19 Μαρτίου 2009

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΟΚΤΩ ΝΗΣΙΩΝ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ.

Λύνεται οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης των νησιών Αμοργού, Δονούσας, Κουφονησίων, Ηρακλειάς, Θηρασιάς, Φολεγάνδρου, Κιμώλου και Σικίνου με την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης, στο πλαίσιο προγράμματος υδροδότησης που ξεκινά το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το έργο κατασκευής των μονάδων αφαλάτωσης στα δεκαέξι νησιά του Αιγαίου από τα οποία οκτώ αφορούν τις Κυκλάδες , συζητήθηκε αναλυτικά στη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αναστάσιου Παπαληγούρα με τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Βρούτσης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την θετική αυτή εξέλιξη, τόνισε: «Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βάζει οριστικό τέλος στο μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου και των Κυκλάδων με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το καλοκαίρι του 2010. Με τις νέες σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης θα εξασφαλισθεί επαρκής ποσότητα νερού για τις ανάγκες των οκτώ νησιών, ενώ η ποιότητά του θα είναι των υψηλότερων προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα εξοικονομούνται πόροι υπέρ του δημοσίου και ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης. Το εγχείρημα αυτό είναι μοναδικό στα ελληνικά δεδομένα και αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον του Υπουργείου προς τη νησιωτική Ελλάδα».

Ακολούθησε σύσκεψη, υπό την προεδρεία του Υπουργού, στην οποία παρέστησαν επίσης ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Κουρούσης και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ τα νησιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπροσώπησαν οι Δήμαρχοι Αμοργού κ. κ Φωστιέρης και οι Κοινοτάρχες Θηρασιάς κ. Χάλαρης, Κιμώλου κ. Μαγκανιώτης και Σικίνου κ. Συρίγος και ο εκπρόσωπος της κοινότητας Κουφονησίων κ. Λουδάρος .

Το έργο, για το οποίο, από μέρους του Υπουργείου, έχει γίνει ήδη η σχετική προεργασία και έρευνα αγοράς, θα κατασκευαστεί μετά από διεθνή ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό, με αυτοχρηματοδότηση από τον ανάδοχο ή τους αναδόχους, σε κατάλληλα οικόπεδα την χρήση των οποίων θα παραχωρήσουν οι τοπικοί Δήμοι. Το ΥΕΝΑΝΠ αναλαμβάνει την υποχρέωση να αγοράζει εγγυημένη ποσότητα πόσιμου νερού για 10 χρόνια και μάλιστα σε τιμή που θα είναι μικρότερη από το ένα τρίτο της σημερινής τιμής αγοράς του μεταφερόμενου νερού. Μετά την πάροδο της 10ετίας η Μονάδα αφαλάτωσης θα περιέρχεται στον τοπικό Δήμο ή Κοινότητα.

Ο Υπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις βελτιωτικές τους παρατηρήσεις και προτάσεις και τάχιστα να εξασφαλίσουν την έγκριση των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων.