29 Οκτωβρίου 2008

Το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα υποψήφιο για το "Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη"

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

Μανώλη Μαυρομμάτη

Το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα

υποψήφιο για το "Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη"

Το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα πρότεινε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Μαυρομμάτης, ως υποψήφιο για το "Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη", το οποίο θεσπίστηκε από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Βραβείο αυτό έχει στόχο την επιβράβευση της δράσης μεμονωμένων πολιτών ή ομάδων, που αποσκοπεί στην προώθηση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των πολιτών και των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και της διασυνοριακής συνεργασίας των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη και οι καθημερινές δράσεις πολιτών που κάνουν πράξη τις αξίες της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης και της αντοχής και ως εκ τούτου συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

"Η επέμβαση των Ελλήνων πυροσβεστών με κάθε ανθρώπινο και υλικό μέσο στην τραγωδία της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2007 στην διάρκεια των φοβερών πυρκαγιών με προτρέπουν να τους προτείνω για το "Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη". Η προτροπή των κυβερνήσεων της ΕΕ για συμβολή στην ελληνική τραγωδία είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση ανταπόκριση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, του Βελγίου και άλλων που έσπευσαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών."

"Οι πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα να καούν δεκάδες χωριά, να αποτεφρωθούν τεράστιες δασικές εκτάσεις, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, όπου κινδύνεψαν μεταξύ άλλων αρχαιολογικοί χώροι όπως η Αρχαία Ολυμπία, αλλά και να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και συνάδελφοί τους από άλλα κράτη, με αυταπάρνηση έσπευσαν άμεσα σε βοήθεια, αναδεικνύοντας την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ", σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Μαυρομμάτης στην αιτιολόγηση της πρότασής του.

Το "Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη" για το 2008 θα απονεμηθεί στο τέλος του χρόνου ενώ η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.