18 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΥΕΝΑΝΠ Αναστάσης Παπαληγούρας στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος





Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας παρέστη σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας των 271 νέων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος.

Στην τελετή παρέστησαν από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ο Υφυπουργός, κ. Πάνος Καμμένος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Γεώργιος Βλάχος, καθώς και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

Παρόντες επίσης ήταν και ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Βουλευτής Πειραιά κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Σαμπαζιώτης, καθώς και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Υπουργού.

«Αιδεσιμότατε,

Κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος,

Κύριε Διοικητά της Σχολής Λιμενοφυλάκων,

Νέες και Νέοι Λιμενοφύλακες,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημασία της σημερινής ημέρας για τη ζωή σας είναι ξεχωριστή. Πρόκειται για ένα σταυροδρόμι που σηματοδοτεί ένα τέλος και μιαν αρχή ― το τέλος της περιόδου της εκπαίδευσης και την απαρχή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας σας στο Λιμενικό Σώμα.

Από σήμερα είστε ενεργά μέλη ενός Σώματος που απολαμβάνει την εκτίμηση και την αναγνώριση της κοινωνίας. Πλέον επιφορτίζεστε κι εσείς με το καθήκον να διατηρήσετε ―αλλά και να βελτιώσετε― την καλή του εικόνα, εκτελώντας την αποστολή σας με πίστη και αφοσίωση.

Το Λιμενικό Σώμα ιδρύθηκε το 1919 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο με στόχο να καλύψει τις ανάγκες διαχείρισης των ακτών και των λιμένων της χώρας, και έκτοτε υπηρετεί με αποτελεσματικότητα την εμπορική ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, αλλά και την εθνική άμυνα της πατρίδας μας, όταν και όποτε αυτό απαιτήθηκε.

Τασσόμενοι στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη, διαρκής σας μέριμνα οφείλει να είναι η προστασία των δικαιωμάτων του και της ασφάλειάς του.

Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονείτε ότι ο σεβασμός και η ευαισθησία απέναντι στον κάθε συνάνθρωπό μας ―ανεξαρτήτως εθνικότητας ή καταγωγής― αποτελούν ηθικό χρέος και κατ’ εξοχήν δείγματα πολιτισμού μιας χώρας.

Καλείστε να εκπληρώσετε την αποστολή σας σε ένα κόσμο διαρκών εξελίξεων και ανακατατάξεων οι οποίες μεταλλάσσουν καθημερινά τις απαιτήσεις του ρόλου σας. Σήμερα, το έγκλημα αλλάζει μορφή. Εκσυγχρονίζεται ―τολμώ να πω― και διεθνοποιείται.

Σε μια νησιωτική χώρα, όμως, όπως η Ελλάδα, η αποτελεσματική αστυνόμευση και η εύρυθμη λειτουργία των λιμένων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εμπέδωση του κράτους δικαίου και κλίματος ασφάλειας.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ιδιαίτερη σπουδαιότητα του δικού σας ρόλου – που έχει ισχυρότατο κοινωνικό χαρακτήρα.

Ο λιμενοφύλακας πρέπει να διαθέτει δυναμισμό, θάρρος και ψυχραιμία στην αντιμετώπιση κινδύνων και τον χειρισμό δύσκολων καταστάσεων, πειθαρχία, ευσυνειδησία, υπομονή, ευαισθησία σε κοινωνικά θέματα, αίσθημα δικαίου, αμεροληψία, αντοχή και καλή φυσική κατάσταση.

Η Πολιτεία σάς έδωσε τα πρώτα εφόδια για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις του έργου σας.

Εσείς, από δω και πέρα, πρέπει να καλλιεργήσετε τις δεξιότητες και τον επαγγελματισμό σας, προσαρμοζόμενοι στις νέες εξελίξεις και φροντίζοντας να γίνετε σοβαροί επαγγελματίες αντάξιοι του ρόλου και της αποστολής σας.

Βασικός σας στόχος οφείλει να είναι η παροχή διαρκώς καλύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην περαιτέρω ανοδική πορεία του Σώματος.

Να θυμάστε ότι ο δρόμος που επιλέξατε είναι δύσκολος. Είναι ο δύσβατος δρόμος της υπευθυνότητας και του καθήκοντος. Κατά την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος, οι πειρασμοί για να λοξοδρομήσετε θα είναι πολλοί και καθημερινοί.

Απευθυνόμενος προς εσάς, τις νέες και τους νέους Λιμενοφύλακες του Λιμενικού Σώματος, σας καλώ να ακολουθήσετε τη φωνή της συνείδησης και τα ιδανικά με τα οποία σας γαλούχησαν οι γονείς σας, οι δάσκαλοί σας, η πατρίδα μας, και να δουλέψετε με ζήλο, με αυταπάρνηση και με πίστη στους στόχους σας.

Επιθυμώ με την ευκαιρία να συγχαρώ και τους γονείς σας που βρίσκονται σήμερα εδώ για να σας καμαρώσουν ― περήφανοι για σας, περήφανοι και για τη δική τους συμμετοχή στην επαγγελματική σας επιλογή. Η επακόλουθη επαγγελματική σας πορεία πρέπει να δικαιώσει τις προσδοκίες τους.

Θα ήταν παράλειψή μου βέβαια εάν δεν αναφερόμουν και στους εκπαιδευτές σας, οι οποίοι σας πρόσφεραν τις απαραίτητες γνώσεις και μοιράστηκαν μαζί σας την πολύτιμη εμπειρία τους.

Νέες και νέοι Λιμενοφύλακες,

Η ελληνική κοινωνία και Πολιτεία περιμένουν πολλά από σας. Πιστεύω ότι θα μας κάνετε όλους περήφανους.

Σας συγχαίρω για την αποφοίτησή σας από τη Σχολή και εύχομαι σε όλες και όλους υγεία, δύναμη και καλή σταδιοδρομία.

Σας ευχαριστώ.»