25 Οκτωβρίου 2008

ΔΙΑΚΑΗΣ ΠΟΘΟΣ “Η ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ “.


Δελτίο τύπου

του Βουλευτή Κυκλάδων κ.Βρούτση

Ο κ. Πάγκαλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου «Δικαιώματα - Υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές τακτικές θαλάσσιες μεταφορές και άλλες διατάξεις» εξέφρασε τις σκέψεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ για κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Ρήγας, βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ στις Κυκλάδες, δυστυχώς συμφωνεί με τα απαράδεκτα σχέδια του κόμματός του. Αυτό συνάγεται από την ανεξήγητη σιωπή του. Φαίνεται πως μπροστά στην κομματική νομιμότητα, οι Κυκλάδες έρχονται σε δεύτερη μοίρα για τον κ. Ρήγα όπως έγινε και με την κατοχύρωση της νησιωτικότητας στο Σύνταγμα. Οι Κυκλαδίτισσες και οι Κυκλαδίτες είναι άνθρωποι με λεβεντιά και αξιοπρέπεια. Θα περίμεναν από τον κ. Ρήγα να επιδείξει τις ίδιες αρετές και να υψώσει το πολιτικό του ανάστημα, απέναντι στα επώδυνα σχέδια του κόμματός του για τα νησιά μας.

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας των Κυκλάδων είναι συνεχείς. Η συμβολή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι πολύτιμη προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα στα θέματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και της λειτουργίας των λιμανιών μας, αλλά και στο συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων κατά την υλοποίηση δράσεων νησιωτικής πολιτικής.

Σχετικά με τις αστείες κατηγόριες του κ. Ρήγα για την απουσία μου από τη συγκέντρωση των Σαντορινιών στον Πειραιά για την υπόθεση ανέλκυσης του Sea Diamond.

Οι Σαντορινιοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις 16 Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα της συγκέντρωσης, όχι μόνο ήμουνα παρών αλλά μετέφερα τις απόψεις και την ανησυχία τους συμμετέχοντας σε διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των θεσμικών φορέων των Κυκλάδων και της Σαντορίνης.

Η διαφορά με τον κ. Ρήγα είναι ότι εκείνος μαζί με στελέχη του κόμματός του προσπάθησαν και κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να κομματικοποιήσουν την προσυγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε πριν την σύσκεψη. Η επιλογή από τον κ. Ρήγα που με μεγαλόσχημες ανέφικτες υποσχέσεις και αντικυβερνητικά σχόλια στην λογική του να είναι αρεστός και όχι χρήσιμος είναι κάτι που ίσως του χρειαστεί στο μέλλον προς άγρα ψήφων.

Όσον αφορά τις αιτιάσεις του κ. Ρήγα σχετικά με τον τομέα υγείας στις Κυκλάδες του δίνω μία συμβουλή, να είναι την επόμενη φορά πιο προσεκτικός στα θέματα που επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση.

Συνοπτικά παραθέτω τα κάτωθι στοιχεία

Στα τελευταία 4 έτη(2005-2008) στον ευαίσθητο χώρο των Κυκλάδων τα μεγέθη έχουν εξελιχθεί ως εξής:

1.ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

α)Ιατρικό προσωπικό από 40% σε 78%

β)Νοσηλευτικό προσωπικό από 52% σε 90%

γ)Λοιπό προσωπικό από 45% σε 76%

Παράλληλα μέσω του θεσμού του Εποχικού προσωπικού, του Επικουρικού προσωπικού και των προγραμμάτων Stage απασχολήθηκαν περιοδικά άνω των 400 εργαζομένων.

2.ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Οι λειτουργικές δαπάνες ακολούθησαν αυξητική τάση κατά 29%

3.ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

2003-2.400.000 ευρώ

2004-2.580.000 ευρώ (διαφορά +7%)

2005-2.880.000 ευρώ (διαφορά +10,4%)

2006-3.170.000 ευρώ (διαφορά +9,15%)

2007-3.830.000 ευρώ (διαφορά +17,2%)

2008-4.220.000 ευρώ (διαφορά +9,2 %)

2009-4.500.000 ευρώ (προϋπολογιστικά +6,2%)

Τα ποσοστά υπέρβασης στην τετραετία 2005-2008 ανέρχονται σε ποσοστό 46%.

Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι μέσα σε μία τετραετία στις Κυκλάδες οι δαπάνες εφημεριών αυξήθηκαν ετησίως κατά το μισό σχεδόν(!!!) από όσο διατίθονταν για το υγειονομικό σύστημα από καταβολής του.

4. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Επέκταση - αναβάθμιση ΓΝ Σύρου ¨Βαρδάκειο και Πρώϊο ¨:7.550.000 ευρώ

Επέκταση – αναβάθμιση ΚΥ Μυκόνου

Επέκταση – αναβάθμιση ΚΥ Τήνου

Επέκταση – αναβάθμιση ΚΥ Θήρας

Κατασκευή του νέου Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου

Κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ)Σερίφου

Κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου(ΠΠΙ)Δρυοπίδας (Κύθνου)

Κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ)Κορθίου (Άνδρου)

Κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ) Θηρασιάς (Θήρας )

Έχει ήδη προγραμματιστεί η δημιουργία 2 νέων Γεν. Νοσοκομείων στην Θήρα (11.500.000 ευρώ ) και στην Πάρο (7.500.000 ευρώ)

Έχει ήδη αποφασισθεί η μετατροπή (το ΓΝ Σύρου έχει ήδη αναλάβει τη σχετική μελέτη για το συνολικό σχεδιασμό αυτών των μετατροπών που αλλάζει oυσιαστικά τον Υγειονομικό Χάρτη στις Κυκλάδες ):

4 Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ)σε Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και συγκεκριμένα :Σίφνου, Σερίφου, Κύθνου και Κέας.

8 Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ)σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ) (Μπατσίου, Γαυρίου και Κορθίου Άνδρου, Κώμης Τήνου, Άνω Μεράς Μυκόνου, Νάουσας Πάρου, Εμπορείου Θήρας, Φοίνικα Σύρου, Φιλωτίου Νάξου και Κορώνου Νάξου)

Έχει προταθεί η δημιουργία Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης στην Άνδρο με την εποπτεία του ΚΥ(γεγονός που θα αποτελέσει πιλότο και για τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές ).