συμμετείχε στην πρώτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για τους Ρομ, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες।
Στη Σύνοδο παρευρίσκονταν 350 αντιπρόσωποι Ευρωπαϊκών θεσμών, Κυβερνήσεων, Κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών. Την έναρξη της Συνόδου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαρόσο.
Στόχος της Συνόδου ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η δέσμευση όλων των χωρών για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομ, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 2-7-2008 με θέμα: «Καταπολέμηση των διακρίσεων και ίσες ευκαιρίες: ανανεωμένη δέσμευση».
Η Υφυπουργός δήλωσε τα εξής: « Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφύπνισε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης για να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά σε όλες της χώρες της Ευρώπης. Υπολογίζεται πως δέκα με δώδεκα εκατομμύρια Ρομά ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα. Στην ΕΕ υπάρχει η βούληση αλλά υπάρχουν και τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε στην κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό σύστημα από την βρεφική ακόμα ηλικία, δια βίου μάθηση, παροχές υπηρεσιών υγείας, αλλά και κατάρτιση που θα οδηγήσουν τους Ρομά σε καλύτερες και ποιοτικότερες δουλειές είναι μερικά από τα θέματα που αναδείχθηκαν ως κυρίαρχα στη Σύνοδο. Υπάρχουν όλα τα υλικά που μπορούν να συμβάλουν ώστε πραγματικά να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα των πολιτικών που προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα. Από όλους αλλά και εκπροσώπους των ίδιων των Ρομά δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της παιδείας λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα. Αυτό είναι ένα πρωταρχικό βήμα, το κλειδί για την κοινωνική ενσωμάτωση αλλά και τη δημιουργία ευκαιριών για ένα καλύτερο μέλλον. Καθοριστικό ρόλο παίζει η συνεργασία μεταξύ των Ρομά και της ίδιας της πολιτείας από το κεντρικό επίπεδο ως το τοπικό. Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση στην κατάρτιση, την προώθηση στην απασχόληση, τη στέγαση, την υγεία, την πρόσβαση στο σχολείο. Και υπάρχει η πολιτική βούληση για ακόμα πιο στοχευμένες και πρακτικές πολιτικές τα αποτελέσματα των οποίων θα μετρηθούν και θα αξιολογηθούν. Σε όλη την Ευρώπη μπορούμε να ανταλλάξουμε και να μάθουμε από τις καλές πρακτικές που απέδωσαν καρπούς και να τις προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Στον 21ο αιώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούμε να ανεχθούμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και εργαζόμαστε διακρατικά για την κοινωνική συνοχή. »