Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΟΕΝΓΕ:
ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ
Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπέγραψε σήμερα Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008 με το Προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική τομή στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως και Εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, χαρακτήρισαν ιστορικής σημασίας τη συμφωνία, η οποία ανοίγει το δρόμο για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του ΕΣΥ.
Αμέσως μετά την υπογραφή, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε:
«Η σημερινή υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αποτελεί την σπουδαιότερη μεταρρυθμιστική δράση από ιδρύσεως του ΕΣΥ.
Η εξασφάλιση ποιοτικότερων όρων εργασίας και οικονομικών απολαβών για τους γιατρούς μας, που με την επιστημοσύνη τους, τον επαγγελματισμό τους, τη φιλοτιμία και την αυταπάρνησή τους, που τόσα χρόνια κρατούν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία του νέου πραγματικού ΕΣΥ.
Είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους και παρακαταθήκη για τη συνέχιση του σπουδαίου έργου τους για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και λειτουργικό δημόσιο σύστημα υγείας.
Η υπογραφή της κλαδική σύμβασης, αποτελεί απόρροια ενός ειλικρινούς, συστηματικού και ανοιχτού διαλόγου, που εδώ και δύο χρόνια ξεκινήσαμε με τα θεσμικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών.
Πέραν από κινήσεις εντυπωσιασμού και ανέξοδες υποσχέσεις, δουλέψαμε από κοινού και βρήκαμε λύσεις σε πάγια και χρόνια αιτήματα των γιατρών. Διαψεύδουμε έτσι τις κάθε λογής Κασσάνδρες που αρέσκονται -αν δεν επιδιώκουν- να κινδυνολογούν με τα προβλήματα του χώρου της υγείας, όχι γιατί αναζητούν λύσεις, αλλά προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη και στον αγώνα της προσωπικής επιβεβαίωσης και επιβίωσης.
Οι γιατροί μας με υπευθυνότητα και τη συνείδηση προσφοράς που τους διακρίνει, αποδεικνύουν ότι πρώτιστό τους μέλημα είναι η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και η ικανοποίηση των θεσμικών τους αιτημάτων και όχι η εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.
Με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, την πρώτη στην ιστορία του ΕΣΥ, εξασφαλίζεται η εφαρμογή του Κοινοτικού και Εθνικού Δικαίου για τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εργασίας.
Λαμβάνεται επίσης μια σειρά μέτρων, για την μισθολογική ενίσχυση των νοσοκομειακών γιατρών και την αναμόρφωση της διαδικασίας ένταξης και εξέλιξης στο ΕΣΥ, με την καθιέρωση του Πολυδιευθυντικού Συστήματος.
Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας συμφωνία, η οποία βγάζει το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία μας, από μία τελματώδη κατάσταση πολλών ετών.
Η σημερινή συμφωνία, που θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή αποτελεί σταθμό για τη συνέχιση της συνεργασίας μας με την ΟΕΝΓΕ, καθώς και με όλους τους κοινωνικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί η Υγεία, είναι κοινωνική κατάκτηση, είναι υπόθεση όλων μας.
Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τα συλλογικά όργανα των γιατρών, για την τόσο εποικοδομητική συνεργασία, που είχαμε, η οποία οδήγησε στην υπογραφή αυτού του ιστορικής σημασίας κειμένου, το οποίο διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ: Η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ σημαντική. Το περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης που υπογράψαμε, αποτελεί μια πραγματική τομή και από την επόμενη ημέρα, θα έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πιστεύουμε απόλυτα, ότι η υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης αποτελεί την αρχή μιας αλλαγής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λύνει χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος αλλά και των νοσοκομειακών γιατρών. Από μόνο του το γεγονός της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης -επειδή είναι η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφεται μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και του Υπουργείου Υγείας- ανοίγει πολλές προοπτικές για ένα διαρκώς βελτιούμενο και αναβαθμιζόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συγχρόνως δε, κατοχυρώνει θεσμικά την πραγματική δημοκρατία στο σύστημα. Είναι μια μείζονος θεσμική παρέμβαση, που εξαρτάται και από εμάς να τη διαχειριστούμε με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να κατοχυρώσουμε τις σημερινές μας κατακτήσεις και να συμβάλλουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τη βελτίωση των παρεχόμενων φροντίδων υγείας στον ελληνικό λαό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή η διαδικασία διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδρομή. Εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών. Πρέπει να πω, ότι περάσαμε και δύσκολες στιγμές. Πολλοί νόμιζαν, ότι δεν θα φτάναμε ποτέ σ΄ αυτό το αποτέλεσμα, μπορεί και να το ευχόντουσαν κιόλας. Σημασία έχει, ότι -όπως είπα πρωτύτερα- με την υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης, που έχει ιστορικό χαρακτήρα, διαμορφώνεται ένα καινούργιο πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα συνεχίσουν εντελώς διαφορετικά από ό,τι πριν, όλες οι συνεννοήσεις και οι διαβουλεύσεις για τα κλαδικά θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, δημιουργώντας ένα πολύ πιο ανθρώπινο περιβάλλον εργασίας. Βάλαμε ένα στόχο. Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες. Είχαν να κάνουν και με τη μόνιμη αμοιβαία καχυποψία, που μας έρχονταν από το παρελθόν, για πενήντα ολόκληρα χρόνια, όπου και άλλες παρόμοιες προσπάθειες είχαν ξεκινήσει και δεν έστερξαν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν μεγάλης σημασίας. Από εδώ και πέρα ξεκινάει με τη Σύμβαση αυτή μια καινούργια εποχή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα δώσει καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες υγείας στους Έλληνες πολίτες και διαμορφώνει εσωτερικά ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα. Δημόσια, για μία ακόμη φορά, θέλω να ευχαριστήσω και να εξάρω -παρά τις δυσκολίες που περάσαμε αυτά τα δύο χρόνια- το υψηλό αίσθημα ευθύνης όλων των νοσοκομειακών γιατρών. Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων, που σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων είχαν διαφορετικές απόψεις, γιατί συνέβαλλαν στο να φτάσουμε σ΄ αυτό το αποτέλεσμα. Όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Τσούκαλος, θα υπάρχουν και κάποιοι που δεν συμφωνούν. Αλλά από την ώρα, που γίνει νόμος του κράτους, τότε ο νόμος πάνω απ΄ όλα.
Και επειδή ακριβώς ο νόμος κατοχυρώνει τα δικαιώματα των γιατρών, συμμεριζόμαστε και την ιδιαίτερη ικανοποίηση, που οι ίδιοι οι γιατροί εκδηλώνουν μέσω των Εκπροσώπων τους, ότι πρόκειται πραγματικά για μία εξαιρετική εξέλιξη, μια ιστορικής σημασίας συμφωνία που επετεύχθη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης:
Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
μεταξύ του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
και της ΟΕΝΓΕ
1. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλάδου ΕΣΥ και ειδικευομένων θα πραγματοποιούν τις απαραίτητες εφημερίες, για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας . Το πρόγραμμα των εφημεριών αυτών καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν θα εφαρμοστούν ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας. ‘Όπου στην παρούσα σύμβαση μνημονεύονται οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ, συμπεριλαμβάνονται και οι οδοντίατροι του ΕΣΥ, καθώς και οι γιατροί ΕΣΥ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
2. Το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι 7ωρο, συνεχές, πρωινό και 5νθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Μετά δε από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον εργαζόμενο, σε εργάσιμη ημέρα, 24ωρη ανάπαυση, που δεν μεταφέρεται πέρα της μιας εβδομάδος.
3. Το επίδομα βιβλιοθήκης των νοσοκομειακών γιατρών δεν υπόκειται σε φορολόγηση.
