19 Φεβρουαρίου 2009

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

(17 Φεβρουαρίου 2009)

Είναι γεγονός ότι ζούμε μια κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, και, αναμφίβολα, για τη ναυτιλία. Παροπλισμός πλοίων, ακυρώσεις παραγγελιών στα ναυπηγεία, ναύλοι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της κρίσης, κατά τους τελευταίους μήνες.

Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η εθνική ναυτιλιακή πολιτική πρέπει να βασιστεί στην αξιοποίηση του πρωταγωνιστικού ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας, ως ισχυρού παράγοντα διαμόρφωσης της διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής αλλά και της αναμενόμενης αναθεώρησης της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής.

Στην αναζήτηση αυτή, η Ελλάδα και η ναυτιλία της οφείλει να είναι παρούσα, με αποτελεσματικές προτάσεις και λύσεις. Παρούσα, στη διαμόρφωση μιας ναυτιλιακής στρατηγικής που θα περιλαμβάνει όλους τους σχετικούς παράγοντες της ναυτιλιακής δραστηριότητας, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε θέματα που αφορούν την παγκοσμιοποίηση και το εμπόριο, τη διεθνή συνεργασία, τους ανθρώπινους πόρους, την ασφάλεια στη θάλασσα, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη θαλάσσια έρευνα.

Ο ρόλος και η συμβολή του ΝΕΕ ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικός και καθοριστικός προς αυτή τη κατεύθυνση.

Χωρίς παρεμβάσεις στο βασικό πλαίσιο λειτουργίας της Εμπορικής Ναυτιλίας θα εστιάσουμε σε τρόπους ενίσχυσης των υποστηρικτικών δομών της, όπως π.χ.

- Στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα

- Στη θέσπιση κινήτρων για την παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα

- Στη σχεδίαση και υλοποίηση συστημάτων δια βίου εκπαίδευσης των αξιωματικών

- Στη διόρθωση, -όπου χρειάζεται-, του πλαισίου για κρουαζιέρες και θαλάσσιο τουρισμό

- Στην προώθηση συνεργειών, ώστε να γίνει ο Πειραιάς το πρώτο ναυτιλιακό κέντρο στην Ε.Ε.

- Στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Σημαίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Αν υπάρχει στο σημερινό κόσμο κάτι που κάνει τη μικρή Ελλάδα μας, μεγάλη, αυτό είναι η Εμπορική μας Ναυτιλία.

Σ’ αυτήν πιστεύουμε, σ΄ αυτήν υπολογίζουμε, αυτή θα προσέξουμε και θα στηρίξουμε. Δεν έχουμε, εξάλλου, πολλές άλλες επιλογές.

Για το ΠΑΣΟΚ, η ναυτιλία αποτελεί ένα βασικό τομέα, πολλαπλασιαστή, της ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί πόρο για τη χώρα, με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ, στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η τύχη της, επομένως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αδιάφορη για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, συνεπώς και για την πολιτική. Για αυτούς τους λόγους κρίνουμε αναγκαία την υποστήριξη της, σε επίπεδο έρευνας, μετάδοσης τεχνογνωσίας, προσαρμογής στο νέο τεχνοδυναμικό περιβάλλον των θαλάσσιων μεταφορών.

Για το λόγο αυτό, το ΠΑΣΟΚ, δεσμεύεται να πρωτοστατήσει στο συντονισμό όλων εκείνων των ενεργειών σε διεθνές, ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο που οδηγούν στη βελτίωση του τρίπτυχου της ποιότητας στην ναυτιλία, δηλ. της ναυτιλιακής ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, γνωρίζουμε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις και συνέργειες από ολόκληρη τη ναυτιλιακή κοινότητα. Στη συνεργασία αυτήν προσβλέπουμε και γι’ αυτήν θα εργαστούμε συστηματικά.