4 Οκτωβρίου 2008

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ από την Ικαρία:Ας κάνουν τις εκλογές όποτε να 'ναι




Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη δράση για τα λαϊκά προβλήματα στο όνομα ότι πάμε για εκλογές

Από την Ικαρία όπου περιόδευε, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε:

«Σημασία έχει τι θα βγάλουν οι εκλογές. Διάφοροι λένε να μη γίνουν πρόωρα εκλογές. Ισα ίσα, ας γίνουν πρόωρα. Αμα αυτή τη στιγμή οι εκλογές γίνονται ακριβώς επειδή έχει στριμωχτεί το πολιτικό σύστημα, γιατί να μη γίνουν εκλογές και να αξιοποιηθούν από το λαό; Και αν δε βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ας γίνουν και δεύτερες εκλογές. Δηλαδή, τι να φοβηθούμε, τη λαϊκή παρέμβαση; Δεν καταλαβαίνω. Δεν είναι και τίποτα τραγικό. Πας και ψηφίζεις μία μέρα.

Το θέμα είναι τι θα βγάλουν οι εκλογές. Φυσικά, τώρα γίνονται διάφορα παιχνίδια. Θέλουν να ξέρουν ποιο θα είναι το πρώτο και ποιο θα είναι το δεύτερο κόμμα. Δε θα γίνει μεν αυτοδυναμία - έτσι δείχνει - και γι' αυτούς έχει σημασία στις επόμενες εκλογές ποιο κόμμα θα 'ρθει πρώτο. Δηλαδή, αν η ΝΔ ήταν βέβαιη ότι βγαίνει πρώτο κόμμα, έστω και χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα τις έκανε τις εκλογές. Και μετά με τον αέρα του πρώτου κόμματος θα πιέσει τον κόσμο, θα πει - το έκανε άλλωστε - "Καραμανλής ή χάος", "συσπειρωθείτε και ψηφίστε". Το ίδιο κάνει και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, αν έρθει πρώτο κόμμα θα το πει αυτό στη δεύτερη εκλογική μάχη, όπου με μία ψήφο το πρώτο κόμμα παίρνει το πριμ των 50 εδρών».

Προσπαθούν να ανασυστήσουν τη λαβωμένη δικομματική εναλλαγή

«Και θα φέρουν τώρα και την ψήφο των μεταναστών. Ούτε ελληνικά δε μιλάνε. Τρίτη και τέταρτη γενιά και τους δίνει το δικαίωμα να ψηφίζουν. Ψηφίζει ο άλλος από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ που ζει εκεί πενήντα χρόνια και εκατό και θα καθορίζει την ψήφο στην Ελλάδα και τους βουλευτές. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Βεβαίως Ελληνες είναι, εμείς δεν έχουμε εναντίον τους τίποτα. Αλλά μιλάμε τώρα για ανθρώπους, που είναι και ξεκομμένοι από την Ελλάδα. Ο Γερμανός μετανάστης είχε επαφή με την Ελλάδα. Για σκέψου να έρθουν, να ψηφίζουν ένα - δύο εκατομμύρια, να κλείσουν οι κάλπες και να περιμένεις να έρθει η ψήφος των μεταναστών.

Διότι, το λέω με την ευκαιρία, και στη Γαλλία υπάρχει αυτό, αλλά έχει λίγους μετανάστες. Η Γερμανία πόσους Γερμανούς μετανάστες έχει; Είναι λίγοι. Οι χώρες που έχουν μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Τουρκία. Εχει μετανάστες τώρα η Σουηδία; Αυτοί που ζουν έξω κυρίως είναι διευθυντές πολυεθνικών, υπάλληλοι στις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Επομένως, είναι ένα πρόβλημα. Βλέπετε το πολιτικό σύστημα έχει τις μανούβρες του. Για να δούμε, θα το ψηφίσουν; Αυτό για να περάσει θέλει 180 ψήφους. Αλλά θα έχουμε ουσιαστική αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Δηλαδή, να σας το πω με ένα παράδειγμα: Σκεφτείτε να έρθουνε 5.000, όχι Ικαριώτες, αλλά ας πούμε από την Αρτα, την Αιτωλοακαρνανία και παραμονές εκλογών να ψηφίσουν εδώ.

Και μάλιστα αυτοί θα ψηφίζουν από τα σπίτια τους. Δε θα έρχονται καν στην Ελλάδα. Θα ψηφίζουν εδώ ας πούμε για τον Αγιο Κήρυκο ή για τον Εύδηλο. Ασχετο. Αυτοί θα ψηφίζουν έξω. Ποιος μπορεί να ελέγξει την ψήφο έξω; Αυτών που ψηφίζουν στο Σικάγο, στο Σίδνεϊ και τα λοιπά; Μπορείς να την ελέγξεις; Στα προξενεία, οι προξενικές αρχές θα είναι οι εκλογικές επιτροπές. Καταλαβαίνετε;

Βλέπετε, λοιπόν, ότι το σύστημα έχει πάθει ρωγμές, έχει λαβωθεί η δικομματική εναλλαγή, αλλά προσπαθούν να την ανασυστήσουν με διάφορους τρόπους. Είτε με αυτούς που να μείνουν μονοκομματικές κυβερνήσεις, είτε να φτιάξουν κυβερνήσεις με ολίγη συνεργασία μεταβατικά, μέχρι να ξαναγυρίσει πάλι δικομματική εναλλαγή. Ας κάνουν τις εκλογές όποτε να 'ναι. Εμείς τουλάχιστον λέμε καλοδεχούμενες, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη δράση για τα λαϊκά προβλήματα στο όνομα, ας πούμε, ότι πάμε για εκλογές».