22 Δεκεμβρίου 2008

Η ελευθεροτυπία …στο εδώλιο!




Ο Στρατής Μπαλάσκας έξω από την Αστυνομία λίγο αφότου αφέθηκε ελεύθερος


Με την ανοχή της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, ο υπόδικος για εξύβριση, κακόβουλη βλασφημία και απειλή αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος και η παρέα του, επιβάλουν συνθήκες τριτοκοσμικού κράτους, που καταστρατηγεί το δικαίωμα της ενημέρωσης στο χώρο της Λέσβου.

Η υπόθεση γνωστή και στον τελευταίο ίσως πολίτη της Λέσβου. Χθες όμως παίχτηκε ακόμα ένα επεισόδιο, που αποδεικνύει το πώς οι εν λόγω φύλακες του Νόμου, θεωρούν εαυτόν υπεράνω νόμων αλλά προπάντων στο απυρόβλητο. Ο δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης του «Ε», δημοσίευσε στο «Ε» της περασμένης Πέμπτης το κατηγορητήριο σε βάρος των έξι στελεχών του Λιμενικού Σώματος, κατηγορητήριο που υπογράφει η Αντιεισαγγελέας στρατιωτικός δικαστής Β΄ Μαντζούκα Καλλίνω. Χθες το πρωί η δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου αποτέλεσε αφορμή για την κατάθεση μήνυσης για …δυσφήμιση, συκοφαντία και προσβολή της προσωπικότητας των μηνυτών ως ανθρώπων καθώς και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων! Η δημοσιοποίηση κατά τον κ. Γρηγορέλλη και την παρέα του, κατηγοριών που τους έχουν αποδοθεί για πράξεις τους ως αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και λιμενοφύλακες του Λιμενικού Σώματος και προπάντων σε βάρος πολιτών, αποτελούν «δυσφήμιση, συκοφαντία και προσβολή της προσωπικότητας των μηνυτών ως ανθρώπων καθώς και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων».

Εντολή Εισαγγελέα
Δεδομένης της μήνυσης και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ο δημοσιογράφος συνελήφθη, για να αφεθεί λίγες ώρες μετά ελεύθερος μια και η Αντιεισαγγελέας υπηρεσίας διέταξε να της διαβιβασθεί η μήνυση προκειμένου να διατάξει προκαταρκτική εξέταση σε σχέση με τα καταγγελλόμενα.
Η μήνυση υποβλήθηκε από τους Νικόλαο Γρηγορέλλη, Γρηγόριο Πανσεληνά, Παναγιώτη Σεβαστέλλη και Γεώργιο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για τους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους για τα όσα αποκάλυψε το «Ε» με δημοσιεύματα του.
Όπως είναι γνωστό, κατηγορούνται οι:
Σημαιοφόρος του Λιμενικού Σώματος, Γρηγορέλλης Νικόλαος για εξύβριση, κακόβουλη βλασφημία και απειλή.
Αρχικελευστής Πανσεληνάς Γρηγόριος και Κελευστής Παπαδόπουλος Γεώργιος για εξύβριση κατά συναυτουργία.
Λιμενοφύλακας Σεβαστέλλης Παναγιώτης για εξύβριση κατά συναυτουργία, παραβίαση κατάσχεσης κατά συναυτουργία, καταστροφή εγγράφου κατά συναυτουργία και ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε ψευδή ανωμοτί κατάθεση.
Ανάλογες κατηγορίες με το Λιμενοφύλακα Σεβαστέλλη, αντιμετωπίζει ο Λιμενοφύλακας Γιαννάκας Χαράλαμπος ενώ ο Αρχικελευστής Γκόλιας Νικόλαος κατηγορείται για εξύβριση κατά συναυτουργία και απλή σωματική βλάβη. Οι δυο τελευταίοι δεν συμμετείχαν στην υποβολή της μήνυσης κατά του δημοσιογράφου.


Ομόθυμη καταδίκη από τις Ενώσεις Συντακτών!

