9 Οκτωβρίου 2008

Σύγχρονο στρατιωτικό υλικό παραμένει αδρανές, με ευθύνη της Κυβέρνησης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Θέμα: Σύγχρονο στρατιωτικό υλικό παραμένει αδρανές, με ευθύνη της Κυβέρνησης (συνεχίζονται τα λάθη για τα πυρομαχικά αρμάτων Leopard 2)

Επανερχόμαστε στο τεράστιο θέμα της έλλειψης πυρομαχικών των αρμάτων Leopard 2, γιατί οι απαντήσεις που μας δώσατε (Φ.900Α/5990/9827/23.9.08) στην ερώτησή μας με Α.Π. 4689/10.9.08 είναι ελλιπείς, ανακριβείς και παραπλανητικές.

Ενώ έχουν περάσει πέντε χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης και τρία χρόνια από την έναρξη παραλαβής των αρμάτων, όχι μόνον δεν έχουν ακόμη υπογραφεί οι συμφωνίες για την προμήθεια και παραγωγή των πυρομαχικών, αλλά δεν έχετε ακόμη αποφασίσει για την διαδικασία που θα ακολουθήσετε. Παλινδρομείτε μεταξύ ανοιχτού διαγωνισμού, σύναψης διακρατικών συμφωνιών και πάλι ανοιχτού διαγωνισμού, με αρνητικές συνέπειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την αδράνεια και ανικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου σας με ανακρίβειες και σαθρά επιχειρήματα.

Το 2003 είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ανοιχτό διαγωνισμό, οι οποίες διακόπηκαν λόγω των επερχόμενων εκλογών. Το 2005 ξεκίνησε νέα διαδικασία (αντί να συνεχιστεί η προηγούμενη) για ανοιχτό διαγωνισμό, η οποία επίσης διακόπηκε.

Τον Φεβρουάριο του 2008, με τρία χρόνια καθυστέρηση, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την εφαρμογή των διαδικασιών για τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές της Γερμανίας και των ΗΠΑ, για πυρομαχικά κινητικής ενέργειας και χημικής ενέργειας, αντίστοιχα.

Τώρα, σύμφωνα με την απάντησή σας «Το ΥΠΕΘΑ προσανατολίζεται στη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού με κριτήριο κατακύρωσης της προμήθειας τη συμφερότερη προσφορά.»

Και αυτό γιατί όπως αναφέρετε στην απάντησή σας:

«Κατόπιν ενημέρωσης των κυβερνητικών Αρχών της Γερμανίας και των ΗΠΑ, προέκυψε ότι δεν ικανοποιούνται ούτε οι απαράβατοι όροι της προμήθειας που ετέθησαν από το ΚΥΣΕΑ για τα θέματα της συμπαραγωγής και του δωρεάν δανεισμού ετοίμων πυρομαχικών αλλά ούτε και οι απαιτήσεις του ΓΕΣ για την ασφάλεια – καταλληλότητα χρήσης και συμβατότητας των πυρομαχικών».

Σύμφωνα όμως με τα πραγματικά δεδομένα και για ανεξήγητους λόγους, οι συζητήσεις-διαπραγματεύσεις άρχισαν με τη μια μόνο πλευρά (γερμανική) και όχι με τις δυο πλευρές, όπως προβλέπεται. Το γεγονός της παράκαμψης της μιας πλευράς προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες την έντονη αντίδραση του αμερικανού πρέσβη στις αρχές Οκτωβρίου.

Ενδεικτικό της προχειρότητας και ανευθυνότητας είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι για το χειρισμό του προγράμματος και τις διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς και Αμερικάνους, ήταν αξιωματικοί χωρίς γνώση της αγγλικής ή γερμανικής γλώσσας.

Στην απάντησή σας αναφέρετε ότι «δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις ΓΕΣ για την ασφάλεια-καταλληλότητα χρήσης και συμβατότητας των πυρομαχικών.»

Μετά την έρευνα αγοράς που κάνατε επί τέσσερα (4) χρόνια βρήκατε πέραν της Γερμανίας και ΗΠΑ και άλλες χώρες που μπορούν να μας προμηθεύσουν πυρομαχικά υψηλής τεχνολογίας, συμβατά πλήρως με τα άρματα Leopard 2;

Προσπαθείτε, επίσης, να παραπλανήσετε το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, όταν δηλώνετε:

«Όσον αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμάτων, σας διαβεβαιώνουμε ότι έχει ήδη παραληφθεί ικανός αριθμός βλημάτων DM-33, τα οποία, σύμφωνα με τον επιχειρησιακώς ενδιαφερόμενο φορέα (ΔΙΤ), καλύπτουν πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες για τις οποίες αποκτήθηκαν».

Τα γεγονότα, δυστυχώς, είναι διαφορετικά και η απάντησή σας προσπαθεί να αποκρύψει στοιχεία, για να μη φανεί το μέγεθος του προβλήματος και οι κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια αλλά και την βιωσιμότητα της ΕΑΣ.