4. Οι πρώτες 4 για τους ειδικευμένους νοσοκομειακούς γιατρούς και οι πρώτες 6 για τους ειδικευόμενους γιατρούς, εφημερίες κάθε είδους και κατ΄ επιλογήν του γιατρού, φορολογούνται με ειδικό συντελεστή 20% ή με το εισόδημα. Οι πέραν των 4 πρώτων ή 6 εφημεριών, για τους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα, δεν υπόκεινται σε φορολόγηση.
Το 50% του επιδόματος εφημερίας των Διευθυντών γιατρών της Α΄ Ζώνης δεν υπόκειται σε φορολόγηση. Το μέτρο αυτό θα ισχύει μετά την 1/1/09 για τους Συντονιστές Διευθυντές Α΄ Ζώνης. Για τις ανάγκες ερμηνείας της παρούσης, εξομοιούται με Συντονιστή Διευθυντή, κάθε Διευθυντής, που είναι μοναδικός στο Τμήμα του.
5. Αναδιαρθρώνεται η Ιατρική υπηρεσία στη βάση οργανωμένης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών μέσα στο σύστημα από τον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητού Β΄ (πύλη εισόδου) μέχρι τον βαθμό του Διευθυντού, σε πολυδιευθυντικό σύστημα. Από 1/1/09 οι οργανικές θέσεις των γιατρών Κλάδου ΕΣΥ μετονομάζονται σε θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Οι υπηρετούντες σήμερα γιατροί διατηρούν τον βαθμό τους.
Η ένταξη και η εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών στο ΕΣΥ γίνεται εφεξής ως ακολούθως.
α) Κάθε ειδικευμένος γιατρός του ΕΣΥ εξελίσσεται μέχρι τον βαθμό του Διευθυντού, υπό προϋποθέσεις χρόνου προϋπηρεσίας στον κάθε βαθμό, καθώς και σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά κριτήρια που προβλέπει το αρ. 35 παρ. 6 του Ν. 2519/97, όπως ισχύει. Η αξιολόγηση είναι ατομική και γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου.
β) Κάθε θέση που κενούται, προκηρύσσεται από το Νοσοκομείο εντός 1 μηνός υποχρεωτικά. Η διαδικασία για την κάλυψη των κενών ή κενούμενων θέσεων είναι ανοικτή και ενεργείται με τα κριτήρια της παρ. 7 αρ.37 του Ν. 2519/97, όπως ισχύει. Ο επιλεγόμενος γιατρός προσλαμβάνεται στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητού Β΄ και ακολούθως εξελίσσεται βαθμολογικά μέσα στο σύστημα.
γ) Η παρούσα δεν εφαρμόζεται για την πλήρωση θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, μέχρι την ημέρα υπογραφής της και θεωρούνται εξ αυτού του λόγου εκκρεμείς. Τα αρμόδια συμβούλια επιλογής υποχρεούνται εντός τριών μηνών από την υπογραφή της παρούσης να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την πλήρωση των εκκρεμών θέσεων. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, η ευθύνη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την πλήρωση των εκκρεμών θέσεων, περιέρχεται στα αρμόδια Συμβούλια της παρούσης.
δ) Οι βαθμοί των ειδικευμένων γιατρών είναι : Επιμελητής Β΄, Επιμελητής Α΄και Διευθυντής.
ε) Γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακοί γιατροί δύνανται να διεκδικήσουν προκηρυσσόμενη θέση σε άλλο νοσοκομείο και αν επιλεγούν διατηρούν το βαθμό τους. Η αντιστοίχηση βαθμών και τίτλων ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών είναι:
Λέκτορας με ειδικότητα Επιμελητής Β΄
Επίκουρος Καθηγητής Επιμελητής Α΄
Καθηγητής Α΄ Βαθμίδας Διευθυντής
Γιατροί οι οποίοι υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ ή σε Πανεπιστημιακές κλινικές και προσληφθούν σε θέσεις άλλων Νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας, εξελίσσονται στον επόμενο βαθμό με καθυστέρηση 2 (δύο) ετών πέραν των προβλεπομένων, εις ότι αφορά τους Επιμελητές Β΄ και με καθυστέρηση 4 (τεσσάρων) ετών εις ότι αφορά τους Επιμελητές Α΄ . Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για γιατρούς που υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας άγονων περιοχών και προσλαμβάνονται σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας της χώρας. Ομοίως δεν εφαρμόζονται για τους γιατρούς που υπηρετούν σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας άγονων περιοχών. Οι άγονες περιοχές για τις ανάγκες εφαρμογής και ερμηνείας της παρούσης καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατόπιν πρότασης του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι κατέχοντες τον βαθμό του Διευθυντή δεν δύνανται πλέον να διεκδικήσουν άλλη θέση, αν δεν παρέλθει εξαετία από τη λήψη του βαθμού.