Όλοι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης της Μυτιλήνης χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν στο κτήριο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να συμπαρασταθούν στο δημοσιογράφο, ο οποίος πληροφορηθείς την κατάθεση της μήνυσης και την αναζήτηση του με τη διαδικασία του αυτοφώρου, προσήλθε από μόνος του στην Αστυνομία.
Λίγη ώρα μετά υπήρξε και η πρώτη ανακοίνωση καταγγελία από μεριάς της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης εξέφρασε τη συμπαράσταση του στον συνάδελφο. «Πρόκειται, σημειώνεται στην ανακοίνωση, για κραυγαλέα περίπτωση ποινικοποίησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος αλλά και άσκησης εκφοβισμού εις βάρος ενός συναδέλφου, που με τα μαχητικά του ρεπορτάζ και την υποδειγματική του προσήλωση στις αρχές της αλήθειας, της δεοντολογίας και της αντικειμενικότητας, έχει διακριθεί σε πανελλήνια κλίμακα.
Ο Στρατής Μπαλάσκας, συνεχίζει η ανακοίνωση, δημοσίευσε στην εφημερίδα “Εμπρός” Μυτιλήνης, κατηγορητήριο εις βάρος έξι λιμενικών που υπηρετούν στη Λέσβο και οι οποίοι εγκαλούνται για σοβαρά αδικήματα, όπως βία σε βάρος πολιτών, κλοπή δημοσίων εγγράφων κ.α. Τέσσερις από τους έξι λιμενικούς υπέβαλαν μήνυση εναντίον του, κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και ο συνάδελφος οδηγήθηκε στο δικαστήριο, ωσάν να επρόκειτο για εγκληματία.
Πρόκειται για απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη και προσβλητική για την δημοκρατία μας ενέργεια, η οποία πηγάζει από ένα διάτρητο νομικό καθεστώς, πλούσιο σε διατάξεις, που αποσκοπούν στην “αιχμαλωσία” των δημοσιογράφων, στον περιορισμό των ελευθεριών τους, στο “νόμιμο” εκφοβισμό τους και συνακόλουθα στις απειλές τόσο εναντίον τους, όσο και, κυρίως, εναντίον της αλήθειας.
Καλούμε την πολιτεία, τονίζει η Ένωση Συντακτών, άμεσα να πάρει μέτρα ώστε επιτέλους η δημοσιογραφία στη χώρα μας, να ασκείται σε καθεστώς ελευθερίας και ο δημοσιογράφος να μην αισθάνεται ότι λειτουργεί σε συνθήκες ναρκοπεδίου, με αγωγές και αυτόφωρα να καιροφυλακτούν. Συνθήκες που έρχονται σε αντίθεση με συνταγματικές μας επιταγές και υποβιβάζουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
Καλούμε επίσης όλες τις Ενώσεις Συντακτών και την Π.Ο.Ε.ΣΥ. να καταδικάσουν το περιστατικό σε βάρος του Στρατή Μπαλάσκα και να καταγγείλουν την συνειδητή επιλογή της πολιτείας να κρατά “σιδηροδέσμιους” και φοβισμένους τους δημοσιογράφους.».
Ανάλογη και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, η οποία δημοσιοποιώντας την υπόθεση στα διεθνή δημοσιογραφικά όργανα, σημειώνει: «Έγινε και αυτό. Με τη διαδικασία του αυτόφωρου, οδηγήθηκε στο δικαστήριο ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας. Το δημοσίευμα του συναδέλφου στην εφημερίδα “Εμπρός” της Μυτιλήνης, αναφερόταν στο κατηγορητήριο εις βάρος έξι λιμενικών που υπηρετούν στη Λέσβο (…). Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταγγέλλει ως απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία, αυτή την ενέργεια, η οποία εκπορεύεται από ένα διάτρητο νομικό καθεστώς, που θέλει τους δημοσιογράφους σε διαρκή ομηρία.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. θεωρεί ότι αυτή η συμπεριφορά αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση ποινικοποίησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και καλεί την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε η δημοσιογραφία να ασκείται σε καθεστώς ελευθερίας, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.
Μηνύσεις και αγωγές ένστολων ή με πολιτικά, δεν θα απομακρύνουν τους δημοσιογράφους από την προσήλωσή τους στις αρχές της αλήθειας, της δεοντολογίας και της αντικειμενικότητας.».



πηγή εφημερίδα Εμπρός Μυτιλήνης