12 Φεβρουαρίου 2009

απάντηση Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνου Καμμένου για αλιευτικό καταφύγιο αυλακίου Ικαρίας



Δημοσιογράφος:

Θέλω να υποβάλω στον κύριο Υφυπουργό ένα ερώτημα σχετικά με το ενδιαφέρον των κατοίκων της Ικαρίας για το αλιευτικό καταφύγιο στην θέση Αυλάκι, σε τι φάση βρίσκεται ;

Απάντηση Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θα σας απαντήσω για τα αλιευτικά. Για αυτά τα πλοία κατ’ αρχήν γενικά είναι πολιτική του Υπουργείου, όπου υπάρχουν θέματα αλιευτικών καταφυγίων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, να ενισχύουμε τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες αλιείς, να προχωρούμε σε έργα στα αλιευτικά καταφύγια.

Ήδη από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχουμε χρηματοδοτήσει και έχουμε και αυτόνομα, αλλά έχουμε εντάξει και στον Θησέα πάνω από 18 αλιευτικά καταφύγια σε όλο το Αιγαίο. Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Νομό Σάμου, στο Νομό της Λέσβου, στην Χίο και σε χερσαία καταφύγια, τα οποία βρίσκονται και στα μεγαλύτερα νησιά και τις υποδομές τους.

Για το θέμα το συγκεκριμένο στο Αυλάκι, είναι ένα από τα 4 καταφύγια στην Ικαρία, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Γενική Γραμματεία Λιμένων. Είχαμε μία συνεννόηση και έχουμε μία θετική ανταπόκριση από την Γενική Γραμματεία Λιμένων, να προχωρήσει και αυτό το αλιευτικό καταφύγιο.

Σε πολλά δε αλιευτικά καταφύγια, κάνουμε και τις μελέτες από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και πιστεύω ότι φέτος το καλοκαίρι, έχοντας ήδη προχωρήσει αρκετά αλιευτικά καταφύγια σε αναμόρφωσή τους, σε συμμάζεμα θα μπορούσα να πω, σε εκβαθύνσεις οι οποίες γίνανε, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και οι επισκέπτες μία αρκετά ευχάριστη εικόνα σε πολλά νησιά του Αιγαίου.