23 Φεβρουαρίου 2009

«ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ» ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ «ΗΓΕΜΟΝΑ»


Σιωπηλές διαβουλεύσεις
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Η Τουρκία επιχειρεί να μετατρέψει ελληνικά εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητές της στο Αιγαίο σε τουρκικά κεκτημένα, μέσω της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Ηγεμών» που σχεδιάζει στα μέσα Μαρτίου στο Αιγαίο.
Η Αθήνα, όπως αποδεικνύεται, γνώριζε τον σχεδιασμό της άσκησης αυτής εδώ και έναν μήνα, αλλά αποφάσισε να «αντιδράσει» μόνον την προηγούμενη εβδομάδα και μόνον όταν το ελληνικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία της επικίνδυνης αυτής τουρκικής άσκησης.
Το υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα έδειξε «δυσαρεστημένο» από τη...δημοσιοποίηση του θέματος από το υπουργείο Αμυνας, εκτιμώντας ότι το θέμα έπρεπε «να μείνει χαμηλά». Ως εκ τούτου οι αντιδράσεις και δηλώσεις της Αθήνας σε διπλωματικό επίπεδο παραμένουν για την ώρα «χλιαρές» έως «ανώδυνες».
Με την άσκησή της αυτή η Αγκυρα διεθνοποιεί στην πράξη το σύνολο των αμφισβητήσεών της στο Αιγαίο (10 ν.μ. ελληνικός εναέριος χώρος, περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων, μη κατάθεση σχεδίων πτήσης, αμφισβήτηση FIR Αθηνών), ζητώντας και πετυχαίνοντας τη συμμετοχή στην άσκηση αυτή ΝΑΤΟϊκών εταίρων, όπως οι ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Βέλγιο και Ολλανδία.
Η Τουρκία, συστηματικότατα από τα επεισόδια στα Ιμια και ειδικότερα από το 2000 και μετά, επιχειρεί με επίσημα έγγραφά της στο ΝΑΤΟ να «επιβάλει» τις θέσεις της και για την περιοχή ευθύνης στη θαλάσσια έρευνα, αλλά και για τον αριθμό των αποστρατιωτικοποιημένων νήσων στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι όποια νησιά δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες είναι αμφισβητούμενα.
Με αλλά λόγια, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία αν συμμετάσχουν στην τουρκική άσκηση, θα αποδεχθούν στην πράξη ότι:
* Ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι 6 ν.μ. και όχι 10 ν.μ.
* Η τουρκική περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης εκτείνεται από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά (όπως το έχει ορίσει χωρίς καμιά αντίδραση της Αθήνας ο σχετικός τουρκικός νόμος 24611 από το 2001) και επομένως δεν αναγνωρίζουν την ελληνική θέση ότι η ελληνική περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης συμπίπτει με τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών.
* Τα ελληνικά νησιά από το μέσον του Αιγαίου (23 τον αριθμό) είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης αυτό σημαίνει ότι τα συμμετέχοντα αεροσκάφη θα αποφεύγουν τα νησιά αυτά λόγω της «αποστρατιωτικοποίησής» τους. (Από τον Αγ. Ευστράτιο και τη Ρόδο μέχρι τις «γκρίζες ζώνες» και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.)
* Τα στρατιωτικά αεροσκάφη (state aircraft) των συμμετεχουσών χωρών δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.
Το κωμικοτραγικό στην ιστορία αυτή είναι ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει ξεχωριστά Μνημόνια Συνεργασίας (MOU) με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία (αλλά και τη Γαλλία), εξασφαλίζοντας ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη των χωρών αυτών θα καταθέτουν σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών. Μόνον που η ισχύς αυτών των σημαντικών MOU για την Ελλάδα έληξε το 2005 και η παρούσα κυβέρνηση... ξέχασε προφανώς να τα ανανεώσει...
Η προσπάθεια που καταβάλλει τώρα το υπουργείο Εξωτερικών είναι με «σιωπηλές διαβουλεύσεις» να πείσει τις τέσσερις συμμαχικές χώρες «να κατανοήσουν τις ελληνικές ευαισθησίες»(!) κατά τη διεξαγωγή της τουρκικής άσκησης.*

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/02/2009