26 Φεβρουαρίου 2009

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: ΠΑΤΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Την αξιοποίηση της Πάτμου ως προορισμό θρησκευτικού τουρισμού παγκοσμίως, ζητάει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Νικητιάδης από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο κ. Νικητιάδης αφού επισημαίνει ότι η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης, αποτελεί ιερό τόπο προσκυνήματος για εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο τονίζει οτι: «…η Πάτμος συμμετέχει στο Δίκτυο Πόλεων Θρησκευτικού Τουρισμού και στο πρόγραμμα COESIMA (Cooperation Europeene de Sites Majeurs d` Accueli) Intereg III C, στο οποίο έχουν ενταχθεί επτά πόλεις από τους σημαντικότερους χριστιανικούς τόπους προσκυνήματος της Ευρώπης. Στις πόλεις αυτές παρέχεται μια μοναδική ευκαιρία προβολής μέσω του προγράμματος αυτού, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι σημαντικότεροι θρησκευτικοί προορισμοί της Ευρώπης συγκεντρώνουν ετησίως 20 εκατομμύρια επισκέπτες θρησκευτικού τουρισμού. Αυτό το «πλεονέκτημα» οφείλει η κυβέρνηση να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο κατά την οποία ο Τουρισμός στην χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικότατα προβλήματα.»

Αναφερόμενος ο κ. Νικητιάδης στη επικείμενη συνάντηση του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους Ιεράρχες για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού επισήμανε την έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής για τον Τουρισμό και την αδυναμία λήψης κατάλληλων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης ζητώντας παράλληλα από τον υπουργό να ενημερώσει τον ελληνικό λαό τι μέτρα έχει λάβει μέχρι σήμερα για το θρησκευτικό τουρισμό γενικώς και ειδικώς για την Πάτμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Θέμα: Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης να γίνει κορωνίδα του θρησκευτικού τουρισμού

Κύριε Υπουργέ

Το 95 μ.χ ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Δομιτιανός εξόρισε στο νησί της Πάτμου τον Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο. Κατά την περίοδο της εξορίας που κράτησε 18 μήνες ο Ιωάννης μεταφέρει στους κατοίκους του νησιού την διδασκαλία του Ιησού και του Χριστιανισμού. Ζώντας στο σπήλαιο της Αγίας Άννας ως ασκητής και κάτω από την επιρροή οραμάτων συγγράφει το μεγαλειώδες θρησκευτικό έργο την «Αποκάλυψη».


Χάρη στον Άγιο Ιωάννη τον θεολόγο το νησί της Πάτμου γίνεται γνωστό σε όλους τους χριστιανούς. Σήμερα η Πάτμος «το νησί της Αποκάλυψης» αποτελεί ιερό τόπο προσκυνήματος και προορισμό θρησκευτικού τουρισμού παγκοσμίως.

Ταυτοχρόνως η Πάτμος συμμετέχει στο Δίκτυο Πόλεων Θρησκευτικού Τουρισμού και στο πρόγραμμα COESIMA (Cooperation Europeene de Sites Majeurs d` Accueli) Intereg III C, στο οποίο έχουν ενταχθεί επτά πόλεις από τους σημαντικότερους χριστιανικούς τόπους προσκυνήματος της Ευρώπης. Στις πόλεις αυτές παρέχεται μια μοναδική ευκαιρία προβολής μέσω του προγράμματος αυτού, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι σημαντικότεροι θρησκευτικοί προορισμοί της Ευρώπης συγκεντρώνουν ετησίως 20 εκατομμύρια επισκέπτες θρησκευτικού τουρισμού.

Αυτό το «πλεονέκτημα» οφείλει η κυβέρνηση να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο κατά την οποία ο Τουρισμός στην χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικότατα προβλήματα.

Ενόψει της ιδιαιτέρως δύσκολης περιόδου που έρχεται για τον τουρισμό μας και ενώ όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βαδίζει χωρίς πυξίδα, συμφώνως προς δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται στο τέλος του μηνός να επισκεφτείτε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και στη συνέχεια άλλους Ιεράρχες της Ορθοδοξίας, με επίκεντρο την προώθηση του Θρησκευτικού τουρισμού.

Επειδή η έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής για τον Τουρισμό και η αδυναμία λήψης κατάλληλων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης επιτείνει τα προβλήματα,

Επειδή ο Θρησκευτικός Τουρισμός και γενικώς οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελούν πρόσφατη ανακάλυψη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής της πολιτικής με την οποία στοχεύει στην δημιουργία εντυπώσεων χωρίς να έχει συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές,

Επειδή η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν μπορεί πλέον επαναπαυμένη στην δυναμική του τουρισμού των προηγουμένων ετών, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, να καλεί τους ξένους τουρίστες να ζήσουν το μύθο τους στην Ελλάδα, γιατί απλώς οι διαφημιστικές καμπάνιες που υιοθέτησε αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο μύθο,

Ερωτάστε

- Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα το Υπουργείο σας για τον Θρησκευτικό Τουρισμό και για το νησί της Αποκάλυψης την Πάτμο,

- Έχετε συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές για να αντιμετωπίσετε την κρίση στον τουρισμό, πέραν των εξαγγελθέντων από τον Πρωθυπουργό, πρόχειρων και ήδη εντόνως αμφισβητούμενων, μέτρων;

- Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την ενίσχυση του Θρησκευτικού τουρισμού, την βελτίωση των υποδομών και την στήριξη των επιχειρήσεων;

Αθήνα 23 Φεβρουαρίου 2009 Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Νικητιάδης