3 Οκτωβρίου 2008
Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων-ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Ι. Γκλαβάκης: 10.000.000 είδη ζώων και φυτών θα έχουν εξαφανιστεί ως το 2020
Τις ανησυχίες του και τον προβληματισμό του για την συνεχιζόμενη μείωση της πανίδας με την εξαφάνιση πολλών ειδών ζώων, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Ιωάννης Γκλαβάκης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Η Ημέρα αυτή γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου και καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1931 σε ένα περιβαλλοντικό συνέδριο στη Φλωρεντία
Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN) η οποία συντάχθηκε από 7.000 ειδικούς από όλο τον κόσμο και δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η χλωρίδα και πανίδα του πλανήτη κινδυνεύει άμεσα αφού 16.119 είδη ζώων και φυτών να απειλούνται με εξαφάνιση. Πιο συγκεκριμένα ,ο τραγικός απολογισμός έχει ως εξής: ένα στα τρία αμφίβια, ένα στα οκτώ πουλιά και ένα στα τέσσερα θηλαστικά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν! Στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Κόκκινης Λίστας, τα απειλούμενα είδη πανίδας είναι: το 42% των ενδημικών πτηνών, το 43% των πεταλούδων, το 30% των αμφίβιων, το 45% των ερπετών και το 52% των ψαριών του γλυκού νερού.
"Αλλά και για τη χώρα μας τα στοιχεία είναι ανησυχητικά" τονίζει ο κ. Γκλαβάκης. Η Ελλάδα, μια από τις χώρες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, φιλοξενεί στις θάλασσες, στις ακτές, στις λίμνες, στα ποτάμια και στα δάση της σπάνια ζώα, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως: το τσακάλι, το δελφίνι, η θαλάσσια χελώνα καρέτα, ο μαυρόγυπας, το αγριόγιδο, η μεσογειακή φώκια και η καφέ αρκούδα. ``Είναι λυπηρό το γεγονός, μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας της χώρας μας να κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Εξαφανίζεται ένα πλούσιο κεφάλαιο και μια γνώση για τα ζώα της Ελλάδας που ξεκινά από πολύ παλιά, ουσιαστικά από τον Αριστοτέλη που πριν από 2.300 χρόνια έγραψε το Περί ζώων ιστορίαι, περιγράφοντας με ιδιαίτερη λεπτομέρεια τα σπάνια είδη ζώων της αρχαίας Ελλάδας" σημειώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με τα αίτια της συνεχούς εξαφάνισης μεγάλου αριθμού ειδών ζώων. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκαλεί τις κλιματολογικές αλλαγές και την απότομη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αποτελούν ορισμένες από τις βασικές αιτίες. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά, η οποία υποστηρίζει ότι η εξαφάνιση πολλών ειδών ίσως να οφείλεται στον άνθρωπο και όχι στις κλιματικές αλλαγές.
"Από την εποχή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων ο πλανήτης δεν αντιμετώπισε τέτοια καταστροφής σαν αυτή που αντιμετωπίζει από τον άνθρωπο τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων έτσι ώστε να κατορθώσουμε να σώσουμε ορισμένα από τα απειλούμενα είδη. Σε διαφορετική περίπτωση έως το 2020, 10.000.000 είδη ζώων και φυτών θα έχουν εξαφανιστεί", κατέληξε ο κ. Γκλαβάκης.