Τα υπάρχοντα αυτή τη στιγμή παλαιού τύπου πυρομαχικά DM-33, τα οποία σύμφωνα με την απάντησή σας «καλύπτουν πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες» είναι μόνο 3.550 (από τα 5.000 βλήματα που παραλήφθηκαν, τα υπόλοιπα έχουν ριφθεί τόσο σε ασκήσεις όσο και για μηδενισμούς των Συστημάτων Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) των αρμάτων μάχης), ενώ απαιτούνται 84.000 πυρομαχικά περίπου. Τα 3.550 πυρομαχικά αρκούν για μισή μονάδα από τις οκτώ μονάδες με άρματα Leopard 2, στη περιοχή της Θράκης. Επομένως, υπάρχει σοβαρό επιχειρησιακό πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου δεν φαίνεται να ενδιαφέρεστε. Γνωρίζετε καλά ότι ο διαγωνισμός θα διαρκέσει περί τα δυο χρόνια και η παραγωγή των βλημάτων θα κλιμακωθεί από δυο έως πέντε χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι η έλλειψη πυρομαχικών είναι ο λόγος που τηρούνται δύο τύποι αρμάτων στις μονάδες (τα παλιού τύπου και τα νέα), με αποτέλεσμα το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουν να καλείται να συντηρήσει τον διπλάσιο από το προβλεπόμενο αριθμό αρμάτων, με οτιδήποτε συνέπειες έχει αυτό στο ηθικό του αλλά και την ποιότητα του έργου του.

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας σε σχηματισμούς του Έβρου (29-30 Σεπτεμβρίου ΄08) διαπιστώσαμε την αγωνία των στελεχών από την έλλειψη πυρομαχικών.

Επειδή είναι εθνικά ανεπίτρεπτο να δαπανούμε από το υστέρημα του ελληνικού λαού δισ. Ευρώ για πανάκριβους εξοπλισμούς και λόγω της αδράνειας και ανικανότητας των υπευθύνων ο εξοπλισμός να απαξιώνεται, η αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων να υποβαθμίζεται και το ηθικό του ένστολου προσωπικού να δοκιμάζεται.

Επειδή είναι ανεπίτρεπτο σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία να γίνεται συνειδητά προσπάθεια παραπλάνησης των βουλευτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Η διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού πόσα χρόνια συνήθως απαιτεί και πώς θα αντιμετωπισθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες στο διάστημα αυτό;

  1. Γιατί έχετε απαγορεύσει στα ΕΑΣ την έναρξη διαπραγματεύσεων με την αμερικανική και τη γερμανική εταιρία για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων της συμπαραγωγής των εν λόγω πυρομαχικών από τα ΕΑΣ ;

  1. Αληθεύει ότι σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσία σας, ο διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιμετώπισε με ειρωνικό και ανοίκειο τρόπο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του και επέμενε να βρεθεί λύση στο επιχειρησιακό πρόβλημα του Στρατού λόγω της μη προμήθειας πυρομαχικών των 120 χιλ., και τον ανάγκασε να αποχωρήσει από την αίθουσα;

  1. Υπήρξε έντονη διαμαρτυρία πρέσβη ενδιαφερόμενης χώρας αρχές Οκτωβρίου 2008, για μη τήρηση των διαδικασιών;
  2. Γιατί μας απαντάτε ψευδώς ότι τα 3.550 βλήματα «καλύπτουν πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες»;

  1. Γιατί απορρίψατε την πρόταση διάθεσης 12.000 βλημάτων της Γερμανίας που είναι νεωτέρου τύπου από τη μικρή ποσότητα που υπάρχει στον ελληνικό στρατό;

  1. Γιατί δεν προχωρήσατε στη διαδικασία – διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά;

8. Γιατί κηρύχθηκαν «επιχειρησιακές» οι μονάδες αρμάτων με Leopard 2 ενώ δεν έχουν επαρκή αριθμό πυρομαχικών;

Να κατατεθούν τα παρακάτω έγγραφα:

  1. Να κατατεθεί το έγγραφο του ΓΕΣ από το οποίο προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα πυρομαχικά δεν πληρούν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και απαιτήσεις ασφαλείας του ΓΕΣ.

  1. Να κατατεθούν οι απαντήσεις των Αμερικανικών και Γερμανικών Αρχών.

  1. Να κατατεθεί το πρακτικό της συνάντησης μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης της 30ης και 31ης Ιουλίου 2008.

  1. Να κατατεθεί η εξουσιοδότηση προς τον Συνταγματάρχη Ρ. της ΓΔΑΕΕ ώστε να δεσμεύσει με την υπογραφή του το Ελληνικό Δημόσιο.

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2008

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Βάσω

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Βασίλης

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Αλέξανδρος

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ Μιχάλης