22 Σεπτεμβρίου 2008

επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Επισμηναγού (Ι) Στέφανου Κουρελιά,



Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008, το πρωί, στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, απέναντι από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Επισμηναγού (Ι) Στέφανου Κουρελιά, που έπεσε με το αεροσκάφος του κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του, στις 25 Αυγούστου 2003, στην προσπάθεια κατάσβεσης δασοπυρκαγιάς στο νησί της Λέσβου, καθώς και πάντων των πεσόντων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στο Νομό μας, παντός Βαθμού και Τάξης αυτών.  

Με την ευκαιρία της συγκινητικής αυτής τελετής, ο Νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για μια ακόμη χρονιά, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου τιμά τον ηρωικό επισμηναγό Στέφανο Κουρελιά, ο οποίος έχασε τη ζωή του εκτελώντας με αυταπάρνηση το καθήκον του και προσπαθώντας να κατασβέσει την φωτιά που έκαιγε ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα δάση του νησιού μας.

 Ο Στέφανος Κουρελιάς, αποτελεί ένα πραγματικό παράδειγμα ήρωα και προσήλωσης στο καθήκον και γι’ αυτό του αξίζει κάθε τιμή και κάθε προβολή της θυσίας του ώστε το παράδειγμά του να μας φωτίζει και να μας καθοδηγεί όλους».

Ας είναι άσβεστη η μνήμη του».

Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκαν η σύζυγος και η κόρη του αείμνηστου Επισμηναγού Στέφανου Κουρελιά, στις οποίες ο Νομάρχης απένειμε το μετάλλιο της Νομαρχίας σε ένδειξη της ευγνωμοσύνης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου και των κατοίκων του νησιών μας για την ηρωική προσφορά του εκλιπόντος.

Με τη σειρά τους η σύζυγος και η κόρη του Στέφανου Κουρελιά, ευχαρίστησαν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, τόσο για την απονομή του μεταλλίου, όσο και για την επιμνημόσυνη δέηση που τελείται κάθε χρόνο και αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Νομαρχία Λέσβου αλλά και ολόκληρος ο Λεσβιακός λαός δεν ξεχνά την ηρωική αυταπάρνηση του δικού τους ανθρώπου.

Ο Αντισμήναρχος Στέφανος Κουρελιάς γεννήθηκε το 1961 στο Δομοκό Φθιώτιδας. Το 1979 εισήλθε στη Σχολή Ικάρων και το 1983, αποφοίτησε επιτυχώς με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού και την ειδικότητα του Ιπτάμενου. Μετά την αποφοίτηση του, το 1983 τοποθετήθηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης στο Βόλο ως χειριστής μαχητικού Αεροσκάφους τύπου F – 5. Το 1985 τοποθετήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ως χειριστής των Αεροσκαφών τύπου C – 130. Το 1994 αποφοίτησε επιτυχώς από τη Σχολή Κατωτέρων Επιτελών Αεροπορίας. Το 1995 του απονεμήθηκαν οι ηθικές αμοιβές του παρασήμου Χρυσού Σταυρού του Φοίνικα και του Μεταλλίου Στρατιωτικής Αξίας Γ’ Τάξης. Το 1998 αποστρατεύθηκε κατόπιν αιτήσεως του με το βαθμό του Επισμηναγού και τον Ιανουάριο του 2003 επανήλθε στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως μόνιμος εξ εφεδρείας Αξιωματικός με τον ίδιο βαθμό και τοποθετήθηκε στην 359 ΜΑΕΔΥ ως χειριστής των αεροσκαφών αεροπυρόσβεσης τύπου PZL M-18. Το καλοκαίρι του 2003 τοποθετήθηκε στο Κλιμάκιο Μυτιλήνης για αεροπυρόσβεση. Στις 24 Αυγούστου 2003 προήχθη στο βαθμό του Αντισμήναρχου χωρίς να προλάβει να ενημερωθεί για την προαγωγή του αφού την επομένη μέρα, στις 25 Αυγούστου, έχασε τη ζωή του εξαιτίας της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους,  στην προσπάθεια κατάσβεσης δασοπυρκαγιάς στο δάσος της Αχλαδερής Λέσβου. Ο Αντισμήναρχος Στέφανος Κουρελιάς ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.