14 Φεβρουαρίου 2009

Πάνος Καμμένος :φέτος έχουμε την πρώτη χρονιά ουσιαστικής εφαρμογής της χάρτας των δικαιωμάτων των επιβατών.


. Κατ’ αρχήν όσον αφορά τα ναυλολόγιο, γνωρίζετε όλοι ότι εκεί που ισχύει, ισχύει για την οικονομική θέση και τα αυτοκίνητα κάτω από 4,5 μέτρα. Θέλω όμως να πω, ότι φέτος έχουμε την πρώτη χρονιά ουσιαστικής εφαρμογής της χάρτας των δικαιωμάτων των επιβατών.

Είναι πολύ σημαντικό και με την Υπουργική απόφαση η οποία θα βγει εντός των επομένων ημερών, να δούμε την λειτουργία αυτής της χάρτας και να δούμε κατά πόσον οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα ακολουθήσουν τις οδηγίες που δόθησαν μέσω της χάρτας.

Να σας πω ότι ένα σημαντικό σημείο είναι ο ανταγωνισμός. Είδαμε ότι εκεί που λειτούργησε και φέτος ο ανταγωνισμός, είχαμε πολύ καλές τιμές και μιλάω για την Κρήτη. Με προσφορές για τα αυτοκίνητα και για μέλη της οικογενείας. Θα χρησιμοποιήσω ένα σχόλιο μιας ανάρτησης στο δικό σας blog.

Χθες στο κρατικό ρεπορτάζ όπου αναφέρθηκε, ότι ο ανταγωνισμός απ’ ότι φαίνεται μπαίνει πλέον και στην περιοχή της Δωδεκανήσου και στις Κυκλάδες. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι και ένα κίνητρο για τις εταιρείες να προχωρήσουνε, λόγω και της μείωσης της τιμής του πετρελαίου φέτος και το ζητούμε και δημόσια αυτό, σε μειώσεις των τιμών, αντιμετωπίζοντας και την διεθνή οικονομική κρίση, η οποία αναμφισβήτητα θα πλήξει και τον τουρισμό.

Είναι λοιπόν μία χρυσή ευκαιρία και για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες φέτος, να προχωρήσουν έχοντας λιγότερο κόστος στα καύσιμα. Τα καύσιμα τα οποία καλύπτουν το 60% στα συμβατικά πλοία και το 72% περίπου στα ταχύπλοα πλοία. Να κατεβάσουν τις τιμές τους.

Το Υπουργείο παρακολουθεί συνεχώς τα θέματα των τιμών. Θα σας πω ότι το τελευταίο χρόνο 48 φορές μόνο έχω μπει εγώ ο ίδιος μαζί με κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος, με αξιωματικούς σε πλοία. Εκεί που παρατηρούνται προβλήματα και υπάρχουν καταγγελίες. Γίνεται άμεση παρέμβαση και των τοπικών Λιμεναρχείων, αλλά και παράλληλα στέλνουμε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς στα πλοία πολλές φορές, προκειμένου να διαπιστώσουν τέτοιες καταγγελίες.

Είχαμε επιβολή προστίμων στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου φέτος. Υπάρχουνε τιμές οι οποίες πράγματι μας προβληματίζουν ιδιαίτερα. Ένα παράδειγμα θα πω. Ότι το εισιτήριο για την Ύδρα είναι ακριβότερο του εισιτηρίου για να πάει κανείς στην Ικαρία και στην Σάμο.

Για αυτό το λόγο, όπως ξέρετε στο θέμα της Ύδρας και όσον αφορά τους κατοίκους, με την πρωτοβουλία και του Υπουργού, καταφέραμε να μειώσουμε σε τιμή συμβατικού πλοίου για δύο δρομολόγια την τιμή του ταχυπλόου πλοίου που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της Ύδρας και μάλιστα σε ωράρια που θέλανε οι ίδιοι οι νησιώτες μας.

Υπάρχουν συνεχείς παρεμβάσεις και θα υπάρχουνε παρεμβάσεις. Θέλω ακόμα να σας πω, ότι έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να συλλέξουμε στοιχεία που φέρεται ότι υπάρχει μία αντιμετώπιση, όχι κατά την χάρτα των δικαιωμάτων των επιβατών. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα αυτοκίνητα σε κάποιες διαδρομές, ιδίως των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Υπήρξαν παρεμβάσεις, όπως επίσης υπήρξαν και συνεχείς παρεμβάσεις για νησιά που βρίσκονται στην μέση επιδοτουμένων δρομολογίων. Δηλαδή, πολλές φορές από την Σητεία το δρομολόγιο το επιδοτούμενο για Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο, είχαμε καταγγελίες ότι δεν γινόταν επιβίβαση αυτοκινήτων προς την Κάσο και την Κάρπαθο και το επιδοτούμενο αυτό δρομολόγιο χρησιμοποιείτο για την μεταφορά προϊόντων μέσω φορτηγών.

Παρενέβημεν και θα παρεμβαίνουμε όπου υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Για το Μυτιλήνη βεβαίως. Στο Μυτιλήνη όπως ξέρετε και στο θέμα της Μυτιλήνης, όχι, στο θέμα του πλοίου Μυτιλήνη εννοείτε για τα φορτηγά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Για την ΕΔΕ αναφέρομαι. Την ταλαιπωρία του κόσμου. Βγήκε το αποτέλεσμα κατ’ αρχήν και τι είχε κάνει το Υπουργείο για να εφαρμόσει την χάρτα επιβατών νωρίτερα. Πριν προκύψει το θέμα.

Κος ΚΑΜΜΕΝΟΣ:

Καταρχήν θα σας απαντήσει ο κύριος Υπουργός. Ξέρετε ότι η χάρτα επιβατών έχει ισχύ από φέτος και αφού δημοσιεύθηκε στην Βουλή θα υπάρχει υπουργική απόφαση η οποία θα τα ρυθμίζει. Μόνο για τα θέματα, επειδή αναφερθήκατε στο ΜΥΤΙΛΗΝΗ, που είχαμε καταγγελίες για τις καντίνες, ξέρετε ότι επιβάλαμε τιμολόγιο και μάλιστα υπήρξαν και ποινές που επεβλήθησαν.

Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, είμαστε παρόντες και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική και την συμβολή την δική σας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, διότι κάποια στιγμή και οι καταναλωτικές οργανώσεις οι οποίες πλέον έχουν οργανωθεί στα νησιά και αναφέρομαι και στην Μυτιλήνη και στη Σάμο και στην Ρόδο, βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτών των γεγονότων.