στ) Ο νοσοκομειακός γιατρός δύναται να εξελιχθεί στον επόμενο βαθμό κατόπιν αιτήσεως και αξιολογήσεώς του. Αν η αξιολόγηση είναι αρνητική δικαιούται να ζητήσει επαναξιολόγηση μετά 2 τουλάχιστον χρόνια από την 1η αξιολόγηση του στο συγκεκριμένο βαθμό. Επί νέας αρνητικής αξιολόγησης παραμένει στον ίδιο βαθμό , του απονέμονται οι αποδοχές του επόμενου βαθμού και δικαιούται άλλης αξιολόγησης μετά 5 έτη.
ζ) Δικαίωμα αίτησης για αξιολόγηση έχει ο Επιμελητής Β΄ μετά από 7 χρόνια στον βαθμό . Ο Επιμελητής Α΄ έχει δικαίωμα αξιολόγησης μετά από 8 έτη στον βαθμό ή 15 χρόνια στο ΕΣΥ από τα οποία, τα 5 χρόνια στον βαθμό του Επιμελητή Α΄ και στην ίδια θέση, χωρίς αρνητικές αξιολογήσεις στον προηγούμενο βαθμό, σε εφαρμογή της παρούσης.
Από την κύρωση της παρούσης με νόμο και την έναρξη ισχύος του, παύει η απονομή του τίτλου του Αναπλ. Διευθυντή.
Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση της παρούσης Επιμελητές Α΄ που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και όλοι οι σημερινοί Αναπλ. Διευθυντές, εντός της επόμενης 2ετίας, έχουν δικαίωμα να αξιολογηθούν, κατόπιν αίτησής τους, για τον βαθμό του Διευθυντή, κατά ειδικότητα και κατά σειρά αρχαιότητος στον βαθμό του Επιμελητή Α΄, ανά Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του και σε ποσοστό 25% κάθε εξάμηνο. Το τελευταίο 6μηνο του 2010, μαζί με τους εναπομείναντες της παραγράφου αυτής, έχουν δικαίωμα να αξιολογηθούν και όσοι στο μεσοδιάστημα εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις.
η) Όταν σε ένα τμήμα υπηρετούν περισσότεροι από ένας Διευθυντής, εκλέγεται ένας ως Συντονιστής Διευθυντής με 4ετή θητεία. Σε περίπτωση που δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον, ορίζεται, ο Συντονιστής, από τον Διοικητή του νοσοκομείου. Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος της παρούσης σε οργανική θέση Διευθυντές, καθίστανται Συντονιστές Διευθυντές, μέχρις αποχωρήσεώς τους για οιοδήποτε λόγο.
θ) Και στην Α΄ Ζώνη εφημερεύουν οι Διευθυντές σε ενεργό ή άλλου είδους εφημερία. Απαλλάσσονται της υποχρέωσης αυτής στην Α΄ Ζώνη οι Συντονιστές Διευθυντές ή Διευθυντές τμημάτων όπου δεν υπηρετεί άλλος Διευθυντής.
ι) Εκλεκτορικά Σώματα.
Α – Συμβούλιο προσλήψεων – κρίσεων σε ανοιχτές προκηρύξεις.
Τα μέλη του Συμβουλίου προσλήψεων-κρίσεων σε ανοιχτές προκηρύξεις, είναι τα εξής :
1. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου ως Πρόεδρος του Συμβουλίου με Αναπληρωτή του τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι γιατρός κλάδου ΕΣΥ, από τον Υποδιοικητή του Νοσοκομείου.
2. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του, εφόσον είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τον αρχαιότερο σε προϋπηρεσία γιατρό κλάδου ΕΣΥ του νοσοκομείου.
3. Ο Διευθυντής του αντίστοιχου Τομέα που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του εφόσον είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τον αρχαιότερο σε προϋπηρεσία γιατρό κλάδου ΕΣΥ του οικείου τομέα.
4. Ο Συντονιστής Διευθυντής του οικείου τμήματος που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του, εφόσον είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τους αρχαιότερους σε προϋπηρεσία γιατρούς κλάδου ΕΣΥ του τμήματος.
5. Ο Εκπρόσωπος των Επιμελητών Α΄ στο Επιστημονικό Συμβούλιο κι εφόσον δεν είναι γιατρός κλάδου ΕΣΥ ο αρχαιότερος σε προϋπηρεσία Επιμελητής Α΄ ιατρός κλάδου ΕΣΥ του νοσοκομείου, που αναπληρώνεται από τον αρχαιότερο Επιμελητή Α΄, ιατρό κλάδου ΕΣΥ,της ίδιας με την κρινόμενη θέση, ειδικότητας.
Οι 4ος και 5ος κριτές είναι συγχρόνως και εισηγητές οι οποίοι υποχρεώνονται να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους σε 1 ½ μήνα από το πέρας της προκήρυξης. Ενστάσεις υποβάλλονται εντός 20 ημερών από την κατάθεση των εισηγήσεων. Οι ενστάσεις απαντώνται εντός 15 ημερών και το Συμβούλιο συνεδριάζει και αποφασίζει σε διάστημα 15 ημερών από την τελευταία ημερομηνία απάντησης των ενστάσεων.
΄Εδρα του Συμβουλίου είναι το Νοσοκομείο που προκηρύσσει τη θέση.
Β – Συμβούλιο Αξιολόγησης προς εξέλιξη των υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ
Το Συμβούλιο αυτό, είναι η Γενική Συνέλευση του, αντίστοιχου προς τον αξιολογούμενο, τομέα και απαρτίζεται κάθε φορά από τους ειδικευμένους μονίμους γιατρούς του ΕΣΥ του Νοσοκομείου και Κ. Υγείας του από τον βαθμό του αξιολογούμενου και επάνω.
Η Συνέλευση συγκαλείται υποχρεωτικά από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ή από τον νόμιμο αναπληρωτή του και είναι σε απαρτία αν παρίσταται το 50% των εχόντων δικαίωμα συμμετοχής για τον κάθε βαθμό. Επί μη απαρτίας η συνέλευση επαναλαμβάνεται μέσα σε μία εβδομάδα με νόμιμη απαρτία το 30% των εχόντων δικαίωμα συμμετοχής. Επί νέας ελλείψεως απαρτίας η συνέλευση επαναλαμβάνεται μετά 7 ημέρες και θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων ιατρών. Θετική θεωρείται η ατομική αξιολόγηση εφόσον συγκεντρώνει το 50% + 1 των ψήφων των παρόντων. Η ψηφοφορία είναι φανερή.
Το 1ο 15νθήμερο κάθε έτους ορίζονται από τη Συνέλευση του Τομέα, ένας (1) εισηγητής με τον αναπληρωματικό του για κάθε ειδικότητα και επί ελλείψεώς της από συναφή ειδικότητα. Δεύτερος εισηγητής είναι ο εκάστοτε Συντονιστής Διευθυντής ή μοναδικός Διευθυντής του τμήματος του αξιολογούμενου με τον αναπληρωτή του και σε περίπτωση που ελλείπει ο αρχαιότερος γιατρός κλάδου ΕΣΥ του τμήματος.
Αξιολογήσεις γίνονται 2 φορές το χρόνο.
