30 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ 4Ο ΚΠΣ, ΕΡΓΑ


Προτεραιότητες τα λιμάνια και οι δρόμοι

Σημαντικά έργα υποδομών, λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια, δρόμους, λιμενοδεξαμενές και το έργο του αναδασμού στην Ατσική, είναι μεταξύ των έργων που προτάθηκαν για να ενταχθούν στο 4ο ΚΠΣ. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαρχιακού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή, συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντινομάρχης Θόδωρος Βαλσαμίδης, ο Έπαρχος Λήμνου, Δημήτρης Σάραγκας, οι Δήμαρχοι της Λήμνου, ο προϊστάμενος του τμήματος Τεχνικών Υπηρεσίων του Επαρχείου, Βασίλης Ιωάννου, και στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους Δήμους του νησιού.

Ο Αντινομάρχης Θόδωρος Βαλσαμίδης προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με την πορεία υλοποίησης του 4ου ΚΠΣ, ενώ συζητήθηκαν όλα τα έργα που προτείνονται από τη Λήμνο και εξετάστηκε ο βαθμός ωριμότητάς τους.
Για την εικόνα που επικρατεί σ’ ότι αφορά στα προτεινόμενα έργα, μιλώντας στο «Ε» ο Έπαρχος Λήμνου, Δημήτρης Σάραγκας, τόνισε ότι «εξετάστηκαν όλα τα προτεινόμενα έργα και ο βαθμός ωριμότητας τους. Υπάρχουν αρκετές ώριμες μελέτες και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στο θέμα της ωρίμανσης των άλλων μελετών. Θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες που καταβάλουν οι Δήμοι και θα προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια».

Τι προτάθηκε
Συγκεκριμένα, για το Δήμο Μύρινας προτάθηκαν τα έργα κατασκευής των χερσαίων εγκαταστάσεων του λιμανιού της Μύρινας, το φράγμα Ραγκαβά, ο δρόμος από το Νοσοκομείο στον περιφερειακό της Μύρινας, ο δρόμος Κορνού-ΧΥΤΑ, ενώ για την κοινότητα Αγίου Ευστρατίου προτάθηκε το έργο επέκτασης του λιμανιού.
Ο Δήμος Μούδρου πρότεινε για ένταξη το έργο κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στο Κέρος, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η μελέτη του οποίου έχει ολοκληρωθεί, το δρόμο Κοντοπουλίου-Ηφαιστείας μήκους 4,5 χιλιομέτρων, η μελέτη του οποίου βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης, το έργο της αναστύλωσης και λειτουργίας ως μουσειακού χώρου του πρώην Δημοτικού Σχολείου στο Ρωμανού, με ολοκληρωμένη μελέτη προϋπολογισμού 2,5 εκατομμύριων ευρώ, καθώς και τη δημιουργία μαρίνας στο Μούδρο, η μελέτη της οποίας βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης.
Την ανάγκη να υπάρξει ένας συνολικός πολιτικός σχεδιασμός, σημείωσε ο Δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, τονίζοντας: «Διακρίνω μεγάλη έλλειψη συνολικού πολιτικού σχεδιασμού. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν προηγείται η αναγκαιότητα των έργων στη συνολική ανάπτυξη των νησιών αλλά η ωριμότητα των έργων και μόνο, η οποία τις περισσότερες φορές δεν προχωρά από την έλλειψη πόρων και την στελέχωση των υπηρεσιών».
Ο Δήμαρχος Νέας Κούταλης πρότεινε τα έργα κατασκευής του λιμανιού στο Διαπόρι, για άλλα δύο αλιευτικά καταφύγια στη Νέα Κούταλη και στον Άγιο Γιάννη στον Κοντιά και το δρόμο Αγκαριώνες- Άγιος Δημήτριος, έργο το οποίο έχει χρηματοδοτήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου με το ποσό των 600.000 ευρώ και ο Δήμος Νέας Κούταλης με το ποσό των 300.000 ευρώ από το πρόγραμμα Θησέας.
Ο Δήμος Ατσικής πρότεινε αρχικά το έργο του αναδασμού, το οποίο βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης, καθώς και μιας μικρής υδατοδεξαμενής, αλλά και το έργο κατασκευής των δρόμων Αγίου Δημητρίου-Σαρδών, η μελέτη του οποίου βρίσκεται στην τελική φάση, και της παράκαμψης της Δάφνης, με τη μελέτη να βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης. Για σωστή προετοιμασία και ωρίμανση των έργων που προτάθηκαν από το Δήμο του, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ατσικής, Ανδρέας Καλαϊτζής, αναφέροντας στο «Ε» ότι: «Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν τα έργα αυτά ενταχθούν καθώς τα περισσότερα είναι ώριμα, με ολοκληρωμένες μελέτες. Υπάρχουν σημαντικότατα έργα για το Δήμο μας, όπως αυτό του αναδασμού, αλλά και σημαντικά έργα οδοποιίας, που έχουν και προτεραιότητα καθώς είναι επιλέξιμα. Ελπίζουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».



πηγή ΕΜΠΡΟΣ