελματικής ένταξης των νέων, προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης στο εργασιακό περιβάλλον και αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου.
ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Ο Παπαθανασίου άφησε αιχμές κατά Αλογοσκούφη, ενώ ο Μητσοτάκης ζήτησε να γίνει νέα αξιόπιστη απογραφή
«Αστεία» χαρακτήρισαν οι Βρυξέλλες τα μέτρα της κυβέρνησης
«ΑΣΤΕΙΑ» και «κατώτερα των περιστάσεων» τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία χαρακτήριζαν τα μέτρα Παπαθανασίου πηγές της Κομισιόν, σημειώνοντας πως είναι πλέον φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει επί της ουσίας το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Όπως έλεγαν, μολονότι το πάγωμα των μισθών του Δημοσίου θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, «ακυρώνεται» από τον εφάπαξ «κεφαλικό» φόρο και τα περίεργης αντίληψης επιδόματα που αντικαθιστούν τις αυξήσεις στα κατώτερα κλιμάκια. «Έχουμε κατ΄ επανάληψιν απευθύνει προειδοποιήσεις κατά των μέτρων “μιας χρήσεως” (one-off) κι έχουμε συστήσει μόνιμα, διαρθρωτικού χαρακτήρα», έλεγαν οι κοινοτικοί. Υπενθύμιζαν δε ότι οι πρόσφατες συστάσεις της έκθεσης του κ. Αλμούνια ανέφεραν ρητά τη συνετή μισθολογική πολιτική, τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και τον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και ασφάλισης. Σφιχτό χρονοδιάγραμμα
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Χ. Αλμούνια κι επιχείρησε να του εξηγήσει τη λογική των μέτρων του, χωρίς κατά τα φαινόμενα να τον πείσει. Γι΄ αυτό και λίγο αργότερα ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν κάποια έτοιμα μέτρα στο συρτάρι, αλλά μπορεί να χρειασθούν- κυρίως εάν ο ρυθμός ανάπτυξης δεν κινηθεί περί το 1% που θέλει η κυβέρνηση, αλλά γύρω στο μηδέν, που βλέπει η Κομισιόν. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η Επιτροπή επιμένει στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα των δύο ετών (2009-2010) για τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3%, αρνούμενη το αίτημα της Αθήνας για περίοδο τριών ετών.
Περιμένουν στη γωνία
Ο κ. Αλμούνια πρόκειται να ανακοινώσει τις επίσημες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, στις 24 Μαρτίου- κι αυτές, φυσικά, θα υιοθετηθούν στη συνέχεια από το ΕCΟFΙΝ των αρχών Απριλίου. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής (και τακτικός συνομιλητής του κ. Αλμούνια) έλεγε ότι η Κομισιόν δεν έχει κανέναν λόγο να υπερβεί με περαιτέρω πιέσεις τις αρμοδιότητές της, καθώς στη γωνία καραδοκεί ένας υπαρκτός κίνδυνος που έχουν όλοι στις Βρυξέλες στο πίσω μέρος του μυαλού τους: το ενδεχόμενο η Ελλάδα αργά ή γρήγορα να μην μπορεί να αντλεί πλέον κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, ούτε καν με υψηλό επιτόκιο (spread). Τότε, όπως λένε στις Βρυξέλλες- κι όπως επιβεβαίωσε κι ο κ. Γιουνκέρ- η Ένωση θα υποχρεωθεί να συνδράμει την Ελλάδα. Τότε, όμως, οι όροι που θα της επιβληθούν θα είναι πρωτοφανείς και δεν θα έχουν καμία σχέση με τις συστάσεις μιας κοινοτικής επιτήρησης- αντιθέτως, θα μοιάζουν πολύ με τους όρους που συνηθίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