14 Φεβρουαρίου 2009

ερώτηση στη Βουλη από τον Γιώργο Νικητιάδη :κυριολεκτικώς αφημένοι οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας


Στο έλεος του Θεού είναι κυριολεκτικώς αφημένοι οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας οι οποίοι εξαναγκάζονται να ζουν χωρίς την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη ενώ την ίδια ώρα οι αλλαγές της Κυβέρνησης στο ασφαλιστικό αυξάνουν τις εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γενικότερα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν. Την κοινωνική αυτή αδικία υπογραμμίζει ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Νικητιάδης με δύο ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης, αντιστοίχως.

Συγκεκριμένα ο κ. Νικητιάδης στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας επισημαίνει τις ελλείψεις ιατρών και επαρκούς χώρου για την λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αστυπάλαιας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του Πολυδύναμου Ιατρείου δεν επαρκεί για την πλήρη ολοκλήρωσή του με αποτέλεσμα και μετά την παράδοσή του θα εξακολουθεί το υπόγειο του κτιρίου εμβαδού 120 τ.μ. περίπου να είναι «γιαπί». Ως προς την στελέχωσή του τα πράγματα είναι όχι απλώς άσχημα, αλλά τραγικά. Συγκεκριμένως, το Οργανόγραμμα του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου της Αστυπάλαιας προβλέπει 1 θέση Γενικού Ιατρού, 1 θέση Παθολόγου, 1 θέση Παιδιάτρου και 2 θέσεις Αγροτικών Ιατρών. Εξ΄ αυτών οι θέσεις του Παθολόγου και του Παιδιάτρου είναι επί μακρόν ακάλυπτες». Ειδικότερα για την έλλειψη παιδιάτρου ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στο θέμα μετά τη απάντηση που του είχε δώσει ο υπουργός Υγείας τον Απρίλιο του 2008 ότι δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος παιδίατρος που να θέλει να διοριστεί στην Αστυπάλαια, τονίζοντας ότι «Αν και παρήλθε ένας χρόνος τα 250 παιδιά στην Αστυπάλαια εξακολουθούν να στερούνται παιδιάτρου. Η ταυτόχρονη δε έλλειψη Παθολόγου εντείνει την ανασφάλεια των γονιών αλλά και γενικότερα των κατοίκων της Αστυπάλαιας, αφού για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Κέντρο Υγείας της Καλύμνου».

Την ίδια ώρα οι αλλαγές της Κυβέρνησης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η ένταξη των επαγγελματιών της Αστυπάλαιας στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια υποχρεώνει τους ακρίτες μας σε οικονομικό μαρασμό, τονίζει στην ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Απασχόλησης ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νικητιάδης επισημαίνοντας: «Η κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων προκάλεσε ακραίες αντιθέσεις και αδικίες μεταξύ των ασφαλισμένων. Σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα ακόμα και 50 ή 60 χιλιάδες ευρώ που κατοικεί σε περιοχή με λιγότερους από 1.000 κατοίκους ασφαλίζεται στον ΟΓΑ ενώ ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 14.000 ευρώ που κατοικεί σε κοινότητα άνω των 1.000 κατοίκων ασφαλίζεται υποχρεωτικώς στον Ο.Α.Ε.Ε. καταβάλλοντας δυσαναλόγως υψηλά ασφάλιστρα σε σχέση με το εισόδημά του».

Η αυθαίρετη αυτή ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας τονίζει, ο κ. Νικητιάδης, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κατοίκους της Αστυπάλαιας οι οποίοι για να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους δραστηριοποιούνται με τον τουρισμό διαθέτοντας μικρές ξενοδοχειακές μονάδες της τάξεως των 8 έως 12 δωματίων και τώρα προσανατολίζονται στο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων τους.

Το πλήρες κείμενο των δύο ερωτήσεων του Βουλευτή κ. Νικητιάδη είναι το εξής:




ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κύριε Υπουργέ

Η Αστυπάλαια ένα από τα μικρότερα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου αντιμετωπίζει, εκτός των προβλημάτων του ακτοπλοϊκού και της οικονομικής κρίσης, δύο ακόμα σοβαρότατα προβλήματα που αφορούν την ιατρική περίθαλψη των κατοίκων της. Το πρώτο είναι οι ελλείψεις ιατρών και το δεύτερο ο πολύ μικρός χώρος που στεγάζει το Ιατρείο.

Ως προς το στεγαστικό πρόβλημα, πραγματοποιείται η ανέγερση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου, εμβαδού 400 τ.μ., το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το επόμενο διάστημα. Ο προϋπολογισμός ωστόσο για την κατασκευή του Πολυδύναμου Ιατρείου δεν επαρκεί για την πλήρη ολοκλήρωσή του με αποτέλεσμα και μετά την παράδοσή του θα εξακολουθεί το υπόγειο του κτιρίου εμβαδού 120 τ.μ. περίπου να είναι «γιαπί».

Ως προς την στελέχωσή του τα πράγματα είναι όχι απλώς άσχημα, αλλά τραγικά. Συγκεκριμένως, το Οργανόγραμμα του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου της Αστυπάλαιας προβλέπει 1 θέση Γενικού Ιατρού, 1 θέση Παθολόγου, 1 θέση Παιδιάτρου και 2 θέσεις Αγροτικών Ιατρών.

Εξ΄αυτών οι θέσεις του Παθολόγου και του Παιδιάτρου είναι επί μακρόν ακάλυπτες.

Ειδικότερα για την έλλειψη παιδιάτρου είχα καταθέσει την με αρ. πρωτ. 8256/12.3.2008 ερώτηση επισημαίνοντας ότι τα 250 παιδιά της Αστυπάλαιας ζουν ήδη περισσότερο από 1 μήνα, δίχως ιατρική περίθαλψη. Ταυτοχρόνως ζήτησα να κινηθούν αμέσως οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την κάλυψη του κενού.

Με την αρ. πρωτ. 37185/2.4.2008 απάντησή σας μου γνωστοποιούσατε ότι έχουν γίνει ενέργειες αλλά δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος ιατρός για την κάλυψη της θέσης.

Αν και παρήλθε ένας χρόνος τα 250 παιδιά στην Αστυπάλαια εξακολουθούν να στερούνται παιδιάτρου. Η ταυτόχρονη δε έλλειψη Παθολόγου εντείνει την ανασφάλεια των γονιών αλλά και γενικότερα των κατοίκων της Αστυπάλαιας, αφού για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Κέντρο Υγείας της Καλύμνου.

Επειδή οι ανάγκες για ιατρική περίθαλψη και τα προβλήματα υγείας των παιδιών και όλων των κατοίκων της Αστυπάλαιας, γεννιούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ελλείψεις των ιατρών και τους λόγους που τις προκαλούν,

Επειδή το Υπουργείο Υγείας οφείλει να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρως στους κατοίκους των ακριτικών νησιών οι οποίοι δεν έχουν την ίδια δυνατότητα μετακίνησης με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας,

Επειδή οφείλατε να έχετε υπερβεί κάθε εμπόδιο και να έχετε ήδη στελεχώσει το Ιατρείο της Αστυπάλαιας με το προβλεπόμενο Ιατρικό προσωπικό,

Ερωτάστε

- Σκοπεύετε να βρείτε τρόπο άμεσης στελέχωσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου της Αστυπάλαιας με Ιατρό Παθολόγο και με Παιδίατρο;

- Θα μεριμνήσετε ώστε να δοθούν τα χρήματα που απαιτούνται ώστε να αποπερατωθεί πλήρως το νέο κτίριο του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου;

Αθήνα 13 Φεβρουαρίου 2009 Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Νικητιάδης