7 Δεκεμβρίου 2008

Έγκλημα και τιμωρία





Εφιαλτικό βράδυ στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις όλης της Ελλάδας.

Ο θανάσιμος τραυματισμός ενός ανήλικου, μόλις 15 ετών, λίγο μετά τις 9 το βράδυ από τα πυρά αστυνομικού στα Εξάρχεια, αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσουν πρωτόγνωρα επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών και να μετατραπεί το κέντρο της πρωτεύουσας σε «βομβαρδισμένο τοπίο». Δεκάδες καταστήματα και αυτοκίνητα καταστράφηκαν, υποκαταστήματα τραπεζών υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Από το βράδυ, περισσότερα από 1.000 άτομα βρίσκονται μέσα στο Πολυτεχνείο, και την ΑΣΟΕ. Η ομάδα των νεαρών που είχε καταλάβει και τη Νομική, αποχώρησε πριν λίγο ειρηνικά και η Ακαδημίας έχει πλέον δοθεί στην κυκλοφορία των οχημάτων. Πατησίων και Σόλωνος παραμένουν κλειστές. Ανά τακτά διαστήματα γίνονται οδομαχίες μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών, με πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Το μεσημέρι, χιλιάδες άτομα αναμένεται να ενώσουν τις φωνές τους για τον χαμό του 15χρονου, σε πορείες που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Στην Αθήνα, η πορεία θα ξεκινήσει στις 13:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο με κατεύθυνση τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Την ίδια ώρα πορείες θα πραγματοποιηθούν και στην Πάτρα, τα Γιάννενα και την Τρίπολη.

Στις 12:00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει ανάλογη πορεία στη Θεσσαλονίκη από την περιοχή Καμάρα.

Νωρίτερα, στις 11:00 το πρωί, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Πρωτούλη και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ θα μεταβεί στη ΓΑΔΑ, όπου θα προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του νεαρού.

Η νεκροψία-νεκροτομή

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να γίνει η νεκροψία-νεκροτομή στο 15χρονο παιδί που έπεσε νεκρό από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού. Σε περίπτωση που ο ιατροδικαστής μιλήσει για ευθεία βολή, ουσιαστικά καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του ειδικού φρουρού ότι «η σφαίρα εξοστρακίστηκε» και μιλάμε καθαρά για δολοφονία.

«Παραδειγματική τιμωρία»

«Θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία εκείνων που θα αποδειχθούν ένοχοι για ό,τι έχει γίνει» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τόνισε επίσης πως είναι αδιανόητο να μην υπάρξει τιμωρία ειδικά όταν ένας άνθρωπος και ειδικά ένα παιδί χάνει τη ζωή του.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την οδύνη του ιδίου, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για το θάνατο του 15χρονου, τόνισε ότι οι συνθήκες διερευνώνται παρουσία εισαγγελέων και υπογράμμισε ότι η αλήθεια θα αναδειχτεί.

Ωστόσο, επισήμανε ότι «καμία αγανάκτηση, όσο και αν ιδεολογικά είναι θεμελιωμένη, δεν μπορεί να οδηγεί σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε μεμονωμένο το περιστατικό και παρείχε στήριξη στη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

"Επιβεβλημένη η εφαρμογή των νόμων"

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο δικηγορικό σύλλογο Αθηνών, όπου παρίστανται ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο χαμός του 15χρονου και τα εκτεταμένα επεισόδια κυριάρχησαν στο ετήσιο συνέδριο. Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά στην οικογένεια του παιδιού και δήλωσε ότι «είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή των νόμων».



πηγή ζουγκλα