26 Νοεμβρίου 2008

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με μια ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό.

Η χθεσινή εξαιρετικά ταπεινωτική για την Ελλάδα παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη, καθώς και οι φημολογούμενες παρεμβάσεις και άλλων Πρέσβεων, νομίζω ότι διασύρουν διεθνώς τη χώρα μας πια. Η κυβέρνηση δεν ξέρω εάν συναισθάνεται το μέγεθος του προβλήματος, αλλά νομίζω ότι μπροστά στη διεθνή κατακραυγή εναντίον της Ελλάδας, κάτι επιτέλους πρέπει να κάνει.

Οι δυσάρεστες εξελίξεις συνεχίζονται με τη διεύρυνση του αριθμού των Ελλήνων πολιτών που είναι ασφαλισμένοι και στα άλλα ταμεία εκτός του δημοσίου, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε λίγο καιρό να μην έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που πρέπει.

Οι ασφαλισμένοι του δημοσίου δεν έχουν την κάλυψη την φαρμακευτική και βεβαίως δεν έχουν και την κάλυψη την ιατρική. Θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι. Η κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού, προφανώς δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως προκειμένου να σταματήσει αυτή η εξέλιξη.

Φοβάμαι ότι σε λίγο θα υπάρχει blackout συνολικό για όλους τους Έλληνες πολίτες, εξαιτίας της αδυναμίας και του Δημοσίου με στενή έννοια, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους.

Σήμερα υπήρξε μια κινητοποίηση, σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, απ’ αυτούς που ασχολούνται με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Την μεταρρύθμιση αυτή η κυβέρνηση την εγκατέλειψε απ’ την πρώτη στιγμή που ανέλαβε στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Το ΠΑΣΟΚ έκανε μια τεράστια προσπάθεια προκειμένου να βγουν οι ψυχιατρικά άρρωστοι από τα άσυλα Νταχάου και να περάσουν σε ανθρώπινες δομές. Δημιουργήθηκαν Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, φιλοξενίας σε διαμερίσματα, σε ξενώνες, σε οικοτροφεία. Είναι 2,5 χιλιάδες άνθρωποι που περιθάλπονται εκεί, σε ανθρώπινες συνθήκες.

Αυτές όλες οι δομές που είναι περίπου 400, δημόσιες και ιδιωτικές στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να κλείσουν και οι άρρωστοι να πεταχτούν κυριολεκτικά στο δρόμο ή να ξανανοίξουν τα άσυλα. Οι οφειλές είναι μεγάλες και προς αυτές τις δομές και αντιλαμβάνεστε ότι το μάτι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στραμμένο προς την εξέλιξη της μεταρρύθμισης, για την οποία και η Ευρώπη διέθεσε τα προηγούμενα χρόνια αρκετά χρήματα.

Η κατάσταση είναι κυριολεκτικά στο απροχώρητο, γιατί έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον για έξι μήνες εργαζόμενοι, να πληρωθούν νοίκια, να πληρωθούν τρόφιμα. Υπάρχουν καταγγελίες ότι σε πάρα πολλές απ’ αυτές τις δομές λόγω του ότι δεν καταβάλει το κράτος τις υποχρεώσεις του, ακόμα και η σίτιση των ανθρώπων που είναι ψυχικά ασθενείς, είναι πάρα πολύ κακή.

Απ’ ότι πληροφορούμαστε ακόμα και η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης μετά από την αντίδραση όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, δείχνει ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα. Ή ότι το αντιλαμβάνεται αλλά προσπαθεί να το μετατοπίσει και αυτό προς τον ιδιωτικό τομέα, σε βάρος του δημοσίου χρήματος.

Πληροφορούμαστε ότι κινείται μία τροπολογία η οποία θα αυξήσει τη δυνατότητα των ψυχιατρικών κρεβατιών σε ιδιωτικές κλινικές κατά 20%. Εάν αυτό είναι αληθές, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πράγματι θέλει να διαλύσει όλες αυτές τις δομές που δημιουργηθήκαν στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς που έχουν τη δυνατότητα σε ιδιωτικά ψυχιατρεία. Οι άλλοι κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο.

Και η τέταρτη νέα πολύ άσχημη εξέλιξη, είναι η ουσιαστική κατάργηση των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως ξέρετε αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο μπόρεσε να θέσει σε λειτουργία όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τις απογευματινές ώρες.

Σε αυτά τα απογευματινά ιατρεία κάθε χρόνο προσέρχονται περίπου ένα εκατ. Έλληνες πολίτες και δέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ιδιαίτερα δε στις εξετάσεις με πλήρη κάλυψη από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αυτή τη στιγμή η λειτουργία τους κινδυνεύει να ανασταλεί. Και αυτό γιατί πολύ πρόχειρα νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση η κατάργηση του προβλεπόμενου Ειδικού Λογαριασμού, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην είναι σε θέση οι γιατροί να τα λειτουργήσουν.

Ο κ. Αβραμόπουλος βέβαια είδα να γράφει κάπου ότι θέλει να συνεχιστούν τα απογευματινά ιατρεία και ότι το Υπουργείο Οικονομικών κάτι πρέπει να κάνει. Υπενθυμίζουμε όμως ότι τον σχετικό νόμο τον υπέγραψε και ο κ. Αβραμόπουλος.

Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση δεν είναι πια στο απροχώρητο, το έχει υπερβεί. Και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι όποιες επικοινωνιακές δυνατότητες της κυβέρνησης και των υπουργών της, δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο πλέον αφορά στο σύνολο των Ελλήνων, είτε μέσω της αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων να καλύψουν το κομμάτι της υγείας, είτε μέσω του δημοσίου να δει το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, είτε αυτό αφορά στην αδυναμία λειτουργίας των νοσοκομείων και τις λίστες που μακραίνουν.

Σε όλα αυτά θέλω να προσθέσω επίσης, ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, όπως και παλαιότερα είχαμε επισημάνει, να κλείσουν οριστικά τα Κέντρα Πρόληψης για τα ναρκωτικά, γιατί και εκεί δεν καταβάλλονται αυτά που πρέπει να πληρωθούν.

Κλείνω με την αναφορά στο πρώτο ζήτημα. Το θέμα, ο κίνδυνος να μεγαλώσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας εξαιτίας του γεγονότος ότι το δημόσιο σύστημα οφείλει 5 δις ευρώ στους προμηθευτές είναι μεγάλος.

Εν πάση όμως περιπτώσει, το ΠΑΣΟΚ πάντα μιλά απ’ την πλευρά των Ελλήνων πολιτών. Μας ενδιαφέρει όλες οι λειτουργίες στο δημόσιο σύστημα να εξελίσσονται ομαλά, έτσι ώστε να μπορούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές να προσφέρουν τις τόσο απαραίτητες υπηρεσίες τους στον ελληνικό λαό.

Ευχαριστώ.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Κύριε Φλωρίδη, εκτός από το διάβημα των Ηνωμένων Πολιτειών, έχετε πληροφορίες ότι αναλόγως σκέφτονται να κινηθούν και άλλες χώρες;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Από τα μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον στη σημερινή ειδησεογραφία πληροφορούμαι ότι έχουν αντιδράσει, έχουν κάνει διάβημα και πρέσβεις άλλων χωρών. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί βέβαια τα διαβήματα αυτά εκτός από του Αμερικανού πρέσβη.

Το ζήτημα είναι όμως ότι όταν μια από τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου αυτή τη στιγμή ονομάζει την Ελλάδα ως χώρα μπαταχτσή αντιλαμβάνεστε ότι η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή.