«Η αδήριτος πραγματικότητα είναι ότι μεταξύ 29 ευρωπαϊκών χωρών είμαστε 25οι, με 8,8 ή 8,1 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τη στιγμή που η αναλογία της Ισπανίας είναι 35,1 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού».
Ξεκινώντας με τη διαπίστωση αυτή ο κ. Ροντούλης προέβη σε σειρά ρηξικέλευθων προτάσεων, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων», σχετικά με τις ενέργειες που προτείνει ο ΛΑ.Ο.Σ. προκειμένου να αυξηθούν οι δότες οργάνων στην Ελλάδα.
· Η λίστα δοτών, να αντικατασταθεί από λίστα μη δοτών, δηλαδή δυνητικά όλοι οι Έλληνες να θεωρούνται βάση ενιαίου νομικού πλαισίου ότι είναι δότες, προκειμένου να φύγουμε από τη λογική του συγγενούς που δίνει τη συγκατάθεσή του ή όχι και να περάσουμε στην άλλη λογική που θα λέει ότι πρέπει να γίνει μια λίστα μη δοτών για αυτούς, που θα δηλώνουν προκαταβολικά ότι δεν επιθυμούν να είναι δότες.
· Σε συνεργασία με το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει με τη σμίκρυνση του χρόνου ορίου συνταξιοδότησης των δοτών, π.χ., στην Ολλανδία μειώνονται τα ετήσια ασφάλιστρα. Αυτό θα πρέπει να το δούμε ως κίνητρο και εμείς στην Ελλάδα, σε συνεργασία των δύο Υπουργείων.
· Τα κέντρα υποδοχής μεταμοσχευθέντων, που κάνουν μεταμόσχευση εκτός Ελλάδος, θα πρέπει να έχουν ειδικές δομές, προκειμένου να στηρίξουμε ψυχολογικά τους ανθρώπους αυτούς, διότι η ψυχολογική παράμετρος είναι πολύ σημαντική.
Στη συνέχεια ο Λαρισαίος Βουλευτής αναφέρθηκε και στις εταιρείες φύλαξης βλαστοκυττάρων.
Σε έναν πληθυσμό 11.000.000 ανθρώπων, υπάρχουν 15 ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης βλαστοκυττάρων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 25.
Σύμφωνα με τις εταιρείες η μέθοδος αυτή δίνει δυνατότητες αντιμετώπισης της λευχαιμίας. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
· Η αυτόλογη μεταμόσχευση δεν μπορεί να ισχύσει για το ίδιο το παιδί από το οποίο γίνεται η λήψη και είναι ο κάτοχος των βλαστοκυττάρων, διότι αυτά τα κύτταρα θα εξελιχθούν σε λευχαιμικά.
· Οι εταιρίες αυτές δεν κάνουν έλεγχο ιστοσυμβατότητας. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρούν πιθανά μοσχεύματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το NETCORD, που είναι ένα διεθνές δίκτυο μοσχευμάτων, άρα μειώνεται το διεθνές απόθεμα μοσχευμάτων που θα μπορούσε να υπάρχει. Πρότασή μας είναι να υπάρξει στην Ελλάδα ένα δίκτυο δημόσιων τραπεζών, όσον αφορά τα βλαστοκύτταρα, που θα ελέγχει την ιστοσυμβατότητά τους.
· Υπάρχει το νομικό πλαίσιο, προκειμένου να αδειοδοτούνται, να έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας αυτές οι ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης βλαστοκυττάρων; Σύμφωνα με το ν. 2737/99 αυτό προβλέπεται μόνο για τα δημόσια νοσοκομεία και για τα νοσοκομεία ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικά. Βάση ποιου νομικού πλαισίου λειτουργούν αυτές οι ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων;
«Υπάρχει ένας χορός, ένας τζίρος εκατομμυρίων ευρώ γύρω από το ζήτημα αυτό όπου ο γονέας πέφτει θύμα κάποιων, που τον παραπληροφορούν ή τον πληροφορούν λάθος».