Το σχέδιο εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας εκπονήθηκε ήδη από το 1982 στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος της ΔΕΗ. Μάλιστα οι δύο γεωτρήσεις που έγιναν
ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΟΧΙ»
Το 1997, σε δημοψήφισμα οι κάτοικοι είχαν μπλοκάρει τα σχέδια της ΔΕΗεκείνη την περίοδο γύρω από ηφαίστειο της Νισύρου απέδειξαν ότι υπάρχει ένα πλούσιο γεωθερμικό πεδίο «με θερμοκρασίες κατάλληλες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Η υπόθεση επανήλθε έπειτα από 10 χρόνια και η ΔΕΗ πρότεινε τη δημιουργία στο νότιο τμήμα της Νισύρου ενός γεωθερμικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου δυναμικότητας 10 μεγαβάτ.
Όμως οι κάτοικοι δεν συμφώνησαν με τα σχέδια της ΔΕΗ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι από την εκμετάλλευση της γεωθερμίας υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι ενεργοποίησης του ηφαιστείου με όλα τα επακόλουθα. Μάλιστα στο σχετικό δημοψήφισμα που έγινε για τη δημιουργίας της μονάδας εναντίον ψήφισαν 270 κάτοικοι και υπέρ 32 σε σύνολο 512 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
Τώρα η ΔΕΗ επανέρχεται με νέες προτάσεις, που κυρίως αφορούν τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων. Όπως λέει ο δήμαρχος Νισύρου, «με τις νέες τεχνολογίες προβλέπεται ότι θα μηδενιστούν οι κίνδυνοι και οι φόβοι για τυχόν ενεργοποίηση του ηφαιστείου». Ο κ. Καρακωνσταντίνου πιστεύει ότι «θα πρέπει η ΔΕΗ να ενημερώσει σωστά τους κατοίκους, για να εξαλειφθούν οι φόβοι και η κινδυνολογία ώστε να προχωρήσει ένα έργο παραγωγής ήπιας μορφής ενέργειας».
Όπως υποστηρίζει ο Δήμος Νισύρου, με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας θα είναι δυνατή μέσω του υφιστάμενου υποθαλάσσιου καλωδίου η ηλεκτροδότηση της Τήλου, της Κω, της Καλύμνου, της Λέρου και φυσικά της Νισύρου. «Το εργοστάσιο που μπορεί να κατασκευαστεί μακριά από το ηφαίστειο θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τη γεωθερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης σε ηλεκτρική ενέργεια και να τροφοδοτούνται τα πέντε νησιά της Δωδεκανήσου», τονίζει ο κ. Καρακωνσταντίνου.
πηγή τα νέα