29 Οκτωβρίου 2008

Έγραψε για το βιασμό της!




Σοκ προκαλεί στη μικρή κοινωνία ενός χωριού στη δυτική Λέσβο η αποκάλυψη ότι ένα κορίτσι 15 ετών, με προβλήματα νοητικής υστέρησης, έπεσε θύμα βιασμού από τον πατέρα της φίλης της! Η μικρή κρατούσε καλά κρυμμένο το μυστικό για μήνες χωρίς να μιλήσει σε κανένα, μέχρι που στα χέρια του θείου της, ο οποίος έχει και την επιμέλειά της, έπεσε ένα ιδιόχειρο σημείωμα της μικρής, όπου είχε γράψει ό,τι δεν μπορούσε να μοιραστεί με κανέναν. Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη με εντολή εισαγγελέα το απόγευμα της Παρασκευής και χθες παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

Μοναχοπαίδι μιας διαλυμένης οικογένειας, η 15χρονη έζησε από πολύ μικρή σε ένα προβληματικό περιβάλλον. Η μητέρα της ζει στη Μυτιλήνη, ενώ ο πατέρας της είχε αυτοκτονήσει πριν από οκτώ χρόνια. Το δικαστήριο, μετά το θάνατο του πατέρα, είχε άρει την επιμέλειά της από τη μητέρα και την είχε αναθέσει στο θείο της και στη γιαγιά και τον παππού της (από τον πατέρα της). Πάνω που το κορίτσι βρήκε την οικογενειακή γαλήνη και ηρεμία που ζητούσε πάντα, κοντά στους παππούδες και το θείο της, οι οποίοι - σύμφωνα με τους συγχωριανούς τους - τη φροντίζουν με τον καλύτερο τρόπο και την υπεραγαπούν, ήρθε αυτό το συμβάν να ταράξει για μια ακόμη φορά την παιδική ψυχή της.
Σύμφωνα με τα όσα έγραψε στο σημείωμά της η μικρή, όλα έγιναν πριν από 10 μήνες περίπου, τον περασμένο Ιανουάριο. Η μικρή γνώριζε καλά το φερόμενο ως δράστη, καθώς έκανε παρέα με μια από τις δύο κόρες του. Τον γνώριζε τόσο ώστε να τον εμπιστευτεί όταν την κάλεσε σε μια αποθήκη, όπου τη βίασε παρά φύση, σύμφωνα πάντα με την ίδια. Ο θείος της μικρής, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις διάβασε όσα είχε γράψει η μικρή απευθύνθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, στον οποίο κατήγγειλε το συμβάν και αμέσως ο ίδιος διέταξε από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης τη διενέργεια έρευνας.

Προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα…
Η μικρή έχει μαθησιακές δυσκολίες και, αν και είναι μαθήτρια γυμνασίου, το επίπεδό της είναι ανάλογο μαθήτριας δημοτικού. Οι καθηγητές τη βοηθούν όσο μπορούν, προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει το σχολείο. Η ίδια είναι ένα κοινωνικό παιδί και ιδιαίτερα αγαπητό στο χωριό.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας που έγινε από την Αστυνομία με κάθε μυστικότητα, ο εισαγγελέας διέταξε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του 46χρονου, ο οποίος και συνελήφθη την Παρασκευή το απόγευμα. Άγνωστο είναι και το αν οι καταγγελίες της μικρής θα μπορέσουν να επιβεβαιωθούν από ιατρική εξέταση, μετά από τόσους μήνες που έχουν περάσει από τότε που έγινε το συμβάν.
Ο ίδιος ο 46χρονος αρνείται τα πάντα, ενώ στην άλλη όψη της τραγικής αυτής υπόθεσης είναι η σύζυγος και οι δύο ανήλικες κόρες του, οι οποίες ζουν το δικό τους δράμα από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η καταγγελία αυτή, που εμπλέκει το δικό τους άνθρωπο σε μια τέτοια αποτρόπαια πράξη. Μένουν πάντως στο πλευρό του, θεωρώντας ότι όλα αυτά είναι ένας εφιάλτης και πιστεύουν ότι θ’ αποδειχθεί η αθωότητά του.

Διχασμένη η κοινωνία του χωριού
Διχασμένη, όμως, είναι και η κοινωνία του μικρού χωριού, όσον αφορά στο περιστατικό αυτό. Άλλοι πιστεύουν ότι πράγματι έγιναν όσα καταγγέλλει η μικρή, άλλοι όμως θεωρούν ότι δεν μπορεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος, οικογενειάρχης, μεροκαματιάρης, που δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα, να έχει κάνει αυτό για το οποίο κατηγορείται.
Το μυστικό της μικρής, από την Παρασκευή που οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 46χρονο, έχει πάψει πλέον να είναι μυστικό στην κοινωνία του χωριού και μάλιστα ο ιερέας στην κυριακάτικη λειτουργία αναφέρθηκε εμμέσως σε αυτό, ερμηνεύοντας μια παραβολή του Ευαγγελίου για το δαιμονισμένο άνθρωπο και πώς ο θεός έβγαλε τα δαιμόνιά του και τα έριξε στη θάλασσα. Ο ιερέας είπε ότι πράξεις διαβόλου μπορεί να συμβούν και σήμερα και τόνισε ότι «αυτό που συνέβη στο χωριό μας δεν έπρεπε να είχε συμβεί».
Στην κατάθεσή της στην Αστυνομία η μικρή επιβεβαιώνει όσα είχε γράψει, ενώ από την άλλη μεριά ο ίδιος ο 46χρονος αρνείται τα πάντα.



εφημερίδα Εμπρός Μυτιλήνης