9 Μαρτίου 2009

«Αναγνώριση ασφάλισης των 5 πρώτων χρόνων των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ)».

Προς τον αξιότιμο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Αναγνώριση ασφάλισης των 5 πρώτων χρόνων των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ)».

Όπως είναι γνωστό οι ΕΜΘ αποτελούν το θεσμό που προηγήθηκε των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), καθώς προσελήφθησαν κατά την περίοδο 1985 μέχρι και 2000 υπηρετώντας σε μάχιμες μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Οι πρώτοι, που προσελήφθησαν από τον Ελληνικό Στρατό, θα συνταξιοδοτηθούν σε λίγους μήνες, συμπληρώνοντας 25 χρόνια.

Παρά τη σημαντική συνεισφορά των στελεχών αυτών στο αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού και στην αμυντική ικανότητα της χώρας η Ελληνική Πολιτεία όχι μόνο δεν τους επιβραβεύει αλλά αντίθετα με την πρακτική της τους έχει κατατάξει σε μια κατώτερη κατηγορία σε σχέση με τα άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, κατά τα πρώτα χρόνια της υπηρεσίας τους στο στρατό (ως Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης) ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ. Με βάση το νόμο, ο χρόνος αυτός εμπίπτει στις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα το διάστημα αυτό να μην αναγνωρίζεται μέχρι τώρα ως χρόνος ασφάλισης στο Δημόσιο.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικές συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές διαφορές μεταξύ των ΕΜΘ από τη μία πλευρά και των ΕΠ.ΟΠ. και μονίμων υπαξιωματικών, από την άλλη, μολονότι έκθεση Διακλαδικής Επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνεται για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που «τελούν υπό ουσιωδώς όμοιο καθεστώς».

Συνεπώς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο δεν υιοθετείται η πρόταση της διακλαδικής επιτροπής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς το υπουργείο Οικονομίας βάσει της οποίας όλοι οι στρατιωτικοί αυτής της κατηγορίας, από τη στιγμή της κατάταξής τους στις ένοπλες δυνάμεις πρέπει να υπαχθούν στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει όλους τους υπόλοιπους έτσι ώστε να θεωρούνται ως ασφαλισμένοι στο Δημόσιο;

2. Σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι ΕΜΘ να υπαχθούν στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου από τη στιγμή της κατάταξής τους, όπως άλλωστε έγινε με ανάλογη τροπολογία για τους συνοριοφύλακες και τους ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ροντούλης Αστέριος