1 Οκτωβρίου 2008

48η επέτειος Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας



Ο Κυπριακός λαός, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ηγεσία του, με την πολιτική και στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας, τίμησαν την 48η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λευκωσία. Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).
Εντυπωσιακές ήσαν οι διελεύσεις, πάνω από το χώρο της παρέλασης και σε άψογους σχηματισμούς, των αεροπορικών μέσων της Εθνοφρουράς, επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 και Gazelle. Την παρέλαση άνοιξε ένα άρμα μάχης Τ-80, στο οποίο επέβαινε αξιωματικός της Εθνοφρουράς, κρατώντας αναπεπταμένη σε ιστό την κυπριακή σημαία και αμέσως μετά πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων δύο στρατιωτικά οχήματα με αξιωματικούς της Εθνοφρουράς ως παραστάτες της σημαίας. Ακολούθησε ένας λόχος της Στρατονομίας, προηγούμενος των μηχανοκίνητων τμημάτων της Στρατονομίας και στη συνέχεια παρέλασε ο Διοικητής και το επιτελείο του Τάγματος Αντιαρματικών Οπλων του Πεζικού με ένα λόχο με σύγχρονα αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα.
Λίγο πιο πίσω ακολουθούσαν η Διοίκηση του Λόχου Αντιαρματικών και η 1η Διμοιρία με αντιαρματικούς πυραύλους Milan 3 επί οχημάτων MΒ-240GD. Η παρέλαση συνεχίσθηκε με τη 2η Διμοιρία και τεθωρακισμένα VΑΒ VCAC που έφεραν αντιαρματικούς ΗΟΤ-2.
Παρέλασαν επίσης τα Τεθωρακισμένα, με την Πολεμική Σημαία επί άρματος μάχης ΑΜΧ-30Β2, επιλαρχίες μέσων αρμάτων μάχης Τ-80U, ΑΜΧ- 30Β2, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-3, ακολουθούμενα από τους λόχους των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού με ερπυστριοφόρα ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΙ και τροχοφόρα VAB. Στη συνέχεια ακολούθησε μία διμοιρία βαρέων όλμων ΜΟ-120RT61 των 120mm, τους οποίους ρυμουλκούσαν ειδικά οχήματα Acmat.
Η παρέλαση συνεχίστηκε με το Πυροβολικό, το οποίο παρουσίασε τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Zuzana και Μk3F των 155mm, ρυμουλκούμενα πυροβόλα 105mm καθώς και τμήμα Πολλαπλών Εκτοξευτών Ρουκετών των 122 χιλιοστών, ρωσικής κατασκευής. Επικεφαλής του Πυροβολικού ήταν η Διοίκηση της Μοίρας, ακολουθούμενη από το Κέντρο Διευθύνσεως Πυρός. Στην παρέλαση έδωσε το παρόν και ένας ουλαμός με αντιαεροπορικά συστήματα TOR-Μ1 πάνω σε αρματοφορείς.
Ενώπιον των επισήμων και του λαού παρέλασαν επίσης το Μηχανικό, με τη Διμοιρία Εκκαθάρισης Ναρκών Ξηράς, μεταξύ άλλων, καθώς και οι Διαβιβάσεις και το Υγειονομικό της ΕΦ, εφοδιασμένα με σύγχρονα οχήματα και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό.
Το Ναυτικό παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τις επάκτιες συστοιχίες κατευθυνόμενων βλημάτων ΜΜ-40 Exocet καθώς και ταχύπλοα σκάφη της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ η Αεροπορία τα ρυμουλκούμενα τρίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα Μ-55 των 20mm , ακολουθούμενα από ένα ουλαμό αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral και υποσυστημάτων του ΟΘΕΛΛΟΣ.
Μετά τη διέλευση 24 αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς που παρέλασαν κρατώντας ισάριθμες κυπριακές σημαίες, παρέλασε η Διμοιρία 1964 με στολές, εξαρτύσεις και οπλισμό της τότε εποχής και στη συνέχεια οι Ελληνοκύπριοι μαθητές των ανώτατων στρατιωτικών παραγωγικών σχολών της Ελλάδας, γυναίκες Υπαξιωματικοί, το Πεζικό και οι Εθνοφύλακες.
Ακολούθως παρέλασε το πεζοπόρο Τμήμα Στρατονομίας, αποτελούμενο από εφέδρους στρατονόμους και αμέσως μετά οι επίλεκτοι Καταδρομείς, που επιβλητικοί όπως πάντα καταχειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό, φέροντας υποπολυβόλα FN P90.
Εντυπωσιακή και φέτος ήταν η παρουσία των μελών του Τμήματος Ειδικών Ομάδων (ΤΕΟ) των Καταδρομών. Η παρέλαση συνεχίστηκε με το πεζοπόρο τμήμα του Ναυτικού, με τους Υποβρύχιους Καταστροφείς και ακολούθησαν πεζοπόρα τμήματα της Αεροπορίας, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας και της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) και της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ).