25 Οκτωβρίου 2008

Πρωτοποριακό έργο στην Ικαρία εγκαινιάζεται σήμερα στον Δήμο Ραχών

Ενέργεια από νερό και αέρα

Του Γιαννη Eλαφρου

«Βήμα» προς την ενεργειακή αυτονομία και μάλιστα με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πραγματοποιείται στην Ικαρία, με ένα πρωτοποριακό έργο που εγκαινιάζεται σήμερα στον Δήμο Ραχών. Πρόκειται για έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. (κόστους 23 εκατ. ευρώ), που συνδυάζει αποδοτικά αιολική και υδατική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής, και γι’ αυτό ονομάζεται υβριδικό. Η ενεργειακή μονάδα, όταν τεθεί σε λειτουργία, το 2010 σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα έχει καθαρή απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας ίση με 10,96 GWh, καλύπτοντας το 100% των αναγκών της Ικαρίας τους χειμερινούς μήνες και το 60% - 70% των καλοκαιρινών απαιτήσεων.

Αφετηρία του έργου είναι ένας μεγάλος ταμιευτήρας νερού, που υπάρχει ήδη στη θέση Πέζι στο νησί, χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού, απ’ όπου υπερχειλίζουν 7 - 8 εκατομμύρια κ.μ. νερού. Το έργο προβλέπει την παρεμβολή δύο μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην καθοδική πορεία του νερού (στις θέσεις Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα), όπου θα εγκατασταθούν υδροστρόβιλοι. Η επένδυση συμπληρώνεται από ένα αντλιοστάσιο και τέσσερις ανεμογεννήτριες.

Τους χειμερινούς μήνες, που υπάρχει περίσσια νερού, το νερό θα κατεβαίνει από το φράγμα στους δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, στο δίκτυο θα συνεισφέρουν και οι τέσσερις ανεμογεννήτριες. Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο ωστόσο, το νερό του φράγματος στο Πέζι θα αξιοποιείται αποκλειστικά για ύδρευση και άρδευση. Είναι τότε που η υβριδική μονάδα θα επιδείξει τις αρετές της, δουλεύοντας μόνο με τα 80.000 κ.μ. του ενός ταμιευτήρα. Την ημέρα το νερό θα κατεβαίνει, οπότε θα παράγεται ενέργεια, η οποία θα συμπληρώνει αυτή του αιολικού πάρκου. Τη νύχτα όμως, όταν οι απαιτήσεις σε ρεύμα μειώνονται, η ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες θα θέτει σε κίνηση το αντλιοστάσιο, το οποίο θα ανεβάζει το νερό στην πάνω δεξαμενή.

Τον χειμώνα, ο σημερινός σταθμός παραγωγής ενέργειας με μαζούτ, που λειτουργεί στον Αγιο Κήρυκο, θα τίθεται σε ψυχρή εφεδρεία, ενώ και το καλοκαίρι θα λειτουργεί λιγότερο, αποφεύγοντας ρύπους και έξοδα.

Η υβριδική τεχνολογία μπορεί να απογειώσει τις εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γιατί με τον συνδυασμό διαφόρων πηγών καταπολεμά τις αδυναμίες τους: Καταρχήν, αντιμετωπίζεται η σπανιότητα του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, η ύπαρξη των ταμιευτήρων νερού προσφέρει ενέργεια εφεδρικά, όταν δεν φυσά καθόλου. Επίσης, αξιοποιείται η περίσσεια αιολικής ενέργειας σε ώρες μη αιχμής, για την ανύψωση του νερού, οπότε ουσιαστικά αποθηκεύεται σε «υδάτινη μορφή», ενώ αλλιώς θα χανόταν.

«Ελπίζουμε ότι το καινοτόμο αυτό έργο θα λύσει επιτέλους τα προβλήματα του ηλεκτρικού ρεύματος που αντιμετωπίζουμε», τονίζει ο δήμαρχος Ραχών, κ. Φανούρης Καρούτσος. «Είμαστε θετικοί, αλλά ανησυχούμε για την προστασία των υδάτινων πόρων τους καλοκαιρινούς μήνες και συνολικά, για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας», συμπληρώνει. Επιπλέον 3 εκατ. θα διατεθούν για την αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου μεταφοράς ρεύματος και την ανάπτυξη νέου.