2 Οκτωβρίου 2008

Με αφορμή τη δράση των εγκάθετων και των θερμοκέφαλων στη Φλώρινα




Του Σάββα Καλεντερίδη
Στην Ελλάδα ζουν μερικές χιλιάδες ή το πολύ 2-3 δεκάδς χιλιάδες σλαβόφωνοι, οι περισσότεροι από τους οποίους θεωρούν ότι έχουν ελληνική, κάποιοι βουλγαρική και μερικοί "μακεδονική" καταγωγή.
Η άποψή μου, που στηρίζεται σε προσωπικές επαφές που είχα και συνεχίζω να έχω με ανθρώπους από τους νομούς της Μακεδονίας, είναι ότι η πλειοψηφεία των σλαβόφωνων κατοίκων της ελληνικής επικράτειας είναι από κάθε άποψη ενσωματωμένοι στην ελληνική ιστορική, πολιτισμική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
Από τους υπόλοιπους, που είναι μειοψηφεία, κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα της σλαβικής τους (βουλγαρικής ή "μακεδονικής") καταγωγής, ενώ υπάρχουν και μερικές δεκάδες ή το πολύ εκατοντάδες άτομα, που είναι στρατευμένα στον βουλγαρικό ή τον νεο"μακεδονικό" εθνικισμό.
Αυτοί που πρωταγωνίστησαν στο επεισόδιο στους Φανούς της Φλώρινας είναι το δεύτερο.
Η κατάσταση αυτή, λόγω μεγέθους, δεν συνιστά σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα. Μπορεί όμως να καταστεί σοβαρό πρόβλημα, σε περίπτωση που ο χειρισμός του θέματος ξεφύγει από τις αρχές του κράτους δικαίου.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι πρέπει να πάμε στην άλλη πλευρά και να επιτραπεί η κατάλυση του κράτους δικαίου και η ασυδοσία (όπως έγινε και συνεχίζει να γίνεται στην Θράκη, όπου το τουρκικό προξενείο κάνει εξαγωγή φασισμού και παρακρατικής δράσης στην ελληνική επικράτεια, τρομοκρατώντας τους Πομάκους και τους Ρομά που δεν υπακούουν στο φασιστικό ρατσισμό του Γενικού Προξενείου Κομοτηνής).
Η Ελλάδα, ως κράτος και όλοι εμείς, ως κοινωνία και ως απλοί πολίτες, ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί, πρέπει να χειριστούμε με πολιτική και γραφειοκρατική δεξιοτεχνία το όλο θέμα.
Λάθος χειρισμοί θα συσπειρώσουν γύρω από τις δεκάδες ή εκατοντάδες θερμοκέφαλους ή προβοκάτορες πολλούς και τότε όντως το πρόβλημα θα αφορά χιλιάδες άτομα και θα γίνει μεγάλο.
Η πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να μας απασχολεί και να την λαμβάνουμε ύπ' όψιν και όταν κάνουμε πολιτική και απέναντι στα Σκόπια.
Φράσεις και ενέργειες προσβλητικές προς τους ομόγλωσσους κατοίκους των Σκοπίων, δίνουν επιχειρήματα στους εγκάθετους για να συσπειρώνουν τους εδώ σλαβόφωνους με τους εκείθεν των συνόρων.
Χρειάζεται συγκατάβαση, κατανόηση, μαεστρία και προσοχή.