1 Φεβρουαρίου 2009

«Προσωπικότητα της Χρονιάς» από τη WISTA η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου



Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας παρέστη,στην απονομή του βραβείου «Προσωπικότητα της Χρονιάς» για το έτος 2008 από τη Women’s International Shipping & Trading Association (WISTA).

Η WISTA είναι διεθνής οργάνωση γυναικών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας με 20 εθνικές οργανώσεις σε αντίστοιχες χώρες.
Ο κ. Υπουργός έδωσε το βραβείο εκ μέρους της διεθνούς WISTA στην Ευρωβουλευτή και Α’ Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για την αξιοσημείωτη δράση της με στόχο την προώθηση θεμάτων της ναυτιλίας. Η κα Κράτσα έλαβε και το ελληνικό βραβείο εκ μέρους της WISTA Hellas, η οποία την έχρισε, επίσης, επίτιμο μέλος της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Παπαληγούρα.

«Κυρία Αντιπρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Κυρία Πρόεδρε της WISTA,
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκληση της WISTA να απονείμω το βραβείο «Προσωπικότητα της Χρονιάς» στη Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι η πρόσκληση προέρχεται από τη μοναδική στην Ελλάδα οργάνωση με μέλη γυναίκες δραστηριοποιούμενες στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας και ο άλλος γιατί η Ρόδη Κράτσα ―εκτός των άλλων― έχει στο ενεργητικό της μια εντυπωσιακή ομολογουμένως σειρά επιτευγμάτων στον κλάδο της ναυτιλίας.

Θέλω να συγχαρώ τη WISTA Hellas, καθώς δύο από τις τρεις φορές ―από το 2006 οπότε και θεσπίστηκε το βραβείο «Προσωπικότητα της Χρονιάς» από τη διεθνή WISTA― επελέγησαν οι υποψήφιοι που αυτή εισηγήθηκε: Ο Στέλιος Χατζηιωάννου το 2007 και η Ρόδη Κράτσα το 2008. Μας κάνει περήφανους με τις προσπάθειες που καταβάλλει και τις διακρίσεις της ανάμεσα στις 20 εθνικές οργανώσεις WISTA. Βέβαια, μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς, αφού η WISTA Hellas στελεχώνεται από γυναίκες από την πιο διάσημη εθνικότητα στον κλάδο της ναυτιλίας: την ελληνική!

Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε γυναίκες να προοδεύουν και σε έναν κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο ―μέχρι πρότινος τουλάχιστον― επαγγελματικό κλάδο επιδεικνύοντας δυναμικότητα, επαγγελματισμό, ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας και αφοσίωση σ’ αυτό που κάνουν. Και είναι σημαντικό που υπάρχει φορέας από το 1974 ―αναφέρομαι πρόδηλα στη WISTA― ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με την ενημέρωση των γυναικών σε θέματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος και προωθεί τα συμφέροντά τους καθώς και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Συγχρόνως, συνιστά εξαιρετικά ευτυχή επιλογή η καθιέρωση του βραβείου «Προσωπικότητα της Χρονιάς», καθώς αποτελεί βαθιά πεποίθησή μου ότι η βράβευση και ο δημόσιος έπαινος επιτελούν μια κορυφαία κοινωνική λειτουργία.

Η διαδικασία της βράβευσης έχει ιδιαίτερη σημασία ― όχι μόνο για τον βραβευόμενο αλλά και για τον ίδιο τον βραβεύοντα. Η βραβεύσασα κοινωνία, μέσω του δημόσιου επαίνου που απευθύνει προς ορισμένα μέλη της, φανερώνει τον δικό της χαρακτήρα και δείχνει το δικό της ηθικό ποιόν. Παράλληλα, εκφράζει δημόσια τη δέσμευσή της σε ένα κοινό αξιακό κώδικα.

Μια κοινωνία που βραβεύει τους αριστεύσαντες δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να έχει περισσότερους αρίστους στο μέλλον. Αντίθετα, οι κοινωνίες που αδιαφορούν απέναντι στην αριστεία καταδικάζουν τον εαυτό τους στο τέλμα της μετριοκρατίας.

Φίλες και Φίλοι,

Η σημερινή συγκέντρωση έχει ως στόχο την απονομή του βραβείου «Προσωπικότητα της Χρονιάς» για το έτος 2008 στην εκλεκτή συνάδελφο, φίλη, Ευρωβουλευτή και Α’ Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα για την αριστεία που επέδειξε στους τομείς της ανάδειξης και προστασίας της δημοκρατίας, της ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών, της διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης, της ανάπτυξης του κλάδου των μεταφορών και ιδιαίτερα της ναυτιλίας. Η απονομή του συγκεκριμένου βραβείου σε μια γυναίκα που με συνέπεια και πάθος προασπίζει επί σειρά ετών τα συμφέροντα της ναυτιλίας αποτελεί ευτυχέστατη επιλογή.
Η Ρόδη Κράτσα ξεκίνησε την πορεία της από την Ζάκυνθο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, και ειδικότερα στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου ως μαθήτρια του Ντενί ντε Ρουζμόν. Εμπνεόμενη από το όραμα για την ενωμένη Ευρώπη του μεγάλου αυτού ευρωπαϊστή, το μετουσίωσε αργότερα σε στόχο ολόκληρης της ζωής της ― δουλεύοντας για την Ευρώπη των Πολιτών, προβάλλοντας ακόμα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας.

Στις εκλογές του 1998 εκλέχτηκε Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων και στις ευρωεκλογές του 1999 και του 2004 εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιανουάριο του 2007 εκλέχτηκε Α΄ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ― η πρώτη Ελληνίδα που εκλέγεται Αντιπρόεδρος του συγκεκριμένου θεσμού.

Ειδικά μετά την επανεκλογή της το 2004, η βραβευόμενη ασχολήθηκε δυναμικά με τον κορυφαίας για την Ελλάδα σπουδαιότητας κλάδο της ναυτιλίας. Συνέπραξε για την εφαρμογή πιο αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για τη ναυτιλία, όπως νομικών κυρώσεων και αποζημιώσεων σε περίπτωση μόλυνσης της θάλασσας και οικοδόμησης διεθνών σχέσεων μεταξύ των κρατών αλλά και του ΙΜΟ. Υπήρξε πρωτοπόρος στις προσπάθειες για μια ενιαία λιμενική πολιτική, για τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ναυτικών, για τη βελτίωση των συνθηκών της ναυτικής εργασίας και τη ναυτιλιακή εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Πέτυχε να καθιερωθεί η 20ή Μαΐου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας. Ηγείτο ―τέλος― της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία, μετά από δύο χρόνια νομοθετικής επεξεργασίας και διαπραγματεύσεων, πέτυχε ―σε συνεργασία με το Συμβούλιο υπό τη Γαλλική Προεδρία― μια οριστική συμφωνία σχετικά με το «Τρίτο Πακέτο» για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια καλώ, λοιπόν, τη Ρόδη Κράτσα να παραλάβει το βραβείο «Προσωπικότητα της Χρονιάς» ως αναγνώριση της συμβολής της στην προώθηση θεμάτων της ναυτιλίας, και εύχομαι να τύχει και πολλών ακόμα διακρίσεων κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων της πολυσχιδούς δράσης της.»