Οι εισηγητές λαμβάνουν μέχρι 31 Ιανουαρίου κάθε έτους τους φακέλους των γιατρών, που είναι υποψήφιοι για αξιολόγηση. Σε ένα μήνα από τη λήψη των φακέλων οι εισηγητές καταθέτουν την εισήγησή τους στη Γραμματεία του Τομέα.
Η Γραμματεία μέσα σε 5 ημέρες επιδίδει τις εισηγήσεις στους υποψηφίους γιατρούς, οι οποίο δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση σε προθεσμία 15 ημερών.
Μέσα σε 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας ένστασης , απαντώνται οι ενστάσεις και σε 15 ημέρες ο Διευθυντής του Τομέα καλεί την αντίστοιχη συνέλευση του Τομέα. Η συνέλευση αφού ακούσει τις εισηγήσεις , τις ενστάσεις και τις απαντήσεις από τους εισηγητές, καθώς και κάθε σχετική διευκρίνιση αυτών, αποφασίζει αιτιολογημένα.
Οι εισηγητές λαμβάνουν 2η φορά στο ίδιο έτος τους φακέλους των ενδιαφερομένων γιατρών μέχρι 31/7 και ακολουθείται ή ίδια διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω.
Η πρώτη διαδικασία αξιολόγησης μετά τη δημοσίευση του παρόντος δύναται να αρχίσει ένα μήνα αργότερα από τα προβλεπόμενα.
Γ – Συμβούλιο επιλογής Συντονιστών Διευθυντών.
Το Συμβούλιο αποτελείται από τους Διευθυντές και τους Συντονιστές Διευθυντές του οικείου Τομέα. Εισηγητές είναι ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας. Και οι δύο αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.
Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν οι Διευθυντές του ίδιου τμήματος. Η επιλογή γίνεται μεταξύ των αιτούντων και οι εισηγητές υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους εντός 15 ημερών από τη λήψη των φακέλων. Τυχόν ενστάσεις υποβάλλονται εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση των εισηγήσεων. Οι εισηγητές απαντούν εντός 15 ημερών από την παραλαβή των ενστάσεων.
Το Συμβούλιο επιλογής συγκαλείται υποχρεωτικά από τον Διευθυντή του Τομέα, γιατρό κλάδου ΕΣΥ, εντός 15 ημερών από τις απαντήσεις επί των ενστάσεων. Σε περίπτωση που ο Διευθυντής του Τομέα δεν είναι γιατρός κλάδου ΕΣΥ, το Συμβούλιο συγκαλείται από τον αρχαιότερο Διευθυντή Τμήματος, γιατρό κλάδου ΕΣΥ.
΄Οπου ως εκλεκτορικά σώματα αναφέρονται η Γενική Συνέλευση του Τομέα ή μέρος αυτής, σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν Πανεπιστημιακές Κλινικές δεν καλούνται και δεν συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο (ούτε στον υπολογισμό της απαρτίας) οι Πανεπιστημιακοί γιατροί. Στην περίπτωση αυτή το Συμβούλιο Επιλογής, που αποτελείται αποκλειστικά από γιατρούς κλάδου ΕΣΥ, συγκαλείται από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
ια) Νοσοκομειακοί γιατροί που συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά μέχρι 31/12/2009 τους χορηγούνται οι αποδοχές του επόμενου βαθμού και δεν κρίνονται.
ιβ) Τα 2 πρώτα χρόνια (έως 31 – 12 – 2010) οι νέες προσλήψεις αφορούν γιατρούς που δεν υπηρετούν στο ΕΣΥ . Ως εκ τούτου υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ και μέχρι 31/12/2010 δεν μπορούν να διεκδικήσουν άλλη θέση στο ΕΣΥ εκτός και εάν παραιτηθούν, μέχρι τη λήξη της εκάστοτε προκήρυξης.
6. Κατά τη χρονική διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης και μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο θα προσληφθούν, στο πλαίσιο της παρούσης, 2000 νέοι γιατροί σε οργανικές θέσεις ( εξ αυτών τουλάχιστον 1.500 ειδικευμένοι, σε οργανικές θέσεις Επιμελητών Β΄), στις οποίες δεν περιλαμβάνονται όσες έχουν προκηρυχθεί μέχρι την υπογραφή της παρούσης ή θα κενωθούν λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Ο καθορισμός των αναγκών των προσλήψεων θα γίνεται από κοινή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ για να προτιμώνται τα υποστελεχωμένα τμήματα ώστε την 1/7/09 να μην υπάρχουν γιατροί που θα υποχρεώνονται να κάνουν περισσότερες από 7 ενεργείς εφημερίες το μήνα ή 11 (έντεκα) εφημερίες παντός τύπου. Ρητά προβλέπεται η απαγόρευση μετατροπής των ενεργών εφημεριών, σε εφημερίες ετοιμότητας.
Θέσεις που προκηρύσσονται εκτός κοινής Επιτροπής Υπουργείου Υγείας – ΟΕΝΓΕ δεν υπολογίζονται στις ανωτέρω 2.000 περιγραφόμενες. Η συνεχόμενη για δύο φορές άγονη διαδικασία για την κάλυψη μιας θέσης, δε συνεπάγεται την απώλεια της πίστωσης για την κάλυψή της.
Η κοινή αυτή Επιτροπή θα προτείνει κατά τη διάρκεια της συλλογικής σύμβασης λειτουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και νέα πρότυπα εφημέρευσης.
7. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ:
Από 1/1/2009 στο ισχύον μισθολόγιο των Νοσοκομειακών γιατρών παρέχονται οι εξής αυξήσεις κατά βαθμό:
α) Ειδικευόμενος: Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 210 € και το Νοσοκομειακό
επίδομα κατά 90 €.
β) Επιμελητής Β΄ : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 300 €.
γ) Επιμελητής Α΄ : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 360 €.
δ) Διευθυντής : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 420 €.
Μετά από συζήτηση εντός αυστηρά των χρονικών ορίων της Σύμβασης, εφαρμόζεται Νέο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο που η πρώτη φάση ξεκινάει με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης και τις ανωτέρω αυξήσεις και στο καταληκτικό επίπεδο θα προσαρμόζεται προοδευτικά στις προτάσεις των θεσμικών εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών.
Ο τρόπος υπολογισμού του ωρομισθίου των ιατρικών εφημεριών θα προσεγγίσει την επόμενη 3ετία, τον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών των Δημοσίων Υπαλλήλων.
8. Από δημοσιεύσεως της παρούσης καταργείται το εδάφιο 2 της παραγράφου 9 του άρθρου 45, του ν.3205/2003.
Η διάρκεια της συλλογικής Σύμβασης και κατά άρθρα 1, 6 και 7 είναι ετήσια από 1/1/09 έως 31/ 12/09.
Έναρξη διαλόγου για την κατάρτιση της επόμενης Συλλογικής Σύμβασης ορίζεται η 15η Οκτωβρίου του 2009.
Οι διατάξεις της παρούσης είναι ειδικές και κατισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης.
9. Μεταβατική διάταξη
Δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ ως επιμελητές Α΄, Β΄, και Γ΄ με πενταετή θητεία και δεν έχουν μονιμοποιηθεί κατά την έναρξη ισχύος της παρούσης. Με τη συμπλήρωση της πενταετίας οι γιατροί που κατέχουν τις θέσεις αυτές κρίνονται ατομικά με βάση τα κριτήρια του άρθρου 35 παρ.6 ν. 2519/ 1997, όπως ισχύει και εφόσον η κρίση τους είναι επιτυχής, μονιμοποιούνται. Αρμόδιο για την κρίση τους είναι το Συμβούλιο της παρούσης για την εξέλιξη των υπηρετούντων γιατρών ΕΣΥ. Αν η κρίση δεν είναι επιτυχής τότε οι θέσεις κενούνται και επαναπροκηρύσσονται. Στην περίπτωση αυτή ισχύουν όσα αναφέρονται στην παρούσα για την προκήρυξη και πλήρωση των κενών θέσεων.