25 Οκτωβρίου 2008

Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης

Ο Καραμανλής επιδιώκει να ξεφύγει η κυβέρνηση από τον σκόπελο του προϋπολογισμού, που θα ψηφισθεί στη Βουλή στις 22 Δεκεμβρίου, αφού είναι δύσκολο να γίνουν νωρίτερα αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο


Με μεταβατικό χαρακτήρα - έως τον ανασχηματισμό - το κυβερνητικό σχήμα

Κ. Καραμανλής. Στο Μαξίμου δεν  υπάρχουν πλέον άλλα εφεδρικά σενάρια  πλην του ανασχηματισμού. «Είναι το  τελευταίο χαρτί και πρέπει να το  χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή  για να έχει αποτελέσματα...», αναφέρει  κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης
Με σύντομη ημερομηνία λήξης πορεύεται πλέον η κυβέρνηση, καθώς ακόμη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα έχει πλέον μεταβατικό χαρακτήρα έως τον ανασχηματισμό, ο οποίος πήρε παράταση το αργότερο έως τον προσεχή Ιανουάριο.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι μετά την παραίτηση του κ. Θ. Ρουσόπουλου το εκρηκτικό κλίμα για την κυβέρνηση θα εκτονωθεί και ο Πρωθυπουργός θα βρει την ευκαιρία να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, χωρίς να κληθεί να πάρει αποφάσεις σε συνθήκες πίεσης. Είναι προφανές ότι ο κ. Καραμανλής επιδιώκει να ξεφύγει η κυβέρνηση από τον σκόπελο του προϋπολογισμού, που θα ψηφισθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 22 Δεκεμβρίου, αφού είναι δύσκολο να γίνουν νωρίτερα αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο.

Σχεδιάζει αλλαγές. Τον σχεδιασμό για έναν δομικό ανασχηματισμό μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού έχει εξετάσει την τελευταία περίοδο ο Πρωθυπουργός με ορισμένους από τους κορυφαίους υπουργούς- και γι΄ αυτό τον λόγο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν εκμεταλλεύτηκε ο Κ. Καραμανλής την ευκαιρία που έδινε η παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου για να παρουσιάσει τώρα ένα νέο κυβερνητικό σχήμα. Τον μεταβατικό χαρακτήρα της παρούσας κυβέρνησης φανερώνουν, πάντως, οι αποφάσεις του κ. Καραμανλή μετά την αποχώρηση του κ. Ρουσόπουλου, με τις οποίες έδωσε και μια πρόγευση για τις αλλαγές που σχεδιάζει.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, η αναβάθμιση του κ. Ευάγγ. Αντώναρου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι μία από τις αποφάσεις που δείχνουν ότι οι προχθεσινές αλλαγές είναι πρόσκαιρες και είχαν ως στόχο να μη διαταραχθούν αυτή τη στιγμή οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που θα οριστεί με τον επικείμενο ανασχηματισμό θα έχει υπουργική ιδιότητα και δεν θα είναι εξωκοινοβευλευτικό στέλεχος.

Συγχωνεύσεις.
Επιπλέον, με την αύξηση των υπερεξουσιών του κ. Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες που είχε το υπουργείο Επικρατείας, γίνεται αντιληπτό ότι ο υπουργός Εσωτερικών όχι μόνο εξελίσσεται πλέον σε ισχυρό βραχίονα του Πρωθυπουργού, αλλά πως σχεδιάζονται από την πλευρά του κ. Καραμανλή και συγχωνεύσεις υπουργείων, για τις οποίες δεσμευόταν η Ν.Δ. πριν από τις εκλογές του 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζεται περιλαμβάνει,
Η παραίτηση του Θ. Ρουσόπουλου αναβαθμίζει τον ρόλο των κορυφαίων υπουργών δίπλα στον Πρωθυπουργό, ενώ αναγκάζει το Μαξίμου να αναζητήσει νέο μοντέλο λειτουργίας
μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Άμυνας, Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, όπως παραδέχονται οι ίδιοι παράγοντες, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον νέες αιφνιδιαστικές εξελίξεις που θα αναγκάσουν τον κ. Καραμανλή να αναζητήσει διέξοδο μέσα από ανασχηματισμό. «Η παραίτηση των δύο εισαγγελέων για το Βατοπέδι είναι φανερό ότι άλλαξε την ατζέντα που προσπαθούσε να διαμορφώσει ο Πρωθυπουργός. Ένας νέος αιφνιδιασμός δεν θα μπορεί να καλυφθεί πια με μια παραίτηση. Στο Μαξίμου δεν υπάρχουν πλέον άλλα εφεδρικά σενάρια πλην του ανασχηματισμού. «Είναι το τελευταίο χαρτί και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή για να έχει αποτελέσματα...», αναφέρει υπουργός, ο οποίος συγκαταλέγεται σε εκείνους που θεωρούσαν ότι ο ανασχηματισμός έπρεπε να είχε πριν από τη ΔΕΘ.

Νέο μοντέλο λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου αναβαθμίζει τον ρόλο των κορυφαίων υπουργών δίπλα στον Πρωθυπουργό, ενώ αναγκάζει το Μαξίμου να αναζητήσει νέο μοντέλο λειτουργίας. Στη Ν.Δ. αρκετοί κάνουν ήδη λόγο για ένα «διευθυντήριο υπουργών», που δεν θα μπορεί ο κ. Καραμανλής να αγνοεί. Ένα άτυπο όργανο διαχείρισης κρίσεων, άλλωστε, έχει σχηματισθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην κυβέρνηση και θεωρείται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την απόφαση του Πρωθυπουργού να αλλάξει πλεύση η κυβέρνηση και να αποδεχθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Κεντρικό ρόλο σε αυτήν την άτυπη ομάδα έχουν οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς, Πρ. Παυλόπουλος, Ευάγγ. Μεϊμαράκης και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας.


πηγή τα νέα