29 Οκτωβρίου 2008

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στη θεμελίωση υβριδικού έργου της ΔΕΗ στην Ικαρία


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας χαιρέτισε τη θεμελίωση του νέου υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ικαρία, που είναι υδροηλεκτρικό και αιολικό, από την εταιρία ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές ΑΕ.

Πρόκειται για μια καινοτόμο επένδυση στη νησιωτική Ελλάδα, ένα έργο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Μέρος της παραγόμενης ενέργειας από το αιολικό πάρκο θα χρησιμοποιείται για άντληση και αποθήκευση νερού, που θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω υδροστροβίλων, όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Είναι το πρώτο έργο αυτού του τύπου στη Χώρα μας, έργο το οποίο συνέτρεξε ο κ. Σιούφας από την προηγούμενη θέση του ως υπουργός Ανάπτυξης, προωθώντας τις διαδικασίες για το σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Τον Πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε ο ειδικός συνεργάτης του και πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Σπύρος Παπαδόπουλος.

Ο χαιρετισμός του κ. Σιούφα έχει ως εξής:

«Η σημερινή μέρα είναι σπουδαία και σημαντική για το νησί της Ικαρίας και τους κατοίκους της. Θεμελιώνεται μια σημαντική παραγωγική ενεργειακή μονάδα, υβριδικού τύπου, εδώ στην Κάτω Προεσπέρα της Ικαρίας.

Η ηλεκτρική υβριδική μονάδα είναι μια σημαντική κατάκτηση για το ηλεκτρικό σύστημα της Χώρας. Επιπλέον, με αυτό το καινοτόμο έργο, μια νέα εποχή ανοίγεται για την Ικαρία, μια από τις περιφερειακές μειονεκτικές περιοχές της Χώρας. Αφενός εξασφαλίζεται η ενεργειακή αυτονομία του νησιού, αφετέρου δε προκύπτουν πολλαπλάσιες αναπτυξιακές επιπτώσεις για ολόκληρο το νησί με τα παράπλευρα έργα που κατασκευάζονται.

Ως υπουργός Ανάπτυξης, αγκάλιασα αυτό το έργο και παρακολουθώ μέχρι σήμερα συστηματικά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία του. Σας στέλνω τα συγχαρητήρια και τις θερμές ευχές μου για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